Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2018

«Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2018»

 

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί  διεθνώς από την  UnescoΠαγκόσμια Ημέρα Βιβλίου αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», συμμετέχοντας στον εορτασμό αυτόν που από το 2016 καθιερώθηκε και στη χώρα μας, οργανώνει σειρά εκδηλώσεων στον χώρο της που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 23 Απριλίου το πρωί με εκδήλωση με θέμα «Φιλοσοφία για τα παιδιά» και απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης δημοτικών σχολείων. Το συγκεκριμένο project, αποτέλεσμα της συνεργασίας της φιλολόγου Βασιλικής Μάνδαλου με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του NewcastleSugataMitra έχει σκοπό να δώσει κίνητρο στα παιδιά να εμβαθύνουν στον δικό τους τρόπο σκέψης και να εκφράσουν την άποψή τους σε θέματα ιδεών και αξιών. Ψάχνοντας αναφορές σχετικές με το θέμα που θα τους δοθεί σε βιβλία της βιβλιοθήκης και συνεργαζόμενα μεταξύ τους παρουσιάζουν τις αναφορές τους και συζητούν ακονίζοντας την κριτική τους σκέψη.

Στις 6.00 το απόγευμα, της ίδιας ημέρας, στον πρώτο όροφο της Βιβλιοθήκης θα γίνει από τη συγγραφέα Ελένη Μπεντίλλα παρουσίαση του συγγραφικού της έργου και γνωριμία – συζήτηση με το αναγνωστικό κοινό.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου θα κλείσει με την κεντρική εκδήλωση που θα γίνει στις 19.30στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης με θέμα «Βιβλίο και εικαστική δημιουργία» και ομιλητές τους:

Ιφιγένεια Σδούκου, Εκπαιδευτικό και Εικαστικό, με θέμα: «Από τις πήλινες πινακίδες στο e-book» και

Κύριλλο Σαρρή, Ιατρό και Εικαστικό, με θέμα: «Βιβλία καλλιτεχνών: μια μορφή τέχνης του 20ού αιώνα (από τη Ρώσικη Πρωτοπορία στην Εννοιολογική Τέχνη)».

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Οι δύο εικαστικοί – ομιλητές θα μας φέρουν σε επαφή με το εικαστικό βιβλίο, που αποτελεί σχετικά πρόσφατο μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης που χρησιμοποιεί τη δομή ή τη λειτουργία του «βιβλίου» ως έμπνευση. Τα «βιβλία καλλιτεχνών» (artistsbooks), όπως λέγονται αλλιώς, είναι έργα τέχνης και αποτελούν πρόκληση, τόσο στο συμβατικό τρόπο ανάγνωσης, όσο και στον ορισμό, την κατανόηση και τη διακίνηση του έργου τέχνης. Ενσωματώνουν στα έργα τους την τυπογραφία, το bookmaking, τον σχεδιασμό, την ζωγραφική, την γραφιστική, την δημιουργική γραφή και τα ψηφιακά μέσα.

Η είσοδος στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης θα γίνει από πάροδο Κούμα (Μιχ.Χαδέλη).

Παράλληλα στον εκθεσιακό χώρο της Βιβλιοθήκης θα λειτουργεί έκθεση εικαστικού βιβλίου των δύο δημιουργώναπό τις 23 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου 2018.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

Πρωί : 9.00- 2.00 καθημερινά εκτός Δευτέρας ,Δευτέρα: 15.00- 20.00.

Στη φετινή γιορτή και προκειμένου να συμμετάσχουν περισσότεροι συμπολίτες μας, μικροί και μεγάλοι, στις ποικίλες δραστηριότητες της, η βιβλιοθήκη θα είναι ανοικτή για το κοινό της τις ώρες 10.00- 22.00 την ίδια μέρα.

Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση 28ης Οκτωβρίου 9 και στο τηλέφωνο 2410531973.

book day