Εξώδικο ΔΣΛ για αντιποίηση δικηγορικού επαγγέλματος (σχετικά με Κτηματογράφηση)

Το παρακάτω εξώδικο κοινοποιήθηκε προς συγκεκριμένους επαγγελματίες – μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στη διαδικασία κτηματογράφησης Δήμων Τυρνάβου, Ελασσόνας, Τεμπών:

«ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία «Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας» που εδρεύει στη Λάρισα (Δευκαλίωνος 18 και Πατρόκλου), όπως εκπροσωπείται νόμιμα, από τον Πρόεδρο του ΔΣ Δημήτριο Γ. Κατσαρό.

ΠΡΟΣ

Τους:

  1. ……………………, τοπογράφο μηχανικό,
  2. ,……………., τοπογράφο μηχανικό,  κατοίκους……….

. . ./ / / . . .

– Α –

Περιήλθε σε γνώση μας και πληροφορηθήκαμε ότι, συμπράττοντας από κοινού, έχετε αναρτήσει στο γραφείο σας επί…………………………….επιγραφή – ταμπέλα και έχετε εκτυπώσει διαφημιστικά φέιγ-βολάν, αναγράφοντας και ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΣ, πλην άλλων αρμοδιότητάς σας, και  ότι ενόψει εφαρμογής του Κτηματολογίου: «αναλαμβάνουμε συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας – ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ».

Πλην όμως οι άνω υπηρεσίες (πλην των τοπογραφικών διαγραμμάτων) αποτελούν αντικείμενο το οποίο εμπίπτει και προσιδιάζει μόνο στην αποκλειστική αρμοδιότητα του δικηγόρου και, ως εκ τούτου, οι άνω ενέργειές σας συνιστούν αθέμιτη διαφήμιση υπηρεσιών και αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος, ενώ παράλληλα δημιουργούν παραπλάνηση στο κοινό καλλιεργώντας την προσδοκία μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης νομικών προβλημάτων, καίτοι ΔΕΝ έχετε την ιδιότητα του δικηγόρου.

-Β-

Σας καθιστούμε γνωστόν ότι:

Ι.     Κατά το ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων)

Άρθρο 1 : Περιεχόμενο του λειτουργήματος είναι η εκπροσώπηση και υπεράσπιση του εντολέα του σε κάθε δικαστήριο, αρχή ή υπηρεσία ή εξωδικαστικό θεσμό, η παροχή νομικών συμβουλών και γνωμοδοτήσεων, όπως επίσης και η συμμετοχή του σε θεσμοθετημένα όργανα ελληνικά ή διεθνή».

Άρθρο 3 : «….3. Η άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος ΔΕΝ συνιστά εμπορική δραστηριότητα».

Άρθρο 9

«1. Όποιος, χωρίς να έχει την ιδιότητα του δικηγόρου, εμφανίζεται με αυτήν και διενεργεί πράξεις που ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του δικηγορικού λειτουργήματος ή υπόσχεται τη διενέργεια τέτοιων πράξεων, ακόμα και εάν διορίζει για αυτό δικηγόρο της εκλογής του, τιμωρείται κατά το άρθρο 175 του Ποινικού Κώδικα, όπως εκάστοτε ισχύει, εκτός εάν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη. Ο οικείος Δικηγορικός Σύλλογος δικαιούται να παρίσταται ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου, ως πολιτικώς ενάγων για την υποστήριξη της κατηγορίας.

2. Σε περίπτωση που φυσικό ή νομικό πρόσωπο αντιποιείται την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος με τον οποιονδήποτε τρόπο, ο οικείος Δικηγορικός Σύλλογος μπορεί να ζητήσει, με αίτηση που υποβάλλεται στο Ειρηνοδικείο κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, τη σφράγιση του γραφείου ή του καταστήματος, όπου ασκούνται οι παράνομες ενέργειες ή και οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, καθώς και την απαγόρευση της διαφήμισης ή της χρήσης (έντυπης, ηλεκτρονικής) κάθε διακριτικού γνωρίσματος που προσιδιάζει στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.»

Άρθρο 36

«1. Αποκλειστικό έργο του δικηγόρου είναι να αντιπροσωπεύει και να υπερασπίζεται τον εντολέα του σε κάθε δικαστήριο ή αρχή της Ελληνικής Δημοκρατίας ή -οποιασδήποτε άλλης χώρας -, στα δικαστήρια, τις υπηρεσίες και τα όργανα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα διεθνή δικαστήρια, στα πειθαρχικά και υπηρεσιακά συμβούλια….. 

2.    Ομοίως στο έργο του δικηγόρου περιλαμβάνεται η έρευνα των βιβλίων των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, καθώς και η σύνταξη των σχετικών εγγράφων ελέγχου τίτλων.

Άρθρο 49

«1.  Αστική Επαγγελματική Δικηγορική εταιρεία, επιτρέπεται να συσταθεί μόνο μεταξύ εν ενεργεία δικηγόρων με αποκλειστικό σκοπό την παροχή δικηγορικών υπηρεσιών (οπουδήποτε, εντός ή εκτός Ελλάδος) και τη διανομή αποκλειστικά μεταξύ των Εταίρων (κατά τη μέθοδο, που θα συμφωνούν κατά την αδέσμευτη κρίση τους) των συνολικών κερδών, που θα προκύπτουν από τη δραστηριότητα της εταιρείας».

ΙΙ.   Με το ν. 2308/1995 ρυθμίστηκε το ζήτημα της διαδικασίας της κτηματογράφησης της χώρας για τη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, ενώ με το ν. 2664/1998 ρυθμίσθηκαν θέματα σχετικά με την τήρηση του Εθνικού Κτηματολογίου, τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων και την μετάβαση από το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών στο σύστημα του κτηματολογίου και ακολουθεί η υποβολή διοικητικών προσφυγών αλλά και δικαστικών αιτήσεων και αγωγών.

ΙΙΙ.  Εκ του συνδυασμού των άνω προκύπτουν τα ακόλουθα :

α)   η διαδικασία της κτηματογράφησης ΔΕΝ είναι μία απλή στιγμιαία υλική ή γραφειοκρατική τοιαύτη, αλλά συνιστά μία σύνθετη νομική και δη διαρκή διαδικασία (από την αρχική σύνταξη και υποβολή της σχετικής δήλωσης, μέχρι την οριστική ή μη κατοχύρωση του εγγραπτέου δικαιώματος στον υποβαλόντα τη δήλωση, αλλά και περαιτέρω με δικαστικές ενέργειες), που μπορεί να είναι σε πλείστες περιπτώσεις νομικά δαιδαλώδης και χρήζουσα σαφώς νομικής ερμηνείας και επεξεργασίας αλλά και, περαιτέρω, πλειόνων διοικητικών και δικαστικών ενεργειών (όπως ένσταση, άσκηση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων στο Δικαστήριο κλπ).

β)    η συμπλήρωση και υποβολή της αρχικής δήλωσης κτηματογράφησης ΔΕΝ είναι νομικά απλή, όπως κατά την ως άνω διαφήμισή σας δημιουργείται παραπλάνηση του κοινού, αλλά χρειάζεται εξιδιασμένη νομική γνώση και  εμπειρία δικηγόρου, την οποία εσείς, λόγω της εξωνομικήςιδιότητάς σας, σε καμία περίπτωση ΔΕΝ έχετε, μήτε μπορείτε να γνωρίζετε πλήρως τις νομικές έννοιες των εγγραπτέων δικαιωμάτων.

γ)    Βέβαια, ο σχετικός νόμος περί Κτηματολογίου αναφέρει ότι η υποβολή δήλωσης γίνεται από τον ενδιαφερόμενο δικαιούχο του εμπραγμάτου δικαιώματος του ακινήτου ή και από αντιπρόσωπό του. Πλην όμως η συμπλήρωση (και όχι απλά υποβολή) τέτοιας δήλωσης, μπορεί μεν να γίνει και από τον ίδιο τον δικαιούχο, αλλά σε καμία περίπτωση ΔΕΝ μπορεί κανένας ΜΗ δικηγόρος να αναλαμβάνει (ως δήθεν αντιπρόσωπος του δηλούντος) να συμπληρώνει την οικεία δήλωση, να διαφημίζει και να έχει ως επαγγελματικό του έργο την επ’ αμοιβή συμπλήρωση τέτοιων δηλώσεων, αφού αυτό κατά νόμον ανήκει μόνο στους δικηγόρους. Τούτο δε διότι στην πράξη, κατά τη δήλωση κτηματογράφησης ανακύπτουν νομικά ζητήματα, όπως ενδεικτικά επί ακινήτων για τα οποία δεν έχει συναφθεί οριστικό συμβόλαιο και κατέχονται μόνο βάσει προσυμφώνου, ή επί διαλυτικών ή άλλων αιρέσεων στα συμβόλαια αγοράς ακινήτων, ενώ πρέπει να γίνει έλεγχος αν οι τίτλοι κυριότητας έχουν μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο, έρευνα που γίνεται μόνο από δικηγόρο, παρεκτός του ότι  παρίσταται ανάγκη έρευνας και διευκρίνισης για την υφή του ακινήτου και για το επ’ αυτού δικαίωμά του, κατά τα ως άνω, που αναμφίβολα συνίσταται σε έρευνα, εκτός του Υποθηκοφυλακείου, στην Πολεοδομία, στο Δασαρχείο κλπ, ενέργειες τις οποίες (δηλαδή τις νομικές και όχι τις τεχνικές) κατά νόμον σε καμία περίπτωση ΔΕΝ μπορείτε να διενεργήσετε εσείς ως μη δικηγόροι, αλλά ούτε ως πληρεξούσιοι πελατών σας.

Άλλωστε, η επιμέλεια των υποθέσεων των πολιτών όχι μόνον ενώπιον των δικαστηρίων αλλά και ενώπιον των διοικητικών αρχών, ή υπηρεσιών ή εξωδικαστικών θεσμών αποτελεί έργο που ανήκει αποκλειστικά στους δικηγόρους, δεδομένου ότι αυτοί λόγω της ειδικής επιστημονικής και επαγγελματικής τους κατάρτισης, είναι ικανότεροι και καταλληλότεροι προς πληρέστερη κατανόηση και ευστοχότερη και σαφώς πλέον υπεύθυνη διεξαγωγή των υποθέσεων ενώπιον των ως άνω.

Ωσαύτως, στην έρευνα δηλαδή των βιβλίων προβαίνουν οι ενδιαφερόμενοι μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προβαίνουν σε έρευνα των βιβλίων του Υποθηκοφυλακείου και του Κτηματολογίου ΟΧΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ αλλά ΜΟΝΟ με  τους πληρεξουσίους δικηγόρους τους και ΟΧΙ με χορήγηση πληρεξουσιότητας σε τρίτο ΜΗ δικηγόρο.

δ)    Η τυχόν δε με οποιασδήποτε μορφής συνεργασία σας με δικηγόρο στην αθέμιτη και απαγορευμένη ως άνω δραστηριότητά σας σχετικά με το Κτηματολόγιο ΔΕΝ παρέχει σε εσάς το δικαίωμα να αναλαμβάνετε και να παρέχετε τις νομικές αυτές υπηρεσίες σε πολίτες, διότι η δυνατότητα αυτή, παρέχεται εκ του νόμου είτε ατομικά σε δικηγόρους είτε σε νομίμως συστημένες δικηγορικές εταιρίες. Και ναι μεν δεν απαγορεύεται να απασχολείτε δικηγόρους, πλην όμως αυτοί θα πρέπει να υποστηρίζουν νομικά αποκλειστικά εσάς τους ίδιους και ΟΧΙ να παρέχουν νομική υποστήριξη τρίτων, πελατών σας, διότι με τον τρόπο αυτό ασκείται δικηγορική δραστηριότητα απαγορευμένη, καθώς αυτή ανατίθεται εκ του νόμου μόνον σε δικηγόρους ατομικώς ή σε νόμιμα συστημένες δικηγορικές εταιρίες του άρθρου 49 του Ν. 4194/2013.

– Γ –

Επειδή οι άνω ενέργειές σας συνιστούν ασυμβίβαστη, εξωθεσμική εν τοις πράγμασι επαγγελματική σας δραστηριότητα (σφετερίζουσα την δικηγορική δραστηριότητα) για συμπλήρωση δηλώσεων κτηματολογίου  και ανάληψη νομικής υποστήριξης, σε συνδυασμό με την έκνομη περί τούτου δημόσια διαφήμισή σας, καθόσον σε κράτος δικαίου με διακριτές αρμοδιότητες προς όφελος των δημόσιων κοινωνικών θεσμών δεν πρέπει να υπάρχει επάλληλη και δη καταφατική σύγχυση αρμοδιοτήτων που μπορεί να οδηγήσει σε νεφελώδες και στρεβλό τοπίο ευθυνών και αποτελεσμάτων, διότι όπως ένας μηχανικός ή τοπογράφους είναι αποκλειστικά αρμόδιος για τησύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων και τον εντοπισμό ακινήτων με την επ αυτών θέση της υπογραφής του, το ίδιο ισχύει, αντίστροφα και για τη συμπλήρωση των κτηματογραφικών δηλώσεων και τη νομική υποστήριξη αποκλειστικά από δικηγόρους.

Επειδή οι παραπάνω διαφημιστικές ενέργειες είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με τη λειτουργία σας, καθώς χρησιμοποιούνται συστηματικά τόσο για την προβολή αυτής ως και των παρεχόμενων από εσάς υπηρεσιών, όσο και για την προσέλκυση πελατείας και τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των πολιτών – εντολέων με εσάς και εντέλει της ίδιας της πρόσβασης των τελευταίων στο γραφείο σας.

Επειδή, κατά ταύτα αντιποιείσθε την ιδιότητα του δικηγόρου, διαφημίζοντας ότι παρέχετε νομική υποστήριξη, ως και λοιπές υπηρεσίες που προσιδιάζουν αποκλειστικά και μόνο στους δικηγόρους, συγκεντρώνοντας και προσελκύοντας πελάτες για παροχή τέτοιων υπηρεσιών στο γραφείο σας, κατά τρόπο όμως ο οποίος παραπλανά το κοινό που επιζητά αποτελεσματική πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και στη Διοίκηση και παροχή υπηρεσιών ικανών να διασφαλίσουν την αποτελεσματική και υπεύθυνη προστασία των συμφερόντων του.

Επειδή με τις άνω ενέργειές σας, καταλήγετε να υποβιβάζετε την παροχή νομικών υπηρεσιών σε απλή τοιαύτη δυνάμενη να γίνει και από μη δικηγόρο.

Επειδή οι άνω ενέργειές σας σχετικά με τη δραστηριότητά σας που αφορά στην παροχή νομικών υπηρεσιών και τη νομική υποστήριξη, καθώς και η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων περί παροχής ανάλογων υπηρεσιών, συνιστούν αθέμιτη διαφήμιση υπηρεσιών που προσιδιάζουν μόνο στο δικηγορικό λειτούργημα, ενώ παράλληλα δημιουργούν παραπλάνηση στο κοινό καλλιεργώντας την προσδοκία μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης νομικών προβλημάτων.

Για τους λόγους αυτούς

Διαμαρτυρόμενοι, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ όπως :

  1. Παύσετε αμέσως την μέσω πινακίδων, εντύπων ή διαδικτύου, ή κάθε άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης ως άνω διαφήμιση, καθώς και την παροχή νομικών υπηρεσιών στους πελάτες της (ενδεικτικά μεταξύ άλλων την έρευνα για λογαριασμό τρίτων στα κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία, καθώς και την αναζήτηση και λήψη εγγράφων από δημόσιες υπηρεσίεςγια λογαριασμό τρίτων).
  2. Προβείτε στις νόμιμες ενέργειες ώστε να απαλείψετε άμεσα εκ των πινακίδων του γραφείου σας ή εξ άλλων εντύπων ή ηλεκτρονικών μέσων τις άνω δραστηριότητές σας.

Άλλως, και σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στις νόμιμες δικαστικές ενέργειες προς προστασία των μελών μας, όπως ο νόμος επιτάσσει.

Αρμόδιος δικ. επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα στους :

  1. ………………………,
  2. ………………………., κατοίκους ………………….,προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρο το περιεχόμενο στην έκθεση επίδοσης.

 

Λάρισα, 01 Απριλίου 2016

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Λ.»