Εγκύκλιος ΔΣΛ για υποχρέωση έκδοσης γραμματίων προείσπραξης

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Λάρισα 26 Μαρτίου 2013

Προς τα μέλη του Δ.Σ.Λ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εν όψει της μείζονος σημασίας που προσδίδουμε στο ζήτημα που αναπτύσσεται κατωτέρω, κρίθηκε σκόπιμο να απευθύνουμε στον καθένα σας την παρούσα επιστολή.

Πιο συγκεκριμένα :

Όπως προφανώς ήδη γνωρίζετε, κατ’εφαρμογήν του άρθρου 96 του Κώδικα περί Δικηγόρων :

(1) Ο Δικηγόρος, για την παράστασή του ενώπιον των δικαστηρίων και των δικαστικών συμβουλίων, καθώς και ενώπιον δικαστών υπό την ιδιότητά τους ως ανακριτών ή εισηγητών ή εντεταλμένων δικαστών … υποχρεούται να προκαταβάλει στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο ορισμένο ποσοστό επί ποσού αναφοράς … (υποχρέωση έκδοσης και προσκομιδής γραμματίου προκαταβολής).

(2) Ο Δικηγόρος που παραβιάζει την υποχρέωσή του περί έκδοσης του προβλεπόμενου γραμματίου προκαταβολής «… υποχρεούται να καταβάλει κάθε ποσό που έπρεπε να έχει προκαταβάλει και τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 1.000 έως 20.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής με την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης από το δικηγορικό λειτούργημα από 15 ημέρες μέχρι 6 μήνες …».

(3) Οι προϊστάμενοι των γραμματειών όλων των δικαστηρίων υποχρεούνται στο τέλος κάθε μηνός να αποστέλλουν στους οικείους δικηγορικούς συλλόγους ονομαστικές καταστάσεις των δικηγόρων που παρέστησαν χωρίς να προσκομίσουν το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του παρόντος γραμμάτιο προκαταβολής, μνημονεύοντας ταυτόχρονα τα στοιχεία του διαδίκου για τον οποίο παρέστησαν, τη δικονομική του θέση, την ημερομηνία δικασίμου, το δικαστήριο και το είδος της διαδικασίας».

Από τα ανωτέρω, καθίσταται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η έκδοση των γραμματίων προκαταβολής (διπλοτύπων), αποτελεί νόμιμη υποχρέωσή μας, η παράβαση της οποίας επισύρει βαριές κυρώσεις.

Επιπλέον όμως, είναι απολύτως προφανές ότι ο δικηγόρος που παραβιάζει την ανωτέρω υποχρέωσή του :

α) ενεργεί κατά τρόπον αθέμιτο, καθόσον, αφ’ης στιγμής δεν επιβαρύνεται με τις νόμιμες κρατήσεις και δεν αποδίδει τις οφειλόμενες εισφορές, παρακρατήσεις και φόρους, μειώνει παρανόμως το ελάχιστο κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών του, καθιστώντας εαυτόν οικονομικά ελκυστικότερον προς τον εντολέα εν σχέσει με τους συναδέλφους του που πράττουν τα νόμιμα,

β) αποστερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δ.Σ.Λ. και το Λ.Ε.Α.Δ.Π.Λ. τα νόμιμα και αναγκαία για τη βιωσιμότητά τους έσοδα, συμβάλλοντας έτσι στην αποδυνάμωσή τους, αν και ταυτοχρόνως απολαμβάνει των προνομίων, υπηρεσιών και παροχών τους, χάρη στις επιβαρύνσεις των συναδέλφων του

γ) διαπράττει φορολογική παράβαση. &

Μετά ταύτα :

Σας γνωστοποιούμε ότι το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, αξιολογεί την τήρηση τής εν λόγω υποχρέωσης των μελών του ως θεμελιώδους σημασίας. Με πλήρη δε αίσθηση της ευθύνης του, προτίθεται να περιφρουρήσει αποφασιστικά τα δικαιώματα των συνεπών συναδέλφων, οι οποίοι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία και να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους μη συμμορφούμενους.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση των ονομαστικών καταστάσεων των Δικηγόρων που κατεγράφησαν να παρίστανται άνευ διπλοτύπου και οι οποίες μας αποστέλλονται μηνιαίως από τις Γραμματείες των Δικαστηρίων, κατέδειξε ότι ο αριθμός των ασυνεπών συναδέλφων ναι μεν είναι ελάχιστος, πλην όμως κάποιοι εξ’αυτών φαίνεται ότι λειτουργούν τοιουτοτρόπως εκ συστήματος και καθ’έξιν, επιλέγοντας προφανώς απολύτως συνειδητά να πορεύονται επαγγελματικά σε βάρος των δικαιωμάτων των συναδέλφων τους. Είμαστε σίγουροι ότι η συμπεριφορά αυτών των ολίγων τυγχάνει απολύτως αποδοκιμαστέα από το σύνολο των Δικηγόρων της Λάρισας και ως τοιαύτη θα αντιμετωπίζεται εφεξής και από το πειθαρχικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΤΣΑΡΟΣ