Αναφορά προς την ΕΓΔΙΧ σχετικά με τα με τεχνικά προβλήματα της πλατφόρμας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του Ν. 4738/2020

Σε συνέχεια αναφορών συναδέλφων σχετικά με τα ποικίλα τεχνικά προβλήματα που παρατηρούνται κατά τη χρήση της πλατφόρμας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του Ν. 4738/2020, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, υπέβαλε την Παρασκευή, αναφορά στον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, με την οποία ζητεί την άμεση επίλυση των τεχνικών προβλημάτων και ιδίως των εξής:

1. Καθυστέρηση στην άντληση δεδομένων.

2. Αδυναμία άντλησης δεδομένων μετά από ακύρωση αίτησης.

3. Αδυναμία πλήρους και ορθής αντιστοίχισης περιουσιακών στοιχείων.

4. Άντληση (εκ του συστήματος) ακινήτων που δεν ανήκουν στην κυριότητα του αιτούντος.

5. Αναγκαία αποσαφήνιση του τρόπου άντλησης του ποινικού μητρώου.

Προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα στους συναδέλφους ότι δεν υπάρχει τρόπος λυσιτελούς επικοινωνίας με την υπηρεσία, ενώ οι όποιες απαντήσεις δίδονται στα ερωτήματα των δικηγόρων περιέχουν κατά κανόνα παραπομπή στη οδηγίες, χωρίς να επιλύεται κανένα από τα πρακτικά προβλήματα που επισημαίνονται.

Με δεδομένο ότι οι καθυστερήσεις που προκαλεί το σύστημα έχουν προφανείς δυσμενείς συνέπειες για τους οφειλέτες (αδυναμία ρύθμισης, τόκοι και προσαυξήσεις κλπ) και δυσχεραίνουν ουσιωδώς το έργο των δικηγόρων καθίσταται επιτακτική η άμεση αντιμετώπιση των εντοπιζόμενων ζητημάτων.