Ψήφισμα λαρισαϊκών φορέων επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών – αυτοαπασχολουμένων για το Ασφαλιστικό

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ :

-Δεν συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη η από οποιαδήποτε ειδική και επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων.
–Συνδέει τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα, αλλά τις αποσυνδέει εντελώς από την εισφοροδοτική ικανότητα.
-Οι επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες οδηγούνται κυριολεκτικά σε επαγγελματική και οικονομική εξόντωση. Η προτεινόμενη υπέρμετρη αύξηση των εισφορών σε ποσοστό 38,45% στο φορολογητέο εισόδημα, συν εισφορά υπέρ 0ΑΕΔ 120 ευρώ, σε συνδυασμό με τις λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις, συνιστά δήμευση του εισοδήματοςκατά παράβαση του Συντάγματος καθώς και του άρθρου 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.
-Το ολέθριο αποτέλεσμα των προβλέψεων του προσχεδίου της Κυβέρνησης προκύπτει με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς σε σχέση με το εισόδημα του επιστήμονα, αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία. Εισόδημα μηδέν θα κληθεί να καταβάλει ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές ποσό 2.823 ευρώ, για εισόδημα 5.000 ευρώ ποσό 2.823 ευρώ, για εισόδημα 15.000 ευρώ ποσό 5.887 ευρώ, για 20.000 ευρώ ποσό 7.810 ευρώ, για εισόδημα 30.000 ευρώ ποσό 11.555 ευρώ, για εισόδημα 50.000 ευρώ ποσό 19.345 ευρώ, για εισόδημα 70.000 ευρώ ποσό 27.158 ευρώ. Η δήμευση του εισοδήματος είναι προφανής με την σωρευτική επιβάρυνσή του με φορολογία 26%, προκαταβολή φόρου 75%, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ, η οποία παραβιάζει τα ελάχιστα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης όπως ορίστηκαν αυτά με αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και Ευρωπαικού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο ποσό των 8.000ευρώ ατομικά και 13.000ευρώ οικογενειακά, στα οποία θα περάσουν επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα 15.000 ευρώ και ανω.
-Η εφαρμογή του προσχεδίου της Κυβέρνησης πλήττει την ίδια την βιωσιμότητα του συστήματος, την απασχόληση και την ανάπτυξη, αφού θα οδηγήσει πολλούς στις μαύρες ζώνες της οικονομίας, αυτούς που είναι στα όρια της συνταξιοδότησης και στηρίζουν το ασφαλιστικό σύστημα να επιλέξουν αυτή την οδό διότι η πρόταση στερείται ανταποδοτικότητας και όσους παραμείνουν στον εργασιακό βίο να αδυνατούν να καταβάλουν τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές.
– Ζητάμε την απόσυρση του προσχεδίου η οποία είναι μονόδρομος. Καλούμε τη Κυβέρνηση να επωμισθεί το βάρος της πολιτικής ευθύνης και να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου με τα κόμματα, τους φορείς και τη κοινωνία, σοβαρή, βιώσιμη και κοστολογημένη με αναλογιστική μελέτη πρόταση.
-Εχουμε ενότητα και απόφαση, για επίμονη, συνεχή, πεισματική και αποτελεσματική δράση για να αποτρέψουμε την καταστροφή που σηματοδοτεί για τους επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες η τυχόν νομοθέτηση του προσχεδίου της Κυβέρνησης.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ – ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ –
ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τ.Ε.Ε. ΚΕΝΤΡΟΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ