Νέα τροπολογία Υπ.Δικ. για παραγραφή αδικημάτων «μικρής κοινωνικής απαξίας»

Τροπολογία για θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Παιδείας και Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με την τροπολογία αποφυλακίζονται κρατούμενοι, παραγράφονται μικρές ποινές, επιδιώκεται αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, καθίσταται σαφέστερο το νομοθετικό πλαίσιο για το τι είναι δωροδοκία, απορρίπτονται αιτήσεις αναστολής από αλλοδαπούς για άδειες εισόδου και παραμονής, ενώ δημιουργούνται 47 νέες θέσεις δικαστικών.
Σύμφωνα με την τροπολογία μεταξύ άλλων:

  • – καταργείται η παράγραφος 3 του άρθρου 235 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης, καθώς είχαν δημιουργηθεί παρερμηνείες.
  • – παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη αξιόποινων πράξεων που έχουν τελεστεί μέχρι 31-8-2013 και οι δικογραφίες τίθενται στο αρχείο. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Οι πράξεις που τίθενται στο αρχείο είναι α) πταίσματα, β) πλημμελήματα με ποινή φυλάκισης 1 έτους ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές.
  • – παραγράφονται και δεν εκτελούνται ποινές φυλάκισης μέχρι 6 μηνών που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι την δημοσίευση του νόμου για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εφόσον οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι επιβληθείσες ποινές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι την δημοσίευση του νόμου.
  • – επεκτείνεται η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4043/2012, σύμφωνα με τις οποίες απολύονται κρατούμενοι υπό τον όρο της ανάκλησης, και για τους κρατούμενους που πληρούν τις οριζόμενες προϋποθέσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους καταδίκους που αποκτούν τις προϋποθέσεις α) μέχρι 30-6-2014 και β) μετά την δημοσίευση του νόμου ύστερα από άσκηση ένδικού μέσου και εφόσον η έκτιση της ποινής τους έχει αρχίσει κατά την δημοσίευσή του.
  • – κηρύσσονται καταργημένες εκκρεμείς δίκες για αιτήσεις ακυρώσεως και απορρίπτονται αιτήσεις αναστολής που ασκήθηκαν μέχρι 31-12-2010 και αφορούν ακυρωτικές διαφορές, υπαγόμενες στην αρμοδιότητα του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου ή του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την προσβολή ατομικών διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας περί αλλοδαπών. Οι υποθέσεις φέρεται να αφορούν απόρριψη αιτήσεων για άδεια εισόδου, άδεια παραμονής κ.λπ.
  • – θεσπίζεται η χορήγηση ποσού 50 ευρώ μηνιαίως ως έξοδα κίνησης στους επιμελητές του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Γενικής Επιτροπείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και των εισαγγελιών τους, καθώς και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με την επίδοση δικογράφων. Το ετήσιο κόστος υπολογίζεται στα 540.000 ευρώ.
  • – οι αιτήσεις και τα υπομνήματα των απόρων κρατουμένων θα υποβάλλονται ατελώς (σήμερα προβλέπεται καταβολή 3 ευρώ υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ για κάθε έγγραφο).
  • – απολύονται όσοι κατά την ψήφιση του νόμου έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ή αμετάκλητα σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης για εγκλήματα που προβλέπονται στο νόμο 3459/2006. Προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει το 1/3 της πραγματικής έκτισης ποινής που τους επιβλήθηκε.

Αυξάνονται κατά 47 οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών από την 1η Ιουλίου 2015. Συγκεκριμένα αυξάνονται κατά 1 θέση Προέδρου Εφετών, 38 θέσεις Εφετών, 1 θέση Εισαγγελέα Εφετών και 7 θέσεις Αντιεισαγγελέων Εφετών. Η ετήσια δαπάνη υπολογίζεται στα 2.800.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξει και δαπάνη 1.000.000 ευρώ (συγχρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε.) από την καταβολή μισθοδοσίας στους σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών που θα καταλάβουν τις 47 θέσεις.
Συνολικά οι θέσεις των Προέδρων Εφετών θα είναι 105, των Εφετών 458, των Εισαγγελέων Εφετών 45 και των Αντιεισαγγελέων Εφετών 118.

Πηγή: newsroom naftemporiki.gr