Δελτίο τύπου ΔΣΛ για «καταγγελίες»

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
11 Ιουλ 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε σχέση με όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας περί έρευνας – «φωτιά» κ.λ.π στο Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας, για φερόμενα πλαστά τιμολόγια, σας ενημερώνουμε ότι επι του θέματος έχουμε λάβει θέση με το από 14-03-2013 έγγραφό μας που απευθύναμε αρμοδίως προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εκλήθη να απαντήσει στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά από ερώτηση του Βουλευτή του Ν. Λάρισας του Λαικού Συνδέσμου –Χρυσή Αυγή κ.Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

Η απάντηση αυτούσια είναι η εξής:

Επί του εν θέματι ζητήματος, παραθέτουμε τα κατωτέρω:
Πράγματι υπάρχει εκκρεμής υπόθεση που αφορά καταγγελία-έγκληση συμπολίτη μας βιβλιοδέτη για το αδίκημα της πλαστογραφίας, αναφορικά με αποδείξεις που αφορούν βιβλιοδεσίες νομικών εντύπων. Για να παρουσιάσουμε όμως τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση, παραθέτουμε με μεγάλη προσοχή τα εξής :
Η υπόθεση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε υπ’όψιν μας, αφορά ΕΝΑΝ βιβλιοδέτη (και όχι πολλούς όπως προφανώς εκ παραδρομής προκύπτει από τη διατύπωση του ερωτήματος του βουλευτού) και ΕΝΑΝ πρώην υπάλληλο του ΔΣΛ, συνταξιοδοτηθέντα ήδη από την 31-12-2011 (και όχι «κύκλωμα» όπως εκ παραδρομής θέλουμε να πιστεύουμε προκύπτει και πάλι από τη διατύπωση του ερωτήματος).
Σε βάρος του πρώην υπαλλήλου μας έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της πλαστογραφίας με χρήση κατ’εξακολούθηση, ο δε κατηγορούμενος επρόκειτο να δικασθεί για την εν λόγω πράξη του ενώπιον του Μονομελούς Πλημ/κειου Λάρισας στις 11-1-2013, πλην όμως η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις … – … – ….
Σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 416/2012 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κων Λάρισας, δυνάμει του οποίου η υπόθεση εισήχθη να δικασθεί κατά τα ανωτέρω, ο κατηγορούμενος παραπέμπεται να δικασθεί ως υπαίτιος ότι «… στις 13-11-2007, 21-12-2007, 10-11-2008, 3-12-2008, 29-9-2009 και 17-11-2009, κατήρτισε αντίστοιχα τις υπ’αριθμ. 592, 593, 594, 597, 600 και 556 αντίστοιχα πλαστές αποδείξεις εκδόσεως του …(μηνυτή)…, με λήπτη το ΔΣΛ, στις οποίες αναγραφόταν ότι ο ΔΣΛ κατέβαλε στο …(μηνυτή)… τα ποσά 1.680, 912, 2.020, 1.064, 1.140 και 2.444 ευρώ αντίστοιχα, για βιβλιοδεσία και στη συνέχεια έκανε χρήση αυτών, καθώς τις εμφάνιζε στον ταμία του ΔΣΛ, τον οποίο παραπλανούσε ότι αφορούσαν εργασίες που δήθεν είχε εκτελέσει ο …(μηνυτής)… για λογαριασμό του ΔΣΛ, με συνέπεια να του καταβάλλονται τα προαναφερόμενα ποσά, τα οποία ακολούθως ενσωμάτωνε στην περιουσία του ».
Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι ο μηνυτής στο απώτερο παρελθόν συνεργάστηκε ο ίδιος με το ΔΣΛ για τη βιβλιοδεσία των νομικών εντύπων και όπως εμφανίζεται στο άνω βούλευμα, χρησιμοποίησε ως μεσάζοντα και αφανή συνεργάτη του τον εν λόγω πρώην υπάλληλο μας –προφανώς εν αγνοία της τότε διοικήσεως του ΔΣΛ-, μέχρι που κάποια στιγμή επήλθε η ρήξη στις μεταξύ τους σχέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβάνεσθε από τα ανωτέρω ότι πρόκειται για μία υπόθεση η οποία :
α) βρίσκεται ήδη στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης,
β) αφορά μεμονωμένο βιβλιοδέτη και μεμονωμένο (και ήδη συνταξιοδοτηθέντα) υπάλληλο του Συλλόγου και σίγουρα η τυχόν δράση του ανάγεται στο παρελθόν και επ’ουδενί στο παρόν &
γ) σε κάθε περίπτωση, εάν ήθελε κριθεί αληθές το κατηγορητήριο, ο ΔΣΛ είναι και ο ίδιος εξαπατηθείς και σίγουρα όχι συνένοχος.
Περαιτέρω :
Το παρόν συμβούλιο του ΔΣΛ, εκλεγέν το Φεβρουάριο του 2011, προκειμένου να αναθέσει τη βιβλιοδέτηση των νομικών περιοδικών και συγγραμμάτων του των δύο (2) προηγούμενων της εκλογής του ετών, προκήρυξε στις 26-2-2011 ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό, στον οποίο παρεμπιπτόντως μειοδότησε ο εν προκειμένω καταγγέλων/μηνυτής, στον οποίο φυσικά και ανατέθηκε το έργο. Εκτοτε δεν προέβη σε άλλη σχετική ανάθεση, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα και πάλι με τη διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού.
Ετι περαιτέρω :
Προφανώς εξ’αφορμής των καταγγελιών του εν λόγω βιβλιοδέτη, συνεργείο του ΣΔΟΕ προσήλθε αιφνιδίως στα γραφεία του ΔΣΛ στις 24-9-2012 και προέβη σε λεπτομερή έλεγχο των βιβλίων μας, εκ του οποίου, εξ’όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ΟΥΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ.

Θεωρούμαι ότι οι ανωτέρω παρατεθείσες απόψεις μας, σας παρέχουν το απαραίτητα στοιχεία για τις περαιτέρω οφειλόμενες ενέργειές σας. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση κριθεί απαραίτητη.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΤΣΑΡΟΣ