ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Σ.Λ. ΤΡΙΕΤΙΑΣ 2011-2014

Η τριετία 2011-2014 συνέπεσε με την χειρότερη οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα τα τελευταία πενήντα (50) χρόνια. Τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα υπέστησαν τις ολέθριες συνέπειες της κρίσης αυτής, που επανειλημμένα έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της κήρυξης ολικής χρεωκοπίας και την εξανάγκασε στις επονείδιστες και αμφιβόλου νομιμότητος δανειακές συμβάσεις των Μνημονίων (αποικιοκρατικής έμπνευσης και εφαρμογής).

Οι μαχόμενοι δικηγόροι επλήγησαν βαρύτατα από τις συνέπειες της κρίσης, γεγονός που είχε αρνητικό αντίκτυπο και στα έσοδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, τα οποία μοιραία κατά την παρελθούσα τριετία σημείωσαν δραματική πτώση.
Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι ενώ τα ετήσια κατά μ.ο. έσοδα του Δ.Σ.Λ.
• κατά την επταετία 2004-2010 ανέρχονταν σε 481.977,36 ευρώ,
• κατά την περασμένη τριετία 2011-2014 κυριολεκτικά κατέρρευσαν σε 362.846,03 ευρώ (ετήσια μείωση εσόδων κατά μ.ο. 119.000 ευρώ!!!).

Παρά το ανωτέρω περιγραφόμενο δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον, η διοίκηση του Δ.Σ.Λ. προχώρησε στην υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματός της για τη δημιουργία βασικών υποδομών και βελτίωσης της δικηγορικής καθημερινότητας. Επιπλέον δεν δίστασε, όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο, να αναλάβει επιπλέον έκτακτες δαπάνες, προκειμένου να ελαφρύνει οικονομικά τους χειμαζόμενους συναδέλφους, με πιο σημαντική έκτακτη δαπάνη την πλήρη κάλυψη εκ μέρους του Δ.Σ.Λ. των συνδρομών για τις τρεις τράπεζες νομικών πληροφοριών (NOMOS-Ισοκράτης-ΝΒ Online) της τάξης των 65.000 ευρώ ετησίως (πριν το 2012 καλύπτονταν από το μέρισμα).

Εντούτοις, μέσω της καθιέρωσης διαδικασιών διαγωνισμού σε κάθε προμήθεια και ανάθεση έργου και της εν γένει συνετής διαχείρισης και μέσω της περιστολής περιττών δαπανών, η διοίκηση του Δ.Σ.Λ. κατάφερε το σημαντικό επίτευγμα και το πρόγραμμά της να τηρήσει, και έκτακτες δαπάνες να αντιμετωπίσει και παράλληλα να διαφυλάξει το αποθεματικό του Συλλόγου στο ακέραιο (εμφανίζει οριακή αύξηση ως προς αυτό που παρέλαβε το 2011).

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, εγκαινιάζοντας μια νέα για τον Δ.Σ.Λ. πρακτική, παρατίθενται στη σχετική ενότητα οι ισολογισμοί των ετών 2011, 2012 και 2013 για την πληρέστερη ενημέρωση και εξαγωγή συμπερασμάτων από ΟΛΑ τα μέλη του Δ.Σ.Λ.

Λάρισα, 04.02.2014

Ο Ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας
Αντώνιος Σπ. Γραβάνης