Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας για την δρομολογούμενη παραγραφή αδικημάτων

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Λάρισα, 19 Μαΐου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας που συνήλθε την Πέμπτη 14 Μαΐου 2020 με τηλεδιάσκεψη, μεταξύ των άλλων, αποφάσισε τα κάτωθι :

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας αντιτίθεται στην δρομολογούμενη παραγραφή αδικημάτων, τα οποία τελέστηκαν μέχρι την 30η Απριλίου 2020 και ειδικότερα αυτών κατά των οποίων απειλείται ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας ή σωρευτικά κάποιες από τις παραπάνω ποινές.

Η πρακτική αυτή παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, όμως τείνει σαφώς στην δημιουργία ανασφάλειας δικαίου στους πολίτες και δη σ’αυτούς που υπήρξαν θύματα αυτών των άδικων πράξεων. Η κυβέρνηση αιτιολογεί την ρύθμιση αυτή ως αναγκαία για την αποσυμφόρηση της δικαιοσύνης και μάλιστα των Μονομελών Πλημμελειοδικείων, ενώ δεν θεωρούμε οτι πράγματι επιτυγχάνεται μια τέτοια αποσυμφόρηση, αντίθετα η ρύθμιση αποτελεί μια αντισυνταγματική κατάργηση δικαιωμάτων των πολιτών και παράλληλα ενισχύει την κοινωνική απαξίωση στο θεσμό της Δικαιοσύνης.

Τέλος προσβάλλεται με τον τρόπο αυτόν η αρχή της ισότητας, εφόσον για τις ίδιες πράξεις μερίδα πολιτών έχουν ήδη καταδικασθεί, ενώ σήμερα άλλοι ευνοούνται και δεν θα τιμωρηθούν ποτέ για τα αδικήματα που τέλεσαν.

Το γεγονός ότι επισημαίνεται πως διατηρούνται οι αστικές αξιώσεις που πηγάζουν από τελεσθέντα αδικήματα της ανωτέρω κατηγορίας, δεν αποτελεί πειστική και επαρκή αιτιολόγηση της ρύθμισης, αφού απαιτείται εκ νέου οι θιγόμενοι πολίτες να καταφύγουν στα πολιτικά Δικαστήρια και να υποστούν για την αιτία αυτή μία σημαντική δαπάνη και χρονοβόρα διαδικασία.

Καλούμε τον αρμόδιο Κο Υπουργό Δικαιοσύνης, έστω την τελευταία στιγμή, να αποσύρει την αντισυνταγματική αυτή ρύθμιση.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου