Κήρυξη έναρξης εργασιών συνεδρίου Εμπορικολόγων από πρόεδρο ΔΣΛ

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ  – ΚΗΡΥΞΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας υποδέχεται σήμερα και καλωσορίζει στη πόλη μας με ιδιαίτερη χαρά, τα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων, τους επισκέπτες, τους συνέδρους, τους εκλεκτούς επιστήμονες του εμπορικού δικαίου, οι οποίοι διακρίνονται για την ιδιαίτερη ενασχόληση με το γνωστικό αυτό αντικείμενο της νομικής επιστήμης.

Πράγματι, είμαστε ευτυχείς που φιλοξενούμε σήμερα στη πόλη μας, το 22ο Συνέδριο Ελλήνων Εμπορικολόγων, το οποίο  διαχρονικά θεωρείται ένα κορυφαίο γεγονός για τη νομική κοινότητα της πατρίδας μας. Αυτό εξάλλου προοιώνιζε το τεράστιο ενδιαφέρον,  που εκδηλώνονταν πανελλήνια τις προηγούμενες ημέρες αλλά και αυτό επιβεβαιώνει  η μεγάλη σας συμμετοχή σήμερα. Επομένως,  η πρόσκληση από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εμπορικολόγων για συνδιοργάνωση του Συνεδρίου από τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας, σήμαινε εύλογα και  ανταπόκριση άμεση και αυτονόητη. Η διοργάνωση μιας κορυφαίας, αξιόπιστης, σοβαρής επιστημονικής εκδήλωσης είναι πάντα μια ευκαιρία, για εκπλήρωση της βασικής αποστολής που έχει ενας επιστημονικός φορέας απέναντι στα μέλη του,  για παροχή κάθε φορά νέων και επικαιροποιημένων πληροφοριών που ενισχύουν την επιστημονική και επαγγελματική τους φυσιογνωμία. Ταυτόχρονα,  είναι και μια υποχρέωση απέναντι στη κοινωνία, όταν μάλιστα τα θέματα που θα συζητηθούν  αφορούν τόσο πολύ την ίδια, όπως στη προκειμένη περίπτωση. Βεβαίως και απέναντι στην ίδια την πόλη της Λάρισας, η οποία χρόνια τώρα  φιλοξενεί  κορυφαίες εκδηλώσεις πανελλήνιας εμβέλειας.
«Το νέο εταιρικό δίκαιο λοιπόν της μικρομεσαίας επιχείρησης (Ν. 4072/2012) είναι  το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου. Ερχεται να αναλύσει το νέο νομικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο καλείται να ιδρυθεί και να αναπτυχθεί η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση σε συνδυασμό με το επιχειρηματικό περιβάλλον της κρατούσας συγκυρίας. Ασφαλώς, δεν είναι τυχαίο ούτε το θέμα του Συνεδρίου και βέβαια έχει σχέση με την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας εταιρικής μορφής,   που θα καλύψει τις απαιτήσεις της μικρομεσαίας επιχείρησης με δεδομένο ότι αυτός ο τύπος είναι ο κυρίαρχος αριθμητικά στο ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι.  Εν προκειμένω, ενόψει του ότι ήταν περίπου κοινή η παραδοχή ότι η Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης  δεν ανταποκρίνεται πια στις σημερινές συνθήκες, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας στη διαδικασία ιδρυσης και τροποποιήσεων αλλά και της απαιτούμενης ειδικής πλειοψηφίας για τη λήψη των εταιρικών αποφάσεων, ήταν πρόδηλα αυτονόητη μια νομοθετική παρέμβαση που να ευνοεί την ανάπτυξη και τις πρακτικές ανάγκες της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δράσης. Εξάλλου, ήταν διαπιστωμένη μια αναντιστοιχία με την ευρωπαική νομοθεσία, η οποία  είχε ηδη προχωρήσει στην αναμόρφωση του εταιρικού δικαίου με ρυθμίσεις που διακρίνονται για την ευελιξία και την απλότητά τους.  Μέσα λοιπόν από αυτό τον προβληματισμό γεννήθηκε ο τύπος της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας, μιας νέας εταιρίας με κύρια χαρακτηριστικά την ύπαρξη του κεφαλαίου με συνέπεια να είναι κεφαλαιουχική αλλά και να διατηρεί την περιορισμένη ευθύνη για τα χρέη της εταιρίας.
Το ερώτημα βεβαίως που ανακύπτει, όχι μόνον για το νομικό, αλλά για τον κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη μιας χώρας που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, είναι  και  τεράστιο και έχει ζωτικότατο ενδιαφέρον. Αρκεί ένα νομικό πλαίσιο να δημιουργήσει συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης και εξάλειψης των γνωστών αρνητικών κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων; Οταν πολύ περισσότερο, οι νομοθετικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής, ειδικά την τελευταία διετία, είναι καταιγιστικές, συχνά αμφιβόλου συνταγματικότητας και χωρίς ωστόσο να συνοδεύονται έστω από αμυδρά σημάδια ανάκαμψης; Απεναντίας μάλιστα, όταν η χώρα μας βιώνει ολοένα και περισσότερο μια ομολογημένη και γενικευμένη κρίση, η οποία απειλεί να καταστήσει γράμμα κενό και κάθε νομοθετική παρέμβαση η οποία κινείται πράγματι προς τη σωστή κατεύθυνση; Ισως, θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος, ότι ο προβληματισμός που θέτουμε μ’ αυτά τα λίγα λόγια, δεν έχει σχέση με το εξειδικευμένο αντικείμενο του Συνεδρίου. Θα συμφωνήσουμε. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει, ότι η επιστήμη και ειδικά η ανθρωποκεντρική νομική επιστήμη, εκπληρώνει την αποστολή της όταν βελτιώνει το επίπεδο ζωής των πολλών που έχουν πραγματικά την ανάγκη της.
Με αυτά τα λόγια κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου και εύχομαι την επιτυχία των εργασιών του. Ευχαριστώ.
Λάρισα 19 Οκτωβρίου 2012
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.Λ