ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης εμπραγμάτων δικαιωμάτων και από δικηγόρους σε ακίνητα εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων

Μετά από ενέργειες του δικηγορικού σώματος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τροπολογία που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή την οποία έφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, στο υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου για Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου νομοθετείται η δυνατότητα έκδοσης βεβαιώσεων μεταγραφής, ιδιοκτησίας, βαρών και διεκδικήσεων επί ακινήτων που υπάγονται στην τοπική αρμοδιότητα εμμίσθου υποθηκοφυλακείου ΚΑΙ από δικηγόρους.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι στο έργο του δικηγόρου περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων «Η έκδοση βεβαιώσεων που αφορούν στη μεταγραφή, την ιδιοκτησία, τα βάρη και τις διεκδικήσεις επί ακινήτων, που υπάγονται στην τοπική αρμοδιότητα εμμίσθου υποθηκοφυλακείου. Οι ως άνω βεβαιώσεις επέχουν, ως προς όλες τις έννομες συνέπειες, θέση πιστοποιητικού (μεταγραφής, ιδιοκτησίας, βαρών ή διεκδικήσεων αντίστοιχα), ισόκυρου προς εκείνο που εκδίδεται από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο. Οι ισχύουσες διατάξεις για τη δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών από τα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά γραφεία δεν θίγονται».

Προς τούτο προβλέπεται ελάχιστη αμοιβή (στο Παράρτημα Ι του Κωδ. Δικηγόρων) για την έκδοση βεβαίωσης για ακίνητο (επέχουσας θέση πιστοποιητικού μεταγραφής, ιδιοκτησίας, βαρών, διεκδικήσεων) εξήντα (60) ευρώ ανά ακίνητο.

Η νέα διάταξη συμβάλλει στην άρση των υφιστάμενων γραφειοκρατικών βαρών, την ελάφρυνση του έργου των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων και τη διευκόλυνση των πολιτών, ενώ παράλληλα διευρύνεται η δικηγορική ύλη και αναβαθμίζεται ο ρόλος του δικηγόρου ως αμίσθου δημοσίου λειτουργού.

— Επισυνάπτεται το κείμενο της τροπολογίας, ως κατετέθη.

Συνημμένα αρχεία:
11309826
11309826 (2 MB)