397/2017 ΕιρΛαρ (Εκουσία) (ν.3869/10 – μηδενικές καταβολές ανέργου με δάνεια αναλωθέντα για ιατρικούς λόγους)

379/2017 (Εκουσία δικαιοδοσία)

Ειρηνοδίκης: Μπέλλα Καραμίχου

Δικηγόροι: Αθανασία Κατσάβα, Γεώρ. Χατζηευθυμίου, Παν. Γκορτσίλας, Ανδρ. Χατζηλάκος

 

Μηδενικές καταβολές υπερχρεωμένου οφειλέτη που είχε λάβει δάνεια καθό χρόνο εργαζόταν και αυτός και η (πρώην πλέον) συζυγός του, αναλωθέντα για ιατρικούς λόγους τέκνου, πλέον δε άνεργος ζει με το επίδομα αλληλεγγύης και έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.

 

{…} Από την ανωμοτί κατάθεση του αιτούντος ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου και από τα έγγραφα που οι διάδικοι προσκομίζουν και επικαλούνται αποδείχτηκαν τα εξής: Ο αιτών είναι σήμερα 57 ετών. Επί 19 χρόνια εργαζόταν σε εργοστάσιο στη Λ. (Λ. ΑΕ) το οποίο τον απέλυσε το έτος 2009 καθόσον διέκοψε λόγω κρίσης τις εργασίες του. Στη συνέχεια έμεινε άνεργος για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατόπιν εργάστηκε ως ανειδίκευτος εργάτης σε κατασκευαστική εταιρία. Σήμερα είναι άνεργος. Κατοικεί σε διαμέρισμα στις εργατικές πολυκατοικίες Γ., του οποίου έχει μόνο τη χρήση και όχι την κυριότητα. Έχει τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων τα δύο ενήλικα. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας του 2013 λύθηκε ο γάμος του με την πρώην σύζυγό του, η οποία το έτος 2010 έφυγε από τη Λάρισα, αφήνοντάς του τα τέσσερα ανήλικα παιδιά καθόσον διορίσθηκε ως καθαρίστρια σε νοσοκομείο στην Κ.. Όταν ο αιτών εργαζόταν στο εργοστάσιο λάμβανε μηνιαίως το ποσό των 1.300 Ε και η γυναίκα του που εργαζόταν σε ιδιωτική κλινική το ποσό των 1.000 Ε. Συνήψε δανειακές συμβάσεις με τις καθής, απ’ τις οποίες έλαβε κατά κεφάλαιο το ποσό των 67.654 Ε. Το μεγαλύτερο τμήμα αυτού το δαπάνησε στην προσπάθεια ν’ αποκατασταθεί η όραση ενός εκ των παιδιών του. Το 2005 αγόρασε ένα αυτοκίνητο αξίας 16.000 Ε, προκειμένου να πηγαινοέρχεται στη Θ. για το πρόβλημα υγείας του παιδιού του ενώ πλέον αδυνατώντας να το συντηρήσει, έχει παραδώσει τις πινακίδες αυτού. Σήμερα ζει με το επίδομα αλληλεγγύης ύψους 237 Ε, ενώ το Δεκέμβριο του 2016 έκανε απόπειρα αυτοκτονίας με «Βενζοδιαζεπίνες» (βλ. σχετικό έγγραφο του Γενικού Νοσοκομείου Λ).

Συνεπεία των ανωτέρω το Δικαστήριο κρίνει ότι ο αιτών έχει τις προϋποθέσεις για να υπαχθεί στις ρυθμίσεις του Ν. 3869/2010 και ειδικότερα σ’ αυτές του αρθρ. 8 αρ. 5. Συνεπεία των ανωτέρω η υπό κρίση αίτηση πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή ορίζοντας μηδενικές καταβολές στον αιτούντα.