Συνέντευξη προέδρου ΔΣΛ κ. Δ. Κατσαρού (εφημ. Larissanet 25.06.2015)

25.06.2015synentefxi

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Ειρηνοδικείο Λάρισας: Σήμερα η αίτηση το… 2022 η εκδίκαση

O κ. Δημήτρης Κατσαρός, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας
«Την τελευταία πενταετία ελήφθησαν πλείονα μέτρα, τα οποία συρρίκνωσαν το δικαίωμα πρόσβασης για μεγάλες ομάδες πολιτών στη Δικαιοσύνη»
Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Αποκαλυπτικός, τόσο για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση των δικαστικών υποθέσεων, όσο και για τα προβλήματα που βιώνουν οι δικηγόροι στην καθημερινότητά τους, είναι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Κατσαρός με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet.
«Εξαιτίας της έλλειψης υποδομών τόσο σε τεχνολογία όσο και σε προσωπικό που υπάρχει και στα Δικαστήρια της Λάρισας υπάρχουν περιπτώσεις σημαντικών καθυστερήσεων στο προσδιορισμό των υποθέσεων. Στο Ειρηνοδικείο μια αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, αν κατατεθεί σήμερα θα δικασθεί το 2022 ! και μια αντίστοιχη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών το 2031» υπογραμμίζει ο κ. Κατσαρός.
Παράλληλα, αναφέρεται σε σειρά προεκλογικών υποσχέσεων της τωρινής Κυβέρνησης, οι οποίες ακόμη δεν έχουν πραγματοποιηθεί.
Πως θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση που βιώνουν οι Λαρισαίοι δικηγόροι στην καθημερινότητά τους;
Είναι η καθημερινότητα των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα της ύφεσης και των μνημονίων. Επίπονη προσπάθεια, να ανταποκριθούν στις ατομικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Μέσα σε ένα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο όμως η υποαπασχόληση λόγω του δικηγορικού πληθωρισμού ήταν δεδομένη και εκτεταμένη, πολύ πριν η χώρα μας εισέλθει στην κρίση που μαστίζει τώρα το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί σας;
Η δικηγορία συνδέεται άμεσα με την ποικιλόμορφη υπηρέτηση του δικαιώματος της δικαστικής προστασίας του πολίτη. Την τελευταία πενταετία ελήφθησαν πλείονα μέτρα, τα οποία συρρίκνωσαν το δικαίωμα πρόσβασης για μεγάλες ομάδες πολιτών στη Δικαιοσύνη. Ο ΦΠΑ με συντελεστή 23%, αύξησε κατακόρυφα το κόστος των υπηρεσιών στο χώρο μας και το πλήθος των οικονομικών παραβόλων και επιβαρύνσεων που καλείται ο πολίτης να καταβάλει προκειμένου να τύχει του συνταγματικώς κατοχυρωμένου, τι ειρωνεία αλήθεια, δικαιώματος δικαστικής προστασίας. Το μείζον αυτό πρόβλημα, δηλαδή τα εμπόδια που ετέθησαν στο δικαίωμα πρόσβασης του κάθε πολίτη στη Δικαιοσύνη, επιδρά πολλαπλασιαστικά και στα άλλα προβλήματα του μαχόμενου δικηγόρου, δηλαδή της αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, υψηλών σε κάθε περίπτωση, καθώς και της άδικης φορολόγησης από το πρώτο ευρώ. Τα προβλήματα αυτά, όχι μόνον παραμένουν στο σύνολό τους, αλλά και η παρούσα κυβέρνηση, παρά τις τυμπανοκρουσίες των προεκλογικών εξαγγελιών της, δεν αξιώθηκε καν να ασχοληθεί με αυτά ακόμη, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα του δικηγορικού σώματος.
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ
Υπάρχει η διαδεδομένη άποψη πως τόσο η εκδίκαση, όσο και η έκδοση τελικών αποφάσεων από τα δικαστήρια, σε υποθέσεις των πολιτών, καθυστερούν σημαντικά. Μπορείτε να μας δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα για τον χρόνο που απαιτείται ώστε να εκδικαστούν ή να εκδοθούν αποφάσεις στα Δικαστήρια της Λάρισας;
Ο μηχανισμός απονομής της Δικαιοσύνης στη πατρίδα μας είναι γνωστό ότι είναι αργός και αποδομεί την ευρωπαϊκή φυσιογνωμία της χώρας μας. Επανειλημμένα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει καταδικάσει την Ελλάδα, για την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις υποθέσεις που φθάνουν στα Δικαστήρια. Επίσης με πιλοτικές αποφάσεις έχει αναδείξει ότι το αρνητικό αυτό φαινόμενο, που ανατρέχει σε βάθος δεκαετιών και δεν είναι πρόσφατο, συνιστά πρόβλημα έλλειψης υποδομών που σημαίνει ότι απαιτούνται χρήματα τα οποία όχι μόνον τώρα αλλά και παλαιότερα δεν δίδονταν για ανάπτυξη υποδομών. Το ποσοστό που καλύπτουν οι δαπάνες του ετήσιου προϋπολογισμού για το χώρο της Δικαιοσύνης είναι κάτω του 1% και αυτό νομίζω τα λέει όλα. Στη χώρα μας δυστυχώς, όλα τα μετράνε με το μικροκομματικό ή προσωπικό πολιτικό κόστος και η μη ταχεία απονομή Δικαιοσύνης φαίνεται ότι δεν κοστίζει πολιτικά. Έτσι, η κρατούσα μεταπολιτευτικά πολιτική τάξη επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα με την περιστολή άλλως με την καταστρατήγηση του δικαιώματος πρόσβασης με τα μέσα που είπαμε παραπάνω. Στην Ελλάδα όταν κυβερνητικός παράγοντας εξαγγέλλει «ταχεία δίκη», κατά κανόνα εννοεί «όχι δίκη». Μετά την θέσπιση και επιβολή των οικονομικών παραβόλων σε βάρος του πολίτη, το πρόβλημα διαφοροποιήθηκε. Παρατηρούνται περιπτώσεις υποθέσεων να μη δικάζονται λόγω αδυναμίας των πολιτών να καταβάλλουν στο δημόσιο τα παράβολα, η το δικαστικό ένσημο, ποσά σημαντικά με τις αυξήσεις που έλαβαν χώρα. Άλλες αναβάλλονται, άλλες ματαιώνονται. Προβάλλονται αιτήματα αναβολής εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής των εξόδων. Ωστόσο εξαιτίας της έλλειψης υποδομών τόσο σε τεχνολογία όσο και σε προσωπικό που υπάρχει και στα Δικαστήρια της Λάρισας υπάρχουν περιπτώσεις σημαντικών καθυστερήσεων στο προσδιορισμό των υποθέσεων. Στο Ειρηνοδικείο μια αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, αν κατατεθεί σήμερα θα δικασθεί το 2022! και μια αντίστοιχη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών το 2031!. Επίσης παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων στον χώρο που κυρίως έγινε σφαγιασμός κυριολεκτικά του δικαιώματος δικαστικής προστασίας με την θέσπιση νέων και αύξηση των παλαιών παραβόλων. Μια ακόμη επιβεβαίωση δηλαδή ότι το πρόβλημα της καθυστέρησης θα λυθεί μόνον αν δοθούν χρήματα για ανάπτυξη και δημιουργία υποδομών.
ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Τι πρέπει να γίνει σε τοπικό επίπεδο, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και να είναι ταχύτερη η απονομή της Δικαιοσύνης;
Αναπλήρωση των κενών σε προσωπικό στις γραμματείες κυρίως όλων των δικαστηρίων της πόλης, με περισσότερα στο πρωτοδικείο και στην εισαγγελία πρωτοδικών. Εν έτει 2015, η κατάθεση δικογράφων, η λήψη αντιγράφων και πιστοποιητικών και οι πάσης φύσεως έλεγχοι διεξάγονται ακόμη βάσει βιβλίων, όπως εδώ και δεκαετίες, πλην όμως με υπερπολλαπλάσιο όγκο δεδομένων. Απαιτείται άμεση μηχανογράφηση των δικαστηρίων της πόλης και της χώρας γενικότερα και διασύνδεσή τους με τους δικηγορικούς συλλόγους για προφανή εξοικονόμηση πόρων και χρόνου και κάθετη βελτίωση της εξυπηρέτησης του ενδιαφερόμενου πολίτη.
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΧΑΜΗΛΟΘΩΡΗ»
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο κλάδος είχε προχωρήσει στην πραγματοποίηση δημοψηφίσματος που αφορούσε τις τότε σχεδιαζόμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Παρά το συντριπτικό αποτέλεσμα αυτές οι αλλαγές βρίσκονται ακόμη στην επικαιρότητα. Τι ακριβώς συμβαίνει και τι σημαίνουν οι προτεινόμενες αλλαγές για τους πολίτες;
Αρχικώς και από τα επίσημα χείλη του Υπουργού της Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου, ακούσαμε ότι το σχέδιο νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης, γνωστό ως «σχέδιο Χαμηλοθώρη» δεν υπάρχει. Είναι το σχέδιο που προκάλεσε την γενικευμένη αντίδραση του σώματος και απορρίφθηκε από το 93% των συναδέλφων μέσα από την πρωτοποριακή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος. Μόλις προχθές όμως, είδαμε στο κείμενο των προτάσεων της κυβέρνησης προς τους δανειστές, ότι αναφορικά με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αυτές θα γίνουν με το «σχέδιο Χαμηλοθώρη» της προηγούμενης κυβέρνησης!!!. Ακόμη είδαμε και την προθυμία της κυβέρνησης να θεσπίσει παράβολα και για τις αναβολές!!!. Κάτι τέτοιο, είναι προφανές, ότι θα πυροδοτήσει ανάφλεξη στο χώρο της δικαιοσύνης, αφού πέραν των δικηγόρων το συγκεκριμένο σχέδιο απορρίφθηκε από την ολότητα του νομικού κόσμου. Εξάλλου, πρόσφατα, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στη Λαμία διακήρυξε ότι η επαναφορά του σχεδίου αυτού συνιστά αρνητική εξέλιξη και αυτόματη άρση της αναστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων διαρκείας, η οποία έγινε στο τέλος Δεκεμβρίου 2014 λόγω της προκήρυξης των εθνικών εκλογών.
Αν υιοθετηθεί τελικά από την κυβέρνηση το προαναφερόμενο σχέδιο, η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, θα είναι πλέον μια διαδικασία σκανδαλωδώς προνομιακή για τις Τράπεζες. Παράλληλα επέρχεται μια πρωτοφανής αποδόμηση των δικαιωμάτων των οφειλετών των Τραπεζών. Στους πλειστηριασμούς ακινήτων, ενισχύονται τα προνόμια τους σε βάρος των δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών αλλά και του δημοσίου. Ακόμη, δέχεται καίριο πλήγμα η αρχή της ορθής απονομής της δικαιοσύνης και της δίκαιης δίκης. Η προφορική συζήτηση της υπόθεσης, η εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο κατ’ αρχάς καταργείται. Αυτή η βουβή συζήτηση μπορεί μάλιστα να λάβει χώρα χωρίς την παρουσία διαδίκων ή πληρεξουσίων δικηγόρων!
ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
Οι δανειολήπτες είναι μία από τις ομάδες πολιτών που έχοντας πληγεί από την κρίση προσφεύγουν στα δικαστήρια, ώστε να «ελαφρύνουν» το οικονομικό βάρος που έχει συσσωρευτεί στις πλάτες τους. Τι συστήνετε στους συμπολίτες δανειολήπτες;
Οι πολίτες αυτοί βρέθηκαν, αιφνιδίως, σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από τότε που δανείστηκαν από τις τράπεζες και στις συνθήκες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Με βάση το νόμο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, μπορούν, να ζητήσουν από τα Δικαστήρια να υπαχθούν στη προστασία αυτού του νόμου. Αυτό είναι εύκολο να το κάνουν απευθυνόμενοι στο φυσικό τους δικηγόρο. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, έγκαιρα, παρείχε εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη στα μέλη του και μπορούν όλοι και κατά το πλείστον οι νέοι συνάδελφοι, άνετα και αποτελεσματικά να χειριστούν τις υποθέσεις αυτές.
Συστήνουμε στους συμπολίτες μας που έχουν αντιδικίες με τις Τράπεζες και όχι μόνον, να είναι προσεκτικοί και να μη παρασύρονται από μεγάλα λόγια επιτηδείων, που σκοπό έχουν να τους εκμεταλλευτούν. Κατά κανόνα, πρόκειται για αητονύχηδες, που τους παραπλανούν, με την υπόσχεση ότι αυτοί θα «καθαρίσουν» γιατί έχουν «ειδικές γνώσεις» η ακόμα και «άκρες». Τέτοια νοσηρά φαινόμενα εκδηλώθηκαν με ένταση στη πόλη μας και όχι μόνον. Εμείς, στο βαθμό που μας το επιτρέπει ο νόμος, λαμβάνουμε κάθε μέτρο. Πρέπει να ξέρουν όμως οι πολίτες κάτι σημαντικό. Όταν έρχονται σε εμάς, να καταγγείλουν την όποια οικονομική τους εκμετάλλευση, συνήθως είναι εκ των υστέρων και αφού έχουν καταβάλει δυσανάλογα το οικονομικό τίμημα της παραπλάνησής τους.
ΤΟ ΦΠΑ
Ποιες είναι οι εξελίξεις σε σχέση με την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες;
Πρόκειται για μια ακόμη ανακολουθία της κυβέρνησης η οποία εκδηλώθηκε και εμπράκτως. Αρχικά ζήτησε και έλαβε τις τεκμηριωμένες θέσεις του κλάδου δήθεν για να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δίκη που προκάλεσε το Βέλγιο με αίτημα την κατάργηση του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια βέβαια έγινε γνωστό ότι δεν το έπραξε… Μετά τις εξελίξεις αυτές, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισε ομόφωνα να προσβάλει στα Δικαστήρια την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, με πρωτοβουλία όλων των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
ENTYΠΗ LARISSANET