«ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΙΝΩΝ: Εργαλείο επικοινωνιακής διαχείρισης ή δικαιοπολιτική αναγκαιότητα;»

Με την συμμετοχή του νυν υπουργού και δυο τέως υπουργών Δικαιοσύνης, δικαστικών και δικηγόρων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 14-7-2022, στον ΔΣΑ, εκδήλωση που οργάνωσε το Νομικό Βήμα με θέμα: «ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΙΝΩΝ: Εργαλείο επικοινωνιακής διαχείρισης ή δικαιοπολιτική αναγκαιότητα;».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Βερβεσός ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:

“…απαιτείται ασφάλεια δικαίου και σταθερότητα, που υπονομεύονται όταν ο ποινικός νόμος υποκύπτει στις πιέσεις της επικαιρότητας και της κοινής γνώμης, υπό το βάρος εγκλημάτων που προκαλούν δικαιολογημένη δημόσια συζήτηση, ή και αποτροπιασμό λόγω των συνθηκών τέλεσής τους. “

Σε σχέση με την αυστηροποίηση των ποινών ο κ Βερβεσός επισήμανε:

«Η αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων, άλλωστε, που παρουσιάζεται συχνά στο δημόσιο διάλογο ως πανάκεια προς αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αποδεικνύεται εν τέλει ότι δεν συνδέεται αιτιωδώς και μονοσήμαντα με την επίτευξη των στόχων αντεγκληματικής πολιτικής. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ έχουμε σημαντικό ποσοστό καταδικασμένων σε ισόβια κάθειρξη, δεν έχει παρατηρηθεί αντίστοιχη αποκλιμάκωση της εγκληματικότητας».

Στην παρέμβαση του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας επισήμανε ανάμεσα στα άλλα πως

«οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν ως στόχο τη διόρθωση των εξόφθαλμων αστοχιών των Κωδίκων που θέσπισε η προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά και εξορθολογίστηκαν οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα προς την κατεύθυνση, αφενός της αυστηροποίησης των ποινών και αφετέρου στην εξυπηρέτηση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας, ως θεμελιώδους του ποινικού δικαιικού μας συστήματος»

Ο υπουργός επισήμανε πως η επιλογή του ποινικού νομοθέτη δεν πρέπει να καθορίζεται από επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο νομοθέτης πρέπει να είναι αποστασιοποιηθέντος από την ζώσα κοινωνική πραγματικότητα»

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, μιλώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ανάμεσα στα άλλα: «Οι τροποποιήσεις στον ΠΚ του 2019, αποτέλεσαν ένα πραγματικό κέρδος για την εξέλιξη της ποινικής επιστήμης στην χώρα μας…. Οι αλλαγές ήταν σίγουρα επιβεβλημένες και σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένες..»

Ο κ Καλογήρου επισήμανε επίσης ότι:

«Οι συμβολικές αυστηροποιήσεις των ποινών, όπως η επαναφορά των ισοβίων ως αποκλειστικά επαπειλούμενη ποινή για μια σειρά αδικήματα, δεν είναι το πλέον αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη και αντιμετώπιση εγκληματικότητας». Βασικό είναι ο εγκληματίας να γνωρίζει με βεβαιότητα θα συλληφθεί και ότι με βεβαιότητα άμεσα θα δικαστεί.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κ.Α. Χ. Καστανίδης ανέφερε αναμεσά στα άλλα:

«Είναι η αυστηρότερη ποινή που βοηθά η ορθή αντιεγκληματική πολιτική και η εξιχνίαση του εγκλήματος…. Η εφαρμογή των αντιεγκληματικών ποινών και η εφαρμογή των εναλλακτικών ποινών (κοινωφελής εργασία) είναι η ορθή λύση».

Ο κ Καστανίδης ανέφερε πως σύμφωνα με τα επισημά στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας η εξιχνίαση του εγκλήματος πέφτει μέσα στα τελευταία χρόνια .από το 90% στο 45% και» η φοβερή φιλοσοφική και νομική σύλληψη των κυβερνώντων είναι πως αν αυστηροποιήσουν τις ποινές θα επιλύσουν το ποινικό πρόβλημα της χώρας».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι Γεώργιος Παπαγεωργίου, Αρεοπαγίτης, Βασίλης Δημακόπουλος, Δικηγόρος Αθηνών,Δημήτριος Γκαβέλας, Δικηγόρος Αθηνών, Σταύρος Χούρσογλου, Δικηγόρος Αθηνών, D.E.A. Ποινικού Δικαίου και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νομικού Βήματος κ. Γεώργιος Καλλιμόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Επισυνάπτεται η ομιλία του Προέδρου του ΔΣΑ

Τα κείμενα των εισηγήσεων θα δημοσιευθουν στο ΝΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ

Ολη η εκδήλωση στο κανάλι του ΔΣΑ στο youtube

«>