Σημαντικό έγγραφο ΔΣΛ για υποχρεωτικότητα εκδόσεως γραμματίου προκαταβολής από τον καταθέτοντα δικηγόρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Λάρισα 26 Ιουνίου 2014
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Aριθμ. πρωτ. 349.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
(Ν.Π.Δ.Δ.)
Ταχ. Δ/νση: ΜΕΓΑΡΟ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τ.Θ. 1004 – 41 000 ΛΑΡΙΣΑ
Πληροφορίες: Αντ.Δέλκος
Τηλέφωνο: 2410532037
FAX: 2410532042
E-mail: dslar@dslar.gr
Προς : κ.κ. Διευθύνοντες
Το Εφετείο Λάρισας
Το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας
Το Πρωτοδικείο Λάρισας
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας
Το Ειρηνοδικείο Λάρισας
Το Πταισματοδικείο Λάρισας

Θέμα : Έκδοση και προσκομιδή από τους δικηγόρους των προβλεπομένων γραμματίων προκαταβολής.

Από της θέσεως σε ισχύ του Ν. 3919/2011 και της συνεπαγόμενης άρσης των γεωγραφικών περιορισμών ως προς την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, οι Δικηγόροι όλης της χώρας δύνανται ως γνωστόν να παρίστανται και να καταθέτουν δικόγραφα ενώπιον οποιουδήποτε ελληνικού Δικαστηρίου.

Ως μία εκ των παρενεργειών της ανωτέρω διάταξης, καταγράφεται το «φαινόμενο των εξουσιοδοτήσεων», που λαμβάνει ενδημικές διαστάσεις, κυρίως όσον αφορά τις διαταγές πληρωμής. Δικηγορικές εταιρίες (σε κάποιες εκ των οποίων αποδίδεται λειτουργία και βλαπτική σε βάρος πολιτών δράση «εισπρακτικών εταιριών») αλλά και μεμονωμένοι Δικηγόροι, ζητούν από Δικηγόρους των περιφερειακών ιδίως Δικηγορικών Συλλόγων, να παραστούν στις Γραμματείες των Δικαστηρίων και να προβούν στην κατάθεση δικογράφων που υπογράφουν οι πρώτοι, χωρίς οι τελευταίοι να εκδώσουν Γραμμάτιο Προκαταβολής Εισφορών- Κρατήσεων αναφορικά με την κατάθεση του δικογράφου. Θέτουν δε ως ψευδεπίγραφο επιχείρημα ότι αρκεί το γεγονός ότι οι ίδιοι (οι υπογράφοντες δηλ.) έχουν προβεί στην έκδοση δικού τους Γραμματίου.
Προκειμένου να συνεισφέρομε στην αντιμετώπιση των πρακτικών αυτών και σε συνέχεια αντίστοιχης πρωτοβουλίας του Δικηγορικού Σύλλογος Ρεθύμνου, σας εκθέτουμε τα παρακάτω:

Α. Εφόσον πρόκειται για γραμμάτιο κατάθεσης δικογράφου, είναι αναγκαία η έκδοση Γραμματίου από τον ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΑ Δικηγόρο (εφόσον αυτός είναι έτερος του υπογράφοντος), «διαφορετικά η διαδικαστική πράξη είναι απαράδεκτη» (παρ.4 αρθρ.61, Ν4194/2013).

Β. Οι αρμοδιότητες, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του Δικηγόρου, στα πλαίσια της άσκησης του λειτουργήματος του, περιγράφονται, μεταξύ άλλων, α) στους Δικονομικούς Κώδικες β) Στον Κώδικα Δικηγόρων και γ) στον Κώδικα Δεοντολογίας.
Ειδικότερα, ο πληρεξούσιος Δικηγόρος, οριζόμενος με «εξουσιοδότηση», παρίσταται ενώπιον του αρμοδίου Γραμματέως και καταθέτει το δικόγραφο, συντασσομένης εκθέσεως. Δηλαδή, στα πλαίσια της ιδιότητας και της αρμοδιότητας του, προβαίνει στην διενέργεια διαδικαστικής πράξης, που επιφέρει δικονομικές και ουσιαστικές συνέπειες. Και βέβαια, η «εξουσιοδότηση» δεν μπορεί να νοηθεί νομίμως διαφορετικά από τον οριζόμενο στον Κ.Πολ.Δ. όρο «Πληρεξουσιότητα». Στην περίπτωση των περί ων ο λόγος «Εξουσιοδοτήσεων», πρόκειται στην πραγματικότητα για «μεταπληρεξουσιότητα», όπου ο πληρεξούσιος Δικηγόρος (υπογράφων), εφόσον έχει την δυνατότητα διορισμού μεταπληρεξουσίου Δικηγόρου, μεταβιβάζει σ’ αυτόν (καταθέτοντα) μέρος ή το σύνολο των εντολών του εντολέα του και ο μεταπληρεξούσιος Δικηγόρος, προβαίνει στην διαδικαστική πράξη για λογαριασμό του εντολέα.
Σχετικά με την άσκηση της αγωγής, στο άρθρο 215 Κ.Πολ.Δ, ορίζεται ότι : «1. Η αγωγή ασκείται με κατάθεση δικογράφου στη γραμματεία του δικαστηρίου στο οποίο απευθύνεται και με επίδοση αντιγράφου της στον εναγόμενο. Η κατάθεση του δικογράφου μπορεί να γίνεται και με ηλεκτρονικά μέσα σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 119. Κάτω από το δικόγραφο που κατατέθηκε συντάσσεται έκθεση στην οποία αναφέρεται η ημέρα, ο μήνας και το έτος της κατάθεσης, καθώς και το ονοματεπώνυμο του καταθέτη.
Στο άρθρο 217 Κ.Πολ.Δ, ορίζεται ότι : «Οι διατάξεις για την αγωγή εφαρμόζονται και σε κάθε δικόγραφο εισαγωγικό δίκης, εκτός αν ορίζει διαφορετικά ο νόμος».
Στο Άρθρο 626 Κ.Πολ.Δ., ορίζεται ότι : « Η διαταγή πληρωμής εκδίδεται ύστερα από αίτηση του δικαιούχου της απαίτησης. Η αίτηση κατατίθεται στη γραμματεία του δικαστηρίου και συντάσσεται κάτω από αυτήν έκθεση».
Τα περί των εκθέσεων, προβλέπονται στο άρθρο 117 Κ.Πολ.Δ, όπου ορίζεται ότι :
«1. Ουσιώδη προαπαιτούμενα για κάθε έκθεση είναι:
α) να συντάσσεται όταν γίνεται η πράξη με την παρουσία όσων συμπράττουν,
β) να αναφέρει τον τόπο και το χρόνο που γίνεται η πράξη, το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο και την κατοικία κάθε προσώπου που είναι παρόν,
γ) να διαβάζεται στους παρόντες διαδίκους και στα άλλα πρόσωπα που
συμπράττουν και να επιβεβαιώνεται από αυτούς,
δ) να υπογράφεται από το δικαστή ή δικαστικό υπάλληλο που τη συνέταξε, από το γραμματέα που συνέπραξε, από τους παρόντες διαδίκους και τα άλλα πρόσωπα που συνέπραξαν ή να αναφέρεται η άρνηση ή η αδυναμία τους να υπογράψουν.

Ακολούθως, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των Δικηγόρων, ορίζονται στο Ν. 4194/2013 «Κώδικας Δικηγόρων», όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4205/2013. Συγκεκριμένα:
Άρθρο 61
Προκαταβολή εισφορών − κρατήσεων
1. Ο δικηγόρος για την άσκηση κάθε είδους ενδίκων βοηθημάτων ή ενδίκων μέσων και για την παράστασή του ενώπιον των δικαστηρίων και των δικαστικών συμβουλίων, ενώπιον δικαστών με την ιδιότητά τους ως ανακριτών ή εισηγητών ή εντεταλμένων δικαστών και γενικά για την παροχή υπηρεσιών, που σχετίζονται με την έναρξη και τη διεξαγωγή της δίκης, το στάδιο της απόπειρας συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς ή της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης ή δικαστικής μεσολάβησης ή της διαδικασίας εκούσιας δικαιοδοσίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι διαδικασίες παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας ή έκδοσης δικαστικής διαταγής, υποχρεούται να προκαταβάλει στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο εισφορές.
4. Ο δικηγόρος για την κατάθεση κάθε είδους ενδίκων βοηθημάτων ή ενδίκων μέσων, καθώς και για την παράστασή του ενώπιον των δικαστηρίων, δικαστών και για κάθε στάδιο της δίκης οφείλει, στο πλαίσιο της υποχρέωσης προκαταβολής της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, να καταθέτει το σχετικό γραμμάτιο καταβολής, αλλιώς η σχετική διαδικαστική πράξη είναι απαράδεκτη.
5. Δικηγόρος που παραβιάζει την υποχρέωση προκαταβολής της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, υποχρεούται να καταβάλει το ποσό που όφειλε να προκαταβάλει και τιμωρείται με πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) έως είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, σε περίπτωση δε υποτροπής και με την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης από το δικηγορικό λειτούργημα από δεκαπέντε (15) ημέρες μέχρι έξι (6) μήνες. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ύστερα από πρόταση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, τα παραπάνω όρια του ύψους του προστίμου μπορούν να αναπροσαρμόζονται. Το ποσό προστίμου και κάθε ποσό που έπρεπε να έχει προκαταβληθεί καταβάλλονται στο ταμείο του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.»

Στα πλαίσια λοιπόν του αυτονοήτου καθήκοντος μας, να διαφυλάξουμε τα μέλη μας από τις σοβαρότατες αυτές διακινδυνεύσεις και κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, φρονούμε ότι, μεταξύ των άλλων, επείγει η επισήμανση στους Γραμματείς των Δικαστηρίων ότι πρέπει να διασφαλίζουν την προσκόμιση του γραμματίου προκαταβολής από τον καταθέτοντα το δικόγραφο δικηγόρο (εφόσον αυτός είναι έτερος του υπογράφοντος) αλλά και, ευκαιρίας δοθείσης, η υπενθύμιση της υποχρέωσης τους, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 61 παρ. 6 του Ν. 4194/2013, ήτοι : «Οι προϊστάμενοι των γραμματειών όλων των δικαστηρίων υποχρεούνται, επί ποινή πειθαρχικού ελέγχου, να αποστέλλουν στο τέλος κάθε μήνα στους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους ονομαστικές καταστάσεις των δικηγόρων που παρέστησαν, χωρίς να προσκομίσουν το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του παρόντος γραμμάτιο προκαταβολής, μνημονεύοντας ταυτόχρονα τα στοιχεία του διαδίκου για τον οποίο παρέστησαν, τη δικονομική του θέση, την ημερομηνία δικασίμου, το δικαστήριο και το είδος της διαδικασίας».

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ         ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ