Συνάντηση του Προέδρου της Ολομέλειας με βουλευτές-δικηγόρους για την αιφνίδια νομοθέτηση της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές

Στα πλαίσια των αποφάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών συνάντηση του Προέδρου της Ολομέλειας Δημήτρη Βερβεσού με Βουλευτές – Δικηγόρους, προκειμένου να συζητηθεί το μείζον θέμα που ανέκυψε από την αιφνίδια νομοθέτηση της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Αθανάσιος Πλεύρης (Ν.Δ), Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Γεώργιος Μουλκιώτης (ΚΙΝ.ΑΛ), Μαρία Κομνηνάκα (Κ.Κ.Ε), οι οποίοι δήλωσαν ότι εκπροσωπούν και τους λοιπούς συναδέλφους των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Παρευρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών Σ. Μανάρα-Μαυράκη, ο Γεν. Γραμματέας ΔΣΑ Μ. Καλαντζόπουλος, η Σύμβουλος-Ταμίας ΔΣΑ Μ. Γούναρη-Χατζησαράντου και οι Σύμβουλοι του ΔΣΑ Κ. Ρίζος και Π. Κορδώνης.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας αναφέρθηκε στις δυσμενείς συνέπειες που προκαλούνται από την επαναθεσμοθέτηση της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, και ειδικότερα στα εμπόδια που δημιουργούνται στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και στην Ισονομία, εις βάρος των οικονομικά αδυνάτων και επ’ ωφελεία των οικονομικά ισχυρών.

Η διάταξη αυτή είναι προδήλως αντισυνταγματική, και αντίθετη με την ΕΣΔΑ, κάτι που επισημαίνεται από το σύνολο του νομικού κόσμου, έχει κριθεί δε, ως τέτοια, από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και πλειάδα δικαστικών αποφάσεων.

Ο βουλευτής Αθανάσιος Πλεύρης δήλωσε ότι στηρίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και θα αναμένει τυχόν υπουργική πρωτοβουλία επί του θέματος.

Οι βουλευτές Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης και Γεώργιος Μουλκιώτης δήλωσαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη τροπολογία, ότι θα ενημερώσουν τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες και θα ζητήσουν την άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την κατάργηση, άλλως, την αναστολή ισχύος της σχετικής ρύθμισης.

Τέλος, η βουλευτής Μαρία Κομνηνάκα με επιστολή της εκφράζει την εναντίωση του κόμματός της στην επανεισαγωγή του δικαστικού ενσήμου και στον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο επήλθε η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας.