Ετήσια Σύνοδος των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων

Πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσού, η Ετήσια Σύνοδος των Προέδρων όλων των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (εντός και εκτός ΕΕ), που διοργανώνεται στη Βιέννη από τον Αυστριακό Δικηγορικό Σύλλογο και είναι αφιερωμένη στο Κράτος Δικαίου (Rule of Law) και την κατάσταση που επικρατεί στα Ευρωπαϊκά Κράτη αναφορικά με αυτό σήμερα.

Αντικείμενο των εργασιών της φετινής Συνόδου είναι η Διαφάνεια και συγκεκριμένα: «Πόση Διαφάνεια χρειάζεται για να υπάρχει το Κράτος Δικαίου;»

Στην Εθνική έγγραφη Έκθεση μας, που καταχωρήθηκε στα πρακτικά της Συνόδου και στην επίσημη ιστοσελίδα της (βλ. την πλήρη Έκθεση όπως δημοσιεύθηκε στην αγγλική γλώσσα εδώ: https://bit.ly/3Sa919e ) γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο μείζον ζήτημα των τηλεπικοινωνιακών παρακολουθήσεων, που ταλανίζει την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα και δοκιμάζει τις αντοχές του Κράτους Δικαίου ως προς τη συμβατότητα του με την ευρωπαϊκή πορεία της Πατρίδας μας.

Στη Σύνοδο, πέραν του Προέδρου της Ολομέλειας που πραγματοποίησε παρέμβαση, κύριοι εισηγητές ήταν οι εξής:

– Danuta HÜBNER, επικεφαλής της ομάδας καταπολέμησης της διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρ. Επίτροπος.

– Andrés RITTER, αναπληρωτής Ευρωπαίος Εισαγγελέας

– Karoline EDTSTADLER, Ομοσπονδιακή Υπουργός της Αυστρίας για θέματα ΕΕ και Συντάγματος

– Deborah ENIX-ROSS, Πρόεδρος του Αμερικανικού Δικηγορικού Συλλόγου (American Bar Association)

– Alina MUNGIU-PIPPIDI, Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου για την καταπολέμηση της διαφθοράς (Hertie School of Governance)

– Nicholas AIOSSA, Αναπλ. Διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας ΕΕ

– Παναγιώτης Περάκης, Πρόεδρος της CCBE

συνοδος1
συνοδος2