Ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00

Ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 (βλ σχετ. το σημείο 3 του Πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1 της Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 31950/22.05.2021 Κ.Υ.Α. για τα “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας…” Φ.Ε.Κ. Β΄ 2141).

Α. Το Δικαστήριο συνεχίζει τη λειτουργία του υπό κανονικούς όρους ως προς την εκδίκαση των εκκρεμών ενώπιον των σχηματισμών του υποθέσεων.
Β. Παύει από την έναρξη ισχύος της προαναφερόμενης ΚΥΑ, ήτοι από 24.05.2021 (άρθρο 12 αυτής), η (ισχύουσα μέχρι σήμερα βάσει των σχετικών διαδοχικών νομοθετικών διατάξεων) αναστολή των νομίμων και δικαστικών προθεσμιών για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών του Δικαστηρίου, καθώς, επίσης, των προθεσμιών της παραγραφής των συναφών αξιώσεων.
Γ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 82 του ν.4790/31.03.2021 υπό τον τίτλο “Ειδικές δικονομικές ρυθμίσεις για… τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια”: “1. Για το χρονικό διάστημα από την 1η Απριλίου 2021 έως και τις 31 Μαΐου 2021 κατά την εκδίκαση των υποθέσεων: α) στο Συμβούλιο της Επικρατείας… β) στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια οι διάδικοι έχουν, κατά παρέκκλιση των κείμενων δικονομικών διατάξεων: βα) στις ακυρωτικές διαφορές προθεσμία επτά (7) ημερών, από την ημερομηνία της συζήτησης, για την προσκόμιση εγγράφων νομιμοποίησης, την υποβολή γραμματίου προείσπραξης και την κατάθεση υπομνήματος, ββ) στις διαφορές ουσίας για τις οποίες ως προς την κατάθεση υπομνήματος ισχύει το άρθρο 138 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999, Α`97), προθεσμία επτά (7) ημερών, από την ημερομηνία της συζήτησης, για την προσκόμιση εγγράφων νομιμοποίησης και την υποβολή γραμματίου προείσπραξης, γ) στο Ελεγκτικό Συνέδριο… 2. Οι δηλώσεις της παρ. 6 του άρθρου 33 του π.δ. 18/ 1989 (Α` 8), της παρ. 2 του άρθρου 133 του ν. 2717/1999… μπορούν να συντάσσονται, για το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα, και ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εικοστό έβδομο άρθρο της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α` 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α` 83). Οι ως άνω υπεύθυνες δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Γραμματείας του αρμόδιου δικαστικού σχηματισμού το αργότερο έως τις 14:00 της παραμονής της δικασίμου, αντικαθιστούν την κατάθεση έντυπης δήλωσης στη γραμματεία και έχουν την ίδια νομική ισχύ με αυτήν. Στις εν λόγω δηλώσεις περιλαμβάνεται και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των πληρεξούσιων ή των ίδιων των διαδίκων, στην οποία αποστέλλεται από τη Γραμματεία η έκθεση του άρθρου 22 του π.δ. 18/1989 ή του άρθρου 128Α του ν. 2717/1999, κατά περίπτωση. Η αποστολή της έκθεσης κατά τον ανωτέρω τρόπο επέχει θέση έγκαιρης γνωστοποίησης. Πριν από τη συζήτηση της υπόθεσης, η οικεία Γραμματεία εκτυπώνει, πρωτοκολλεί και θέτει στη δικογραφία τις δηλώσεις αυτές”.

Δ. Σύμφωνα με τα σχετικώς προβλεπόμενα στην ισχύουσα Κ.Υ.Α. και στο από 14.10.2020 Σχέδιο Δράσης για το περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού Covid-19 στους χώρους του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας
1. Είναι υποχρεωτική για όλους τους εισερχόμενους και παραμένοντες εντός των χώρων του Καταστήματος του Δικαστηρίου (δικαστές, υπαλλήλους, δικηγόρους, διαδίκους, αστυνομικούς, προσωπικό καθαριότητας κ.ά.):
● η χρήση μη ιατρικής μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους και η τήρηση απόστασης ενάμισι, τουλάχιστον, μέτρου από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, και

● η χρήση απολυμαντικού κατά την είσοδο στα γραφεία.
2. Οι αστυνομικοί δεν επιτρέπουν την είσοδο στο Κατάστημα του Δικαστηρίου προσώπων που δεν φορούν μάσκα, εκτός αν τους επιδεικνύεται από τους εισερχόμενους ιατρική βεβαίωση που τους απαλλάσσει από τη σχετική υποχρέωση. Το ίδιο ισχύει και για την είσοδο των διαδίκων και των πληρεξουσίων δικηγόρων τους στην αίθουσα συνεδριάσεων.

3. Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δικαστηρίου επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή δέκα κατ’ ανώτατο όριο ατόμων (μη συμπεριλαμβανομένων των δικαστών και των γραμματέων). Στο γραφείο Προέδρου Υπηρεσίας κατά τη συζήτηση αιτήσεων αναστολής δεν επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή περισσότερων από δύο πληρεξουσίων δικηγόρων και διαδίκων.

4. Ο εκάστοτε προεδρεύων κατά την εκδίκαση υποθέσεων στο ακροατήριο είναι αρμόδιος για την προσήκουσα διάταξη, σε επαρκή αραίωση, των δικαστών στην έδρα.

5. Ο εκάστοτε προεδρεύων είναι αρμόδιος για την υπόδειξη, σε όλους τους παρισταμένους στο ακροατήριο (πληρεξουσίους δικηγόρους και διαδίκους), της προσήκουσας διάταξης και αραίωσης, καθώς και για την τήρηση των λοιπών προβλεπόμενων μέτρων προστασίας (χρήση μάσκας κ.ά.).
6. Απαγορεύεται η ταυτόχρονη είσοδος πλέον του ενός δικηγόρου ή διαδίκου στα γραφεία των δικαστών και στα τμήματα της γραμματείας του Δικαστηρίου (Τμήματα Πρωτοκόλλου, Ενδίκων Μέσων και Προσδιορισμού και Έδρας). Οι τυχόν αναμένοντες εξυπηρετούνται κατά σειρά προτεραιότητας, διατηρώντας, παραλλήλως, μεταξύ τους απόσταση δύο μέτρων.
7. Συστήνεται η αποφυγή της χρήσης των ανελκυστήρων. Σε περίπτωση χρήσης τους, συνιστάται να μην εισέρχονται ταυτόχρονα εντός αυτών περισσότερα των δύο ατόμων.

8. Συστήνεται η διατήρηση ανοικτών των θυρών και παραθύρων των αιθουσών συνεδριάσεων και διασκέψεων, των γραφείων των δικαστών, των γραμματειών και των λοιπών χώρων του Δικαστηρίου. Ωστόσο, δεδομένου ότι εξακολουθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού και προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, παρακαλείσθε να προκρίνετε την ηλεκτρονική διαδικασία κατάθεσης των δικογράφων ή την κατάθεση αυτών κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Γραφείο Ενδίκων Μέσων (τηλ. 23410 251749). Ακόμα, υπενθυμίζεται ότι για κάθε υπόθεση υπάρχει αριθμός ηλεκτρονικής παρακολουθήσεως, ο οποίος επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να έχουν πρόσβαση στην πορεία της υποθέσεώς τους.

Λάρισα 24/5/2021

Η Πρόεδρος

που διευθύνει το Δικαστήριο

Ευανθία Βουλγαράκη-Χρήστου

Πρόεδρος Πρωτοδικών Δ.Δ