Το «τελος επιτηδεύματος» στην Ολομέλεια του ΣτΕ με πρότυπη δίκη

Εκδικάστηκε την Παρασκευή 7/4/2023 ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για δεύτερη φορά σε πρότυπη δίκη το ζήτημα της συνταγματικότητας της επιβολής του τέλους επιτηδεύματος στους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες. Το θέμα ήχθη ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας μετά την απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου του ΣτΕ κατόπιν προσφυγής του συναδέλφου Γεωργίου Πουλή, μέλους του Δ.Σ.Α.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να εξετάσει το εάν παραμένουν οι λόγοι διατήρησης του τέλους επιτηδεύματος μετά την έξοδο της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, παραστάθηκε με πρόσθετη παρέμβαση κατά του «αποκεφαλιστικού» – αντιαναπτυξιακού αυτού τέλους, το οποίο πλήττει δυσανάλογα και υπέρμετρα όλους ανεξαιρέτως τους επιστήμονες.

Την Ολομέλεια εκπροσώπησαν, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτριος Φινοκαλιώτης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του προσφεύγοντος και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Βασίλειος Τσιγαρίδας, οι φορολογικοί σύμβουλοι της Ολομέλειας κ.κ. Ανδρέας Τσουρουφλής, Αναπλ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Ευστάθιος Μπακάλης και Χρήστος Κλειώσης.

Επίσης στη δίκη παραβρέθηκαν ο Σύμβουλος Ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Καρέτσος και το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Σωτήριος Διαμαντόπουλος.