ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: «myDATA» Χρήσιμος οδηγός για δικηγόρους

mydata_10Ενόψει της εφαρμογής του συστήματος διαβίβασης λογιστικών στοιχείων στην Πλατφόρμα myDATA για όλους τους Δικηγόρους και τις Δικηγορικές Εταιρείες από 1.11.2021, η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εκπόνησε πρακτικό οδηγό με τη συνδρομή των συναδέλφων Ανδρέα Τσουρουφλή και Ευστάθιου Μπακάλη και του στελέχους της ΑΑΔΕ Αντώνη Ντίνου.

Επισημαίνονται τα ακόλουθα κρίσιμα σημεία:

• Η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση δεν είναι υποχρεωτική για τους υπόχρεους που (διαζευκτικά) είτε α) τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν το ύψος των 50.000 ευρώ, είτε β) εκδίδουν έως και πενήντα (50) τιμολόγια ετησίως (όχι Α.Π.Υ.). Ωστόσο, όλοι οι δικηγόροι οφείλουν να διαβιβάζουν τα δεδομένα των φορολογικών παραστατικών που εκδίδουν στην Πλατφόρμα MyData από την 1.11.2021 με τις κάτωθι διακρίσεις:

• Τα δεδομένα, που αφορούν σε λογιστικά αρχεία για το χρονικό διάστημα από την 01.01.2021 έως και την ημερομηνία υποχρεωτικής ένταξης στην πλατφόρμα MyDATA διαβιβάζονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως και την 31.03.2022. • Για τα φορολογικά παραστατικά που εκδίδονται μετά την ημερομηνία υποχρεωτικής ένταξης στην πλατφόρμα MyDATA η διαβίβαση πρέπει να γίνει μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα (εφόσον γίνεται χρήση της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, για την οποία βλ. παρακάτω). • Για το έτος 2021 δεν προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση μη διαβίβασης των σχετικών στοιχείων

. • Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει ΔΩΡΕΑΝ χρήση ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων, που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., για τους υποχρέους που (διαζευκτικά): α) τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν το ύψος των 50.000 ευρώ ή β) εκδίδουν έως και πενήντα (50) τιμολόγια πώλησης ετησίως (όχι Α.Π.Υ.).

• Όσοι δεν πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια (δηλ. όσοι έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδά άνω των 50.000 ευρώ και εκδίδουν άνω των 50 ΤΠΥ ετησίως) οφείλουν να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα εκδιδόμενα παραστατικά μέσω των ειδικών εφαρμογών που διατίθενται στο εμπόριο ή χρησιμοποιούν τα λογιστικά γραφεία.

Επισυνάπτεται ο «Οδηγός εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών για Δικηγόρους» της ΑΑΔΕ και ο «Οδηγός Δικηγόρων για τη χρήση της πλατφόρμας «Mydata» που επιμελήθηκαν οι συνάδελφοι Ανδρέας Τσουρουφλής και Ευστάθιος Μπακάλης, με τη συνδρομή του Αντώνη Ντίνου, στελέχους της ΑΑΔΕ, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την εργώδη προσπάθεια και την αφιλοκερδή προσφορά στο δικηγορικό σώμα.

Για την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση των συναδέλφων η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων θα διοργανώσει ενημερωτική ημερίδα για τη χρήση της πλατφόρμας «Mydata», στην οποία θα συμμετέχουν οι φορολογικοί σύμβουλοι της Ολομέλειας Ανδρέας Τσουρουφλής και Ευστάθιος Μπακάλης καθώς και το στέλεχος της ΑΑΔΕ Αντώνης Ντίνος.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την ερχόμενη Δευτέρα 25.10.2021 και ώρα 19.00. Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την ημερίδα μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση μέσω του portal.olomeleia.gr από αύριο 21.10.2021, ημέρα Πέμπτη.