Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 55/11.03.2020 η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δυνατότητα αναστολής των εργασιών των δικαστηρίων της χώρας

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 55/11.03.2020 η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» μεταξύ των οποίων προβλέπεται και η δυνατότητα για την αναστολή των εργασιών των δικαστηρίων. Αναμένεται η ΚΥΑ για το εάν και από πότε θα ισχύσει αυτή. 

Άρθρο 11
Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών
1. Προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορωνοϊού COVID-19 που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβληθεί το μέτρο τη
ς προσωρινής, μερικής ή ολι- κής, αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών δικαστηρίων, καθώς και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.
2. Το μέτρο της παρ. 1 επιβάλλεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, καθώς και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην περίπτωση των στρα- τιωτικών δικαστηρίων, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Με όμοια απόφαση ορίζεται και κάθε συναφής και αναγκαία πρόβλεψη για τα ζητήμα- τα αναστολής ή παρέκτασης δικονομικών προθεσμιών, αναστολής ή παράτασης παραγραφών, αναστολής δια- δικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης και διενέργειας πλει- στηριασμών, παροχής προσωρινής δικαστικής προστα- σίας, καθώς και για όλα τα λοιπά ζητήματα που αφορούν στο καθεστώς προσωρινής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας.

Συνημμένα αρχεία:
document (1)
document (1) (167 KB)