Ενημέρωση για συνεδρίαση Δ.Σ. 24.07.2014

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Λάρισα 25 Ιουλίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Δ.Σ. 24.07.2014

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 24 Ιουλίου 2014, συνοπτικώς αναφερόμενα, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

1. Αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος καταδίκης του Κράτους του Ισραήλ για τα τελευταία γεγονότα της Γάζας.
2. Ενημερώθηκε το σώμα για το στάδιο των εξελίξεων στα μεγάλα ζητήματα του σχεδίου του Κ.Πολ.Δ και της εγγραφής ως ασκουμένων δικηγόρων των κατόχων ενωσιακών πανεπιστημίων, με βάση τις εξελίξεις που προκύπτουν από τις ενέργειες της Συντονιστικής Επιτροπής. Ειδικότερα αναφορικά με τον Κ.Πολ. Δ δεν κατετέθη ακόμη το σχέδιο στη Βουλή, παρά τα μέχρι τώρα λεγόμενα υπο της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι πρόκειται περί μνημονιακής υποχρέωσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι στιγμής ελάχιστες προτάσεις αλλαγών έχει κάνει δεκτές το Υπουργείο παρά τη συνολική αντίθεση στο σχέδιο (δικηγόρων, δικαστών, πανεπιστημιακών) και τούτο προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Αναφορικά με τα ενωσιακά πτυχία κατά τις δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου, θα κατατεθεί εντός των ημερών ρύθμιση, η οποία θα καλύπτει τις απαιτήσεις του δικηγορικού σώματος για μη απρουπόθετη εγγραφή ασκουμένων κατόχων ενωσιακών πτυχίων στους δικηγορικούς συλλόγους. Αναφορικά επίσης με τα παραπάνω ζητήματα αλλά και αυτά της υπερφορολόγησης των δικηγόρων, ρύθμισης των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών, έκπτωσης αυτών ως δαπανών, κ.λ.π, ενημερώθηκε το σώμα ότι με ευθύνη της Συντονιστικής Επιτροπής θα τεθούν τα αιτήματα και οι θέσεις του σώματος στα αρμόδια υπουργεία και τέλος του τρέχοντος Αυγούστου θα κληθεί η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προκειμένου να λάβει σχετικές αποφάσεις.
3. Αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα αρνητικό το φαινόμενο, η συμπεριφορά κάποιων συναδέλφων να συντάσσουν δικόγραφα σε υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων και σε διαδικασίες αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου, τα οποία στη συνέχεια αφού υπογράψουν οι εντολείς τους τα καταθέτουν. Εκτιμήθηκε ότι η πρακτική αυτή προσκρούει καταρχήν σε διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας και συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, ενώ έχει πτυχές ακραίας αντισυναδελφικής συμπεριφοράς, αφού συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος συνεπών συναδέλφων, σε συνδυασμό με το ότι οποιος μετέρχεται αυτήν αξιώνει και απολαμβάνει τελικά τις υπηρεσίες του συλλόγου, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων , χωρίς να καταβάλει εισφορές. Μετά ταύτα και στο πνεύμα παλαιότερης απόφασης αποφασίστηκε:
α) η έκδοση σχετικής ανακοίνωσης προς τους συναδέλφους.
β) η ενημέρωση των προισταμένων των δικαστηρίων προκειμένου να εφαρμόζουν το νόμο στις περιπτώσεις παράστασης των δικηγόρων στη συζήτηση των προσωρινών διαταγών.
γ) συγκρότηση επιτροπής μελών του ΔΣ για έλεγχο στις γραμματείες των δικαστηρίων ώστε να ασκηθεί ο προβλεπόμενος πειθαρχικός έλεγχος.
3.Αποφασίστηκε η τροποποίηση του από ετών ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών του συλλόγου τον μήνα Αύγουστο, κατά δυο ωρες επι πλέον , ήτοι οι υπηρεσίες θα λειτουργούν (9π.μ ως 14:00 μμ) αντί του μέχρι τώρα (10:00π.μ ως 13:00μ.μ), ενόψει των αναγκών των συναδέλφων.
4. Αποφασίστηκε η δρομολόγηση της διαδικασίας για έκδοση του νέου ημερολογίου του ΔΣΛ.
5. Αξιολογήθηκε ως προβληματική η ισχύουσα διάταξη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας, αναφορικά με τα αιτήματα χορήγησης εγγράφων, η οποία ταλαιπωρεί τους συναδέλφους, οι οποίοι ζητούν έγγραφα από τις υπηρεσίες , δήμους κ.λ.π για τις υποθέσεις τους, αφού κατέληξε να αποτελεί επιχείρημα ευθυνόφοβων υπαλλήλων, οι οποίοι παρά την προφανή ύπαρξη εννόμου συμφέροντος ζητούν σε κάθε περίπτωση εισαγγελική παραγγελία. Μετά ταύτα αποφασίστηκε, καταρχήν, να υποβληθεί αίτημα τροποποίησης της διάταξης αυτής ενώπιον του νέου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας ο οποίος αναλαμβάνει υπηρεσία με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Ακολούθως και ανάλογα με την εξέλιξη το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στο ΔΣ.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ