Κυβερνητικές αποφάσεις για την εκλογική διαδικασία: Αυξάνεται η αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων κατά 30%

Πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας που αφορά τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019 ανέλαβαν από κοινού οι υπουργοί Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ικανοποιώντας εν μέρει τα αιτήματα που είχε υποβάλλει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Με κοινή τους ανακοίνωση, γνωστοποιούν πως οι ειδικές αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2014. Επιπλέον, λόγω των αυξημένων αναγκών και προκειμένου η εκλογική διαδικασία να κυλήσει απρόσκοπτα, αποφασίστηκε ότι στα εκλογικά τμήματα των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και σε μεγάλα εκλογικά τμήματα της περιφέρειας, οι εφορευτικές επιτροπές θα ενισχυθούν με δύο γραμματείς.

Τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί εγκύκλιος σχετικά με τον τρόπο διευκόλυνσης της τήρησης των πρακτικών και εν γένει την εκλογική διαδικασία.

Επίσης, έχει εκπονηθεί σχέδιο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαστικών αντιπροσώπων κατά την παράδοση των εκλογικών σάκων και πρακτικών μετά τη διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας στα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας.

Ήδη, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, ανταποκρινόμενο στο αίτημα του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού για την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων προτίμησης / εξαίρεσης στις επικείμενες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, τροποποίησε σχετικά την εκλογική εγκύκλιο (βλ. εδώ). Παράλληλα, εκκρεμούν απαντήσεις και για άλλα ζητήματα που τέθηκαν από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων (βλ. εδώ), για τα οποία συνεχίζεται η διεκδίκησή τους.

Δείτε επίσης αναλυτικά την εγκύκλιο του Αρείου Πάγου εδώ και την ανακοίνωση για την υποβολή αιτήσεων προτίμησης και εξαίρεσης εδώ.

Για οποιαδήποτε έγκυρη πληροφορία ή ενημέρωση επιθυμείτε σχετικά με ζητήματα που αφορούν τις επικείμενες Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019, μπορείτε να απευθύνεστε στον αναπληρωτή του Προέδρου της Ολομέλειας, ο οποίος συμμετέχει στην αρμόδια Επιτροπή της Εκλογικής Διαδικασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, συνάδελφο Κωνσταντίνο Χριστοδουλιά (τηλ. 6945-543919 και email: kon_chr@yahoo.gr).

— Επισυνάπτεται η σχετική κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.