Ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας για τις διατάξεις του ν. 4640/2019

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Λάρισα 4 Δεκεμβρίου 2019

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας ομόφωνα :

1.- Αποδοκιμάζει την αιφνιδιαστική επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές  αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Σε μια περίοδο που η κοινωνία και η αγορά προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν και να επανέλθουν σε ρυθμούς «κανονικότητας», θεσπίζεται -και μάλιστα αναδρομικά για τις ήδη κατατεθείσες αγωγές- μία εξωφρενική επιβάρυνση του πολίτη εκτιμώμενου ελάχιστου ύψους 2.750,00 ευρώ (!!!), που δυσχεραίνει υπέρμετρα(αντί να διευκολύνει) την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι το επαχθέστατο αυτό μέτρο είχε νομοθετηθεί μέσα στην καρδιά των μνημονίων, το 2011, και καταργήθηκε το 2016 χάρη στην τότε συνεπή αντίδραση του δικηγορικού σώματος. Κατακριτέα τυγχάνει και η μεθόδευση που ακολουθήθηκε: Μια αναπάντεχη νομοθετική τροπολογία μεμονωμένου κυβερνητικού βουλευτή συνοδευόμενη από αντίγραφο της αιτιολογικής έκθεσης του 2011, βρέθηκε να υπερψηφίζεται από σύσσωμη την κυβερνητική πλειοψηφία, δίχως να έχει προηγηθεί όχι απλά διαβούλευση, αλλά ούτε καν στοιχειώδης ενημέρωση των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης.

2. Αντιτίθεται στην υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης , όπως αυτή επανειλημμένα έχει διατυπωθεί από την Ολομέλεια των  Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Ο Δ.Σ.Λ. στηρίζει τη διαμεσολάβηση και τους λοιπούς εναλλακτικούς θεσμούς επίλυσης διαφορών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί αποτελούν ελεύθερη επιλογή των μερών και όχι νομοθετικά επιβληθείσα υποχρέωση.

3. Απορρίπτει ως θεσμικά ανεπίτρεπτη και υποτιμητική την -επί ποινή απαραδέκτου του εισαγωγικού δικογράφου- επιβολή υποχρέωσης έγγραφης ενημέρωσης του δικηγόρου προς τον εντολέα του για την ύπαρξη δυνατότητας υπαγωγής της υπόθεσης στη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Ο δικηγόρος δεν είναι ούτε διαφημιστής, ούτε χαρτοσυλλέκτης, αλλά συλλειτουργός της Δικαιοσύνης και ως τέτοιος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία.

 

Ο Δ.Σ.Λ. δηλώνει την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί σθεναρά για την κατάργηση ή βελτίωση των ανωτέρω ρυθμίσεων με δράσεις και κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από τα καταστατικά του όργανα (Διοικητικό Συμβούλιο και Γενική Συνέλευση) και τα αρμόδια πανελλαδικά δικηγορικά όργανα.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 201401162115095650