Ηλεκτρονική παρακολούθηση πινακίων στο Πρωτοδικείο Αθηνών (dikes.moj.gov.gr)

Τίθεται από σήμερα σε λειτουργία η νέα εφαρμογή ηλεκτρονικών πινακίων:

Σε πραγματικό χρόνο η ενημέρωση για την πορεία των εκθεμάτων στα Δικαστήρια

Μετά από μακροχρόνιες πιέσεις και παρεμβάσεις του ΔΣΑ ξεκίνησε η εφαρμογή της διαδικασίας ηλεκτρονικής παρακολούθησης σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ (real time) των πινακίων των πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Κατά την παρουσίαση της νέας υπηρεσίας ηλεκτρονικών πινακίων (dikes.moj.gov.gr) μέσω της οποίας γίνεται ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο η ενημέρωση για την πορεία των εκθεμάτων στα Δικαστήρια, που έγινε σήμερα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, παρέστησαν αντίστοιχα οι Υφυπουργοί Γεώργιος Κώτσηρας και Γεώργιος Γεωργαντάς, η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών Σοφία Φούρλαρη, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Φώτης Κωτσής, η Σύμβουλος-Ταμίας του ΔΣΑ Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου, και οι Σύμβουλοι του Δ.Σ. του ΔΣΑ Σωτήρης Διαμαντόπουλος, Ζώης Σταυρόπουλος και Θέμης Σοφός.

Η πιλοτική εφαρμογή της νέας εφαρμογής ξεκινά από σήμερα για το Πρωτοδικείο Αθηνών για το σύνολο των αστικών και ποινικών υποθέσεων. Σύντομα θα ενεργοποιηθεί και υπηρεσία αποστολής SMS, μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερώνεται για την πορεία εκδίκασης των υποθέσεων του πινακίου.

Οι συνάδελφοι και οι διάδικοι μπορούν να αναζητήσουν την δίκη/υπόθεση ενδιαφέροντος τους, μέσω αριθμού κτηρίου, αριθμού αίθουσας ή κωδικού πινακίου.

Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χωρίς εγγραφή ή προσωποποιημένη σύνδεση και αφορά αποκλειστικά στην πορεία των υποθέσεων της ημέρας (υποθέσεις που έχουν δικαστεί, που πρόκειται να δικαστούν ή που δεν θα δικαστούν και ανήκουν στο ίδιο πινάκιο). Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι ανωνυμοποιημένες, κατ’ εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Έτσι, στο εκάστοτε πινάκιο/έκθεμα εμφανίζονται μόνο ο αύξων αριθμός και οι αριθμοί κατάθεσης δικογράφου της υπόθεσης, καθώς και τα αρχικά των διαδίκων. Στη συνέχεια αναγράφονται ο χρόνος της τελευταίας ενημέρωσης και κατά πόσο η υπόθεση «κρατείται», εκδικάζεται εκείνη τη στιγμή ή εκδικάστηκε, αναβλήθηκε κοκ

. Η ενημέρωση των εκθεμάτων/πινακίων γίνεται σε πραγματικό χρόνο μέσα από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρακτικών των Δικαστηρίων (ΟΣΠΔ), βάσει των καταχωρήσεων διεξαγωγής των αντίστοιχων συνεδριάσεων από τους Γραμματείς της έδρας.

Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη από σταθερούς ή φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και από έξυπνες συσκευές, και είναι συμβατή με όλους τους δημοφιλείς browser.

Επισυνάπτεται το σχετικό δελτίου τύπου των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.