Ψήφισμα του Δ.Σ.Λάρισας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους απο το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Λάρισα, 27 Φεβρουαρίου 2024

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, έχοντας εκ του νόμου τον θεσμικό ρόλο της υπεράσπισης των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου, παρακολουθεί κάθε εξέλιξη που αφορά την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις αντανακλαστικές επιπτώσεις της προ ελαχίστων ημερών τροποποίησης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εξ αιτίας της οποίας η ποινική δικογραφία της υπόθεσης θα αχθεί στο ακροατήριο με απευθείας κλήση, χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία δικαστικών συμβουλίων και βουλευμάτων που «φιλτράρουν» τα αποδεικτικά στοιχεία, τεκμηριώνοντας την παραπομπή και διευκολύνοντας την ακροαματική διαδικασία, η οποία κινδυνεύει εν προκειμένω να οδηγηθεί   σε ατέρμονες συνεδριάσεις.

 

Θεωρεί ατυχέστατη την πρόσφατη δήλωση στην οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα προέβη ο Υπουργός Δικαιοσύνης, περί προεξόφλησης ότι η δίκη θα εκκινήσει τον προσεχή Ιούνιο, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη η ανακριτική διαδικασία και η Εισαγγελέας του Α.Π.,  με την πλέον πρόσφατη παραγγελία της (ορθώς) ζητά «να ερευνηθεί και να απαντηθεί κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους».

 

Απαίτηση όλων μας είναι η επίσπευση των νομικών διαδικασιών. Σε καμία όμως περίπτωση αυτό να μην γίνει ανορθόδοξα και με κίνδυνο είτε την φαλκίδευση της ακροαματικής διαδικασίας, είτε την διατήρηση της παραμικρής αμφιβολίας περί πλήρους διερεύνησης.  Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, με τον οφειλόμενο σεβασμό στην μνήμη των αθώων θυμάτων  της σιδηροδρομικής τραγωδίας,  αλλά και στην οδύνη των συγγενών τους,  ενώνει τη φωνή του με το σύνολο των δικηγορικών συλλόγων της χώρας και ζητά «Δικαιοσύνη»! Και η «Δικαιοσύνη» είναι ως έννοια μέγεθος απόλυτο, άνευ χρείας οιουδήποτε επιθετικού ή άλλου προσδιορισμού.

 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΤΣΑΡΟΣ        ΦΩΤΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ