ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣΛ: Μη παραδεκτό της παράστασης άνευ έκδοσης και προσκομιδής διπλοτύπου

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Λάρισα 27 Σεπτεμβρίου 2013

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Περί των γραμματίων (προ)καταβολής

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 61 του νέου Κώδικα περί Δικηγόρων (N.4194/2013, ΦΕΚ 208/27-9-2013), η παράλειψη προσκομιδής του προβλεπόμενου κατά περίπτωση γραμματίου (προ)καταβολής, καθιστά απαράδεκτη τη σχετική διαδικαστική πράξη.
Ειδικότερα, όσον αφορά την υποχρεωτικότητα έκδοσης και προσκομιδής του γραμματίου αλλά και τις κυρώσεις που επιφέρει η παράλειψη τους, προβλέπονται στο άρθρο 61 μεταξύ άλλων τα κάτωθι :
« … 4. Ο δικηγόρος για την κατάθεση κάθε είδους ενδίκων βοηθημάτων ή ενδίκων μέσων, καθώς και για την παράστασή του ενώπιον των δικαστηρίων, δικαστών και για κάθε στάδιο της δίκης οφείλει, στο πλαίσιο της υποχρέωσης προκαταβολής της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, να καταθέτει το σχετικό γραμμάτιο καταβολής, αλλιώς η σχετική διαδικαστική πράξη είναι απαράδεκτη …
5. Δικηγόρος που παραβιάζει την υποχρέωση προκαταβολής της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, υποχρεούται να καταβάλει το ποσό που όφειλε να προκαταβάλει και τιμωρείται με πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) έως είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, σε περίπτωση δε υποτροπής και με την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης από το δικηγορικό λειτούργημα από δεκαπέντε (15) ημέρες μέχρι έξι (6) μήνες. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ύστερα από πρόταση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, τα παραπάνω όρια του ύψους του προστίμου μπορούν να αναπροσαρμόζονται. Το ποσό προστίμου και κάθε ποσό που έπρεπε να έχει προκαταβληθεί καταβάλλονται στο ταμείο του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
6. Οι προϊστάμενοι των γραμματειών όλων των δικαστηρίων υποχρεούνται, επί ποινή πειθαρχικού ελέγχου, να αποστέλλουν στο τέλος κάθε μήνα στους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους ονομαστικές καταστάσεις των δικηγόρων που παρέστησαν, χωρίς να προσκομίσουν το
προβλεπόμενο από τις διατάξεις του παρόντος γραμμάτιο προκαταβολής… »

Το Διοικητικό Συμβούλιο