Δήλωση Προέδρου ΔΣΛ Δημήτρη Κατσαρού για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

                                                     Λάρισα 16 Σεπ.2013

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

          Η δικαστική χρονιά που αρχίζει είναι ιδιαίτερη και σημαδιακή για τους δικηγόρους και για τη Δικαιοσύνη, αφού εξήντα χρόνια μετά την αρχική θέσπισή του, αναμορφώνεται και τίθεται σε εφαρμογή ο νέος Κώδικας Δικηγόρων που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Παρότι ο νέος Κώδικας έρχεται μέσα από τις γνωστές μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις και επιδράσεις της  ιδεοληψίας των «κλειστών επαγγελμάτων», παρότι δεν ταυτίζεται στο σύνολό του με τις προτάσεις των δικηγορικών συλλόγων, παρά τις ενστάσεις και αιτιάσεις μας σε συγκεκριμένες διατάξεις που αναδεικνύονται άλλωστε και με την  πανελλήνια κινητοποίησή μας, είναι σημαντικό νομοθέτημα για τους δικηγόρους, τη Δικαιοσύνη αλλά και τη κοινωνία. Στο  κεντρικό του πυρήνα του γίνονται δεκτές βασικές παραδοχές, αρχές και αξίες που αναδεικνύουν τον ρόλο του δικηγόρου, των δικηγορικών συλλόγων, ενώ προστατεύεται και η επαγγελματική αξιοπρέπεια των συναδέλφων. Αποσαφηνίζεται ρητά ότι ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός, θεματοφύλακας των αρχών του Κράτους Δικαίου, συλλειτουργός της δικαιοσύνης και η θέση του είναι θεμελιώδης, ανεξάρτητη, ισότιμη και αναγκαία στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης. Εμπλουτίζονται οι αρμοδιότητες των δικηγορικών συλλόγων με τη δυνατότητα άσκησης παντός είδους ενδίκων βοηθημάτων και μέσων, στα ελληνικά και ευρωπαικά δικαστήρια, όχι μόνο για ζητήματα που ενδιαφέρουν τα μέλη τους, αλλά και για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Τροποποιούνται διατάξεις που αφορούν το πειθαρχικό δίκαιο των δικηγόρων και την ευθύνη απέναντι στους εντολείς τους, εναρμονισμένες με τα αιτήματα της κοινωνίας.

              Στη νέα δικαστική χρονιά   θα είμαστε και πάλι παρόντες με πνεύμα διαλόγου και με προτάσεις συγκεκριμένες για το πρόβλημα της καθυστέρησης στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, αλλά και απέναντι σε κάθε νομοθετικό μνημονιακό έκτρωμα από τα συνεχή και γνωστά των τελευταίων ετών που δήθεν επιδιώκουν την επιτάχυνση, αλλά στην ουσία καταργούν τα Δικαστήρια, απαξιώνουν τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και την ίδια και θέτουν εμπόδια στο δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σ’ αυτή.

Σε τοπικό επίπεδο θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας, θα συνεισφέρουμε, σε συνεργασία πάντα με την Επιτροπή Διοίκησης του Μεγάρου, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας όλων των εργαζομένων στα Δικαστήρια αλλά και των πολιτών.

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                          ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ