Έγγραφο ΔΣΛ προς κ.κ. Διευθύνοντες Εφετείου και Πρωτοδικείου Λάρισας για αυτόματο σύστημα ενημέρωσης πινακίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                   Λάρισα 10 Δεκεμβρίου 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ                   Αριθμ. πρωτ. 591

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ν.Π.Δ.Δ.

Ταχ. Δ/νση         :       ΜΕΓΑΡΟ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τ.Θ. 1004 – 41 000 ΛΑΡΙΣΑ

Πληροφορίες       :       Αντώνιος Δέλκος

Τηλέφωνο          :       2410532037

FAX                   :       2410532042

E-mail                :       dslar@dslar.gr

 

Προς: κ.κ.  Διευθύνοντα

1.Το Εφετείο Λάρισας  κ. Ναπολέοντα Ζούκα

2.Το Πρωτοδικείο Λάρισας κ. Παύλο Μαυρομμάτη.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1.Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.Νικόλα Κανελλόπουλο.

2. Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών κ.Ελένη Μετσοβίτη.

3.Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας κ. Ιωάννη Μαγκούτα.

4. κ.κ. Προϊσταμένους των Γραμματειών των ανωτέρω υπηρεσιών

Θέμα: Αυτόματο σύστημα παρακολούθησης πινακίου ποινικών ακροατηρίων

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. πρωτ. 388/18.07.2014 σχετικού εγγράφου μας, σας ενημερώνουμε ότι ο ΔΣΛ με δικές του δαπάνες ήδη προέβη στην ανάπτυξη, προμήθεια και εγκατάσταση νέου εύχρηστου συστήματος παρακολούθησης πινακίου ποινικών ακροατηρίων, με σκοπό καταρχάς την πιλοτική εφαρμογή του στα δύο Πλημμελειοδικεία (προκειμένου να δοκιμαστεί το σύστημα για να διαπιστωθούν και να θεραπευθούν τυχόν αδυναμίες του) και κατόπιν τη σταδιακή επέκτασή του στο Εφετείο.

Όμως, και παρά την δια του ανωτέρω εγγράφου μας παράκληση για λειτουργία του συστήματος εκ μέρους των γραμματέων της έδρας, και ενώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί η σχετική επίδειξη της εφαρμογής σε αυτούς, η πιλοτική λειτουργία της εν λόγω εφαρμογής δεν έχει ακόμη ξεκινήσει λόγω της άρνησης μερικών υπαλλήλων που επικαλούνται διάφορες προφάσεις περί «αδυναμίας λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας στην έδρα» πριν καν το σύστημα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες!!!

Επειδή πρόκειται για ένα σύστημα που προάγει τον εκσυγχρονισμό της δικαστηριακής καθημερινότητας, που θα εξυπηρετήσει μέσω του ιστοτόπου του ΔΣΛ εκατοντάδες συνηγόρους αλλά και πολίτες (διαδίκους και μάρτυρες) με ευεργετικές επιπτώσεις για την εξάλειψη του θορύβου και του άσκοπου συνωστισμού εντός και εκτός των δικαστικών αιθουσών.

Επειδή αντίστοιχες εφαρμογές –και σίγουρα πιο περίπλοκης φιλοσοφίας από την ειδικά αναπτυχθείσα από το ΔΣΛ με γνώμονα την απλότητα και ευκολία στη χρήση- βρίσκονται ήδη σε λειτουργία σε διάφορα δικαστήρια της χώρας, ενδεικτικά αναφέρονται τα Πρωτοδικεία Πειραιά, Κατερίνης και Καρδίτσας.

Επειδή θεωρούμε ανεπίτρεπτο και μη τιμητικό για τον χώρο της δικαιοσύνης που όλοι υπηρετούμε, εν έτει 2014 πρωτοβουλίες σαν την περιγραφόμενη που έχουν αναληφθεί σε πλήρη συνεννόηση με την διοίκηση των δικαστηρίων της πόλης μας, αλλά και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των δικαστικών γραμματέων, να ματαιώνονται και να τορπιλίζονται πριν καν δοκιμαστούν.

Επειδή καθήκον και υποχρέωση όλων μας είναι να συμβάλλουμε στη βελτίωση της δικαστηριακής καθημερινότητας και την αναβάθμιση των συνθηκών απονομής της δικαιοσύνης, πλαίσιο στο οποίο σαφώς εντάσσεται η εν λόγω πρωτοβουλία.

Μετά ταύτα , παρακαλούμε, για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία, το προπεριγραφόμενο σύστημα και αυτονοήτως είμαστε στη διάθεσή σας για οιαδήποτε διευκρίνιση.

Με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ     ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ