Το κίνημα της γραβάτας – άρθρο του Δ. Κατσαρού, προέδρου ΔΣΛ

20160126_1kinima_gravatas

Το κίνημα της γραβάτας…

Με αυτόν τον  ευρηματικό ομολογουμένως τίτλο, το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ  περιέγραψε την αντίδραση των επιστημόνων –ελευθέρων επαγγελματιών στα πρόσφατα ογκώδη  συλλαλητήρια των δικηγόρων και μηχανικών. Υπήρξαν όμως και αυτοί που λοιδώρησαν και ειρωνεύτηκαν εμπράκτως.Η κυβερνητική  ΕΡΤ, κακοποιώντας κάθε έννοια δημόσιας τηλεόρασης, δεν έδειχνε τον κόσμο που συμμετείχε στο συλλαλητήριο, αλλά μια άδεια δικαστική αίθουσα… Δεν ελάμβανε δηλώσεις από τους εκπροσώπους των δικηγόρων, η και από απλούς δικηγόρους διαδηλωτές, αλλά από τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο ή τον… Δημήτριο  Στρατούλη… Προφανής ο σκοπός της κομματικής ΕΡΤ.  Να υποβαθμίσει δηλαδή τη μεγάλη συμμετοχή, να διαστρεβλώσει το μήνυμα και να μειώσει τη πολιτική απήχηση του συλλαλητηρίου. Ότι, τάχα, με το προσχέδιο του ασφαλιστικού πληρώνουν αυτοί που έχουν και τόσα χρόνια δεν πλήρωναν, και γι’ αυτό αντιδρούν….. Στο ίδιο μοτίβο, ο πρωθυπουργός χθές στην ομιλία για τα «επιτεύγματα» του ενός χρόνου κυβέρνησης αριστεράς, επιχείρησε να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού, λέγοντας «Δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς και μεσαίους δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς, τους ανασφάλιστους νέους ή αυτούς με τα μπλοκάκια  με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων δικηγορικών και κατασκευαστικών εταιρειών και των ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων που διαδηλώνουν με τις γραβάτες. Εμείς θα προστατεύσουμε τους  νέους επιστήμονες, αυτούς με τα μπλοκάκια, αυτούς με τα χαμηλά εισοδήματα.»

Ας δούμε όμως ορισμένα από τα χαρακτηριστικά και τη κοινωνική διαστρωμάτωση της πλειοψηφίας των επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών  που αποτελούν το  κίνημα της γραβάτας. Απόφοιτοι κυρίως των  ελληνικών πανεπιστημίων της μεταπολιτευτικής περιόδου, όπου εισήχθησαν όχι με «μέσον», αλλά με πανελλήνιες εξετάσεις. Εισήλθαν στη συνέχεια  ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε μια αγορά εργασίας, για τη ρύθμιση της οποίας κανείς δεν νοιάζονταν. Δεν είχαν σχέση με το δημόσιο τομέα και δεν ανήκαν στους προνομιούχους  του πελατειακού κράτους που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα μας. Ποτέ δεν απασχόλησε, ούτε καταγράφηκε επίσημα από τις κυβερνήσεις η ανεργία και η υποαπασχόληση στους επιστημονικούς κλάδους των ελευθέρων επαγγελματιών. Ποτέ δεν λήφθηκε κάποιο μέτρο, παρότι η κρίση  στη συγκεκριμένη αγορά, είναι γνωστή και ομολογημένη πολύ πριν τα μνημόνια. Σήμερα, βέβαια, νέοι επιστήμονες  δεν εισέρχονται κάν στην αγορά εργασίας στη χώρα μας, προτιμώντας τη φυγή στο εξωτερικό. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί, στην παραγωγική ηλικία 35-50 ετών που εγκαταλείπουν το επάγγελμα, για το οποίο σπούδασαν αναζητώντας απεγνωσμένα άλλους δρόμους επιβίωσης. Οι λόγοι είναι προφανείς και αδιαμφισβήτητοι. Αδυναμία καταβολής των σημερινών ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό πάνω από 50% για τους δικηγόρους. Επιβάρυνση φορολογική 26% από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος κλπ σε ένα εισόδημα, που για την πλειοψηφία κινείται κάτω από τα όρια  της ελάχιστης αξιοπρεπούς διαβίωσης δηλαδή 8.000 ευρώ ατομικά η 13.000 ευρώ για οικογένεια. Για τους δικηγόρους συντρέχει και μια ακόμη αρνητική προϋπόθεση. Τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά εμποδίζονται να παράγουν εισόδημα. Με το πρόσχημα της επιτάχυνσης της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης θεσπίστηκαν παράβολα υπέρ του δημοσίου,  που περιόρισαν το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη στο Δικαστήριο. Όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν και μπορούν να τεθούν, οποτεδήποτε, σε δημόσιο διάλογο με όποιον έχει διαφορετική άποψη. Διαψεύδουν τη «μονταζιέρα» της Κυβέρνησης η οποία  χρησιμοποιεί ως βασικά εργαλεία, το ψέμα, την υποκρισία, τον φαρισαϊσμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ιδίως όταν ισχυρίζεται, ότι με το προσχέδιο του ασφαλιστικού λαμβάνει πρόνοια, ώστε να ελαφρύνονται  οι οικονομικά ασθενέστεροι. Οι αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι και δεν επιδέχονται ούτε παρερμηνεία, ούτε «δημιουργική ασάφεια». Ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα,  μέσα από το προσχέδιο της Κυβέρνησης με ποσοστό 38,45% επί του φορολογητέου εισοδήματος (κλάδος κύριας ασφάλισης, επικουρικής, υγείας και εφάπαξ για όσους έχουν), ο ασφαλισμένος δικηγόρος θα καταβάλει μόνο για ασφαλιστικές εισφορές:

– Ποσό 2.823,8 ευρώ εκείνος που έχει ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ. Ας σημειωθεί ότι το ίδιο ποσό οφείλει να καταβάλει και ο δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα μηδέν (0) και από την πρώτη μέρα εγγραφής του στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο.
– Ποσό 3.965 ευρώ εκείνος που έχει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ
– Ποσό 5.887,5 ευρώ εκείνος που έχει ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ. Με απλές μαθηματικές πράξεις προκύπτουν και οι ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλει ο δικηγόρος, ελεύθερος επαγγελματίας που θα αποκτήσει τα «μυθικά» εισοδήματα των 20.000, 30.000 ευρώ ή και παραπάνω. Ανώτατο όριο (πλαφόν) σύμφωνα με το προσχέδιο, είναι το ποσό των 70.000 ευρώ, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, αφού ακόμα εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ θα καταβάλλουν εισφορές που αντιστοιχούν στο εισόδημα των 70.000!!!.

Επομένως η Κυβέρνηση, ψευδολογεί για πολλοστή φορά και αρνείται να επωμισθεί την πολιτική ευθύνη για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος με σοβαρό και ειλικρινή διάλογο.  Όχι μόνον δεν ελαφρύνει με το προσχέδιο αυτούς με τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά απεναντίας τους  φτωχοποιεί και τους θέτει εκτός αγοράς εργασίας, ενώ αντίθετα ελαφρύνει τις ασφαλιστικές εισφορές  στα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Τυχόν νομοθέτηση της πρότασης της Κυβέρνησης, σημαίνει μια «μακρά νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» για χιλιάδες επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και τις οικογένειές τους. Και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει…

Δημήτρης Κατσαρός

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας