Νεότερη Πράξη του διευθύνοντα το Ειρηνοδικείο Φαρσάλων Ειρηνοδίκη κ.Αθανασίου Μπλάντα που αφορά στα μέτρα έναντι του κορωνοϊού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

 

Αριθμός

50 / 2020

 

ΠΡΑΞΗ

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΛΑΝΤΑΣ

 Αφού έλαβε υπόψη του :

1) την με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ. 18176/15.03.2020 απόφασης των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης ( ΦΕΚ Β΄ 864/15.03.2020 ) με την οποία ( άρθρο έκτο αυτής ) έπαυσε η ισχύς της προγενέστερης αυτής αντίστοιχης [ ήτοι της με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ 17734/12.03.2020 απόφασης των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης ( ΦΕΚ Β΄ 833/12.03.2020 ) ] και, σύμφωνα με την οποία κρίνεται ότι, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας κατά τα αναφερόμενα στην από 15.03.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, πρέπει να ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία των Δικαστηρίων της Χώρας από την 16.03.2020 έως και 27.03.2020,

2)του ότι δεν υφίσταται Κανονισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του παρόντος Δικαστηρίου ( Ειρηνοδικείου Φαρσάλων ) αλλά και του ότι τα ειδικότερα ζητήματα λειτουργίας των Δικαστηρίων ρυθμίζονται με αποφάσεις των οργάνων διοίκησης αυτών ( βλ. άρθρο τρίτο παρ. 4 εδάφιο β΄ της ανωτέρω απόφασης ) καθώς και, τέλος,

3) την προάσπιση κυρίως της δημόσιας υγείας αλλά και τις υπηρεσιακές ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου Φαρσάλων καθώς και την προστασία της υγείας των υπηρετούντων στη Γραμματεία αυτού

 ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

 1) Κατά το χρονικό διάστημα από την 16η Μαρτίου έως και την 27η Μαρτίου 2020 ( 16.03.2020 – 27.03.2020 ), θα συζητηθούν μόνο υποθέσεις χορήγησης ή ανάκλησης προσωρινών διαταγών που έχουν ήδη προσδιοριστεί προς συζήτηση καθώς και εκείνων που, κατά περίπτωση και κατά την κρίση του Ειρηνοδίκη υπηρεσίας, έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, η συζήτηση των οποίων θα λαμβάνει χώρα χωρίς κλήτευση του εκάστοτε αντιδίκου του αιτούντα. Οι προσωρινές διαταγές που έχουν ήδη χορηγηθεί και έχουν ισχύ έως τη συζήτηση της υπόθεσης, παρατείνονται με απόφαση του Ειρηνοδίκη υπηρεσίας.

2) Ο Ειρηνοδίκης υπηρεσίας δύναται να προσδιορίζει αιτήσεις χορήγησης ή ανάκλησης προσωρινής διαταγής με προφανώς κατεπείγοντα χαρακτήρα και ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης εντός του ως άνω χρονικού διαστήματος.

3) Ενόψει της αναστολής των νομίμων και δικαστικών προθεσμιών για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών των υπηρεσιών των Δικαστηρίων καθώς και η παραγραφή των συναφών αξιώσεων που προβλέπεται στη υπό στοιχείο -1- ανωτέρω απόφαση, δεν θα διεξαχθεί οποιαδήποτε πολιτική δίκη, ούτε θα γίνεται από τη Γραμματεία του Δικαστηρίου δεκτή κατάθεση οποιουδήποτε είδους δικογράφου, συμπεριλαμβανομένου στην ανωτέρω απαγόρευση και της κατάθεσης όσων ενδίκων μέσων ( κατά πολιτικών ή ποινικών αποφάσεων ) η καταληκτική ημερομηνία λαμβάνει χώρα κατά το ως άνω διάστημα της αναστολής των εργασιών. Ως εκ τούτου, οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων ( 2 υποθέσεις ), που έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στο κατάστημα του Ειρηνοδικείου Φαρσάλων την 18.03.2020 ( ημέρα Τετάρτη ), δεν θα συζητηθούν κατά την ημέρα και ώρα που έχουν προσδιορισθεί ( έχουν ήδη ενημερωθεί προφορικά οι διάδικοι ).

4) Οι προθεσμίες κατάθεσης προτάσεων και προσθήκης / αντίκρουσης ( 100 ημέρες και 115 ημέρες αντίστοιχα ) για τις υποθέσεις της αμφισβητούμενης ( τακτικής ) διαδικασίας ( άρθρο 237 ΚΠολΔ ) που η προθεσμία κατάθεσης αυτών λήγει κατά το διάστημα της αναστολής, δηλαδή από 16.03.2020 έως και 27.03.2020, παρατείνονται ισάριθμες μέρες από τη λήξη του διαστήματος της αναστολής.

5) Δεν γίνονται δημοσιεύσεις διαθηκών ούτε κατάθεση αιτήσεων προς δημοσίευση αυτών, κατάθεση αιτήσεων για έκδοση διατάξεων (παροχής κληρονομητηρίου ή για έγκριση ή τροποποίηση καταστατικού σωματείου), δηλώσεις τρίτων, κ.λ.π..

6) Δεν συντάσσονται ένορκες βεβαιώσεις.

7) Αιτήσεις για χορήγηση πιστοποιητικών γίνονται δεκτές από τις 30.03.2020, πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο του διαστήματος αναστολής των εργασιών.

8) Κατάθεση δικογράφου λήψης ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα χορήγησης προσωρινής διάταξης κατά το χρονικό διάστημα αναστολής των εργασιών, θα γίνεται δεκτή όλως εξαιρετικά λόγω κατεπείγοντα χαρακτήρα και ανάγκης άμεσης αντιμετώπισης, κατόπιν προηγούμενης σχετικής έγκρισης του Ειρηνοδίκη υπηρεσίας.

9) Η λειτουργία της Γραμματείας του Δικαστηρίου περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των ανωτέρω υποθέσεων και μόνο καθώς και εκείνων που, κατά περίπτωση και κατά την κρίση του Ειρηνοδίκη υπηρεσίας, έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

10) Εκτός των ανωτέρω αναφερόμενων διαδικασιών και εργασιών της Γραμματείας, δεν θα εξυπηρετείται το κοινό, πλην εκτάκτων περιπτώσεων, για τις οποίες η εξυπηρέτηση θα λαμβάνει χώρα καθημερινά από 10.00΄ π.μ. έως 12.00΄ μ..

11) Στην περίπτωση τυχόν νέας αναστολής ή παράτασης αυτής, θα υπάρξει σχετική νεώτερη ανακοίνωση.

12) Αναιρείται με την παρούσα πράξη η ισχύς της υπ’ αριθμό 49/13.03.2020 προγενέστερης σχετικής πράξης του Ειρηνοδίκη Φαρσάλων.

13) Στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας, ο Ειρηνοδίκης Φαρσάλων προτρέπει τους πολίτες αλλά και τους πληρεξουσίους δικηγόρους αυτών να ΜΗΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ τις υπηρεσίες της Γραμματείας του Ειρηνοδικείου ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ. Για το λόγο αυτό θα μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο της Γραμματείας στον αριθμό ( 24910 ) 22492 αλλά και να επισκέπτονται στην επίσημη ιστοσελίδα της υπηρεσίας στον ιστότοπο https://eirfarsal-gr.webnode.gr , για την εξυπηρέτησή τους σε όλες τις εργάσιμες ώρες και ημέρες και όσον αφορά το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται.

Υποχρεώνει τη Γραμματεία του παρόντος Δικαστηρίου 1) να αναρτήσει αντίγραφο της παρούσας πράξης στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας ( Ειρηνοδικείο Φαρσάλων ) και 2)να αποστείλει αντίγραφο αυτής με τη μέθοδο της τηλεομοιοτυπίας ( FAX) άλλως με αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού μηνύματος ( e-mail ) με συνημμένο το περιεχόμενο της παρούσας πράξης σε ηλεκτρονική μορφή αμέσως μετά τη δημοσίευση αυτής, 2α) στο Ειρηνοδικείο Λάρισας ( της έδρας του Πρωτοδικείου ) προκειμένου να αναρτηθεί τον πίνακα ανακοινώσεων της ανωτέρω υπηρεσίας καθώς και 2β) στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο (Λάρισας), προκειμένου να λάβουν άμεση γνώση οι διάδικοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι αυτών και να προβούν στις σχετικές ενέργειες.

Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε σήμερα, την 16.03.2020.

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΛΑΝΤΑΣ