Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής για τις δηλώσεις βουλευτή

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με αφορμή τις δηλώσεις βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που αφορούν ιδίως στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της δεν πρέπει να εμπλέκονται με κανένα τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, στις πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες.
2. Ο πολιτικός διάλογος θα πρέπει να γίνεται στη βάση προγραμματικών προτάσεων και ιδεολογικών θέσεων και όχι με τη στοχοποίηση προσώπων.
3. Η απροκάλυπτη στοχοποίηση λειτουργών της Δικαιοσύνης, ιδίως με την ανεπίτρεπτη ανάρτηση φωτογραφιών και την παρέμβαση στην προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία εκφεύγει του πλαισίου της πολιτικής κριτικής, ουδέν προσφέρει στο δημόσιο διάλογο και είναι απόλυτα καταδικαστέα.
4. Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να ανεχθεί συμπεριφορές, από όπου και αν προέρχονται, που είναι αντίθετες στη συνταγματική και δικαιϊκή τάξη.
5. Αποτελεί υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και να προασπίζουν με κάθε τίμημα το κράτος δικαίου.