Απόφαση της από 05.04.2022 συνεδρίασης του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου (αποχή των μελών από την εκδίκαση συγκεκριμένων υποθέσεων)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

5.4.2022

Το ΔΣ του ΔΣΛ, επικυρώνοντας σχετική απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της 2.4.2022, αποφάσισε την αποχή των μελών του από την εκδίκαση των εξής υποθέσεων :

Α. Από ποινικές δίκες πρώτου (α’) βαθμού δικαιοδοσίας, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ (είτε αυτοτελώς, είτε από κοινού με άλλα αδικήματα), κακουργηματικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα, από Πέμπτη 07.04.2022 μέχρι και Παρασκευή 15.4.2022.

Εξαιρούνται οι υποθέσεις που τελούν υπό παραγραφή (ήτοι για πλημμελήματα που από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως έχει συμπληρωθεί 6ετία, ή όπου υπάρχουν κατηγορούμενοι που κρατούνται προσωρινά και για τους οποίους εξαντλείται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χορηγείται άδεια, σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο αδειών.

Β. Από κάθε δίκη συμφερόντων του Δημοσίου (πολιτική-διοικητική-ποινική),ήτοι από δίκες στις οποίες το Δημόσιο ενάγει, εκκαλεί, αιτείται,προσφεύγει ή παρίσταται προς υποστήριξη κατηγορίας, από Πέμπτη 07.04.2022 μέχρι και Τετάρτη 13.04.2022.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας καταγγέλλει την ερήμην του δικηγορικού σώματος νομοθέτηση διατάξεων που οδηγούν σε επαγγελματικό αδιέξοδο τους δικηγόρους και δεν βοηθούν στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

Τα τελευταία χρόνια διατάξεις όπως η υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, το δικαστικό ένσημο με αναδρομική ισχύ, ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και το σύστημα των 100 ημερών, ο πτωχευτικός κώδικας, οι περίφημες πλατφόρμες, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η θεσμοθέτηση ειδικής αρμοδιότητας στα δικαστήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ο αριθμητικός περιορισμός σελίδων δικογράφων στο ΣτΕ, η παντελής αδιαφορία στην οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων την περίοδο της πανδημίας, οι ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου η αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών, (με την εισαγωγή νέων αδικημάτων βλ. πλαίσια ποινών, αδίκημα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων, οπαδική βία, α. 187 παρ.6 ΠΚ), η πιλοτική δίκη, είναι ενδεικτικά μερικά από τα έργα του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αιφνιδίασαν το σύνολο του νομικού κόσμου, ενώ η προχειρότητά τους ταλαιπωρεί καθημερινά όσους εμπλέκονται με την απονομή της δικαιοσύνης και δημιουργεί περαιτέρω ανασφάλεια δικαίου.

Το σύνολο του δικηγορικού κόσμου, έλαβε γνώση των όσων εξελίχθηκαν στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, αναφορικά με τις προωθούμενες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες επιχειρούν να θέσουν σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο νέος κώδικας δεν ετέθη ποτέ σε διαβούλευση ενώ περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες δεν καλύπτουν καμία αναγκαιότητα, πέραν της προσπάθειας απορρύθμισης της λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Το Σ/Ν για τον Οργανισμό Λειτουργίας των Δικαστηρίων θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των Δικαστηριακών μονάδων με κατάργηση περιφερειακών Πρωτοδικείων και της δικαστηριακής ύλης αυτών και μάλιστα υπό την καθοδήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας. σε ότι δε αφορά την Επιθεώρηση των δικαστικών λειτουργών απουσιάζει παντελώς η γνώμη των Δικηγορικών Συλλόγων. Η αποδόμηση της προφορικής διαδικασίας με την αντικατάστασή της με ηλεκτρονικής μορφής μέσα, με την πραγματοποίηση τελεσυνεδριάσεων και τηλεακροάσεων που περιορίζουν την φυσική παρουσία των διαδίκων και των δικηγόρων στα δικαστήρια οδηγούν ουσιαστικά στην κατάργηση της ακροαματικής διαδικασίας με τους κινδύνους που εγκυμονεί στην απονομή της δικαιοσύνης.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, δεν πρόκειται να μείνει απαθής. Καμία εμπιστοσύνη δεν υπάρχει πλέον στο πρόσωπο του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα. Η παραμονή του στη θέση του Υπουργού, πλήττει βαθιά το κύρος της δικαιοσύνης της Χώρας μας και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 Αίθουσα Διοικητικού Συμβουλίου