Επιστολή ΔΣΛ προς Γραμματείες για πράξεις κατάθεσης δικογράφου

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΛΑΡΙΣΑ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΠΡΟΣ : κ.κ.  ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΑΓΚΑΝΗ, ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΘΕΜΑ :  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ

Με αφορμή  ερωτήματα συναδέλφων άλλων Πρωτοδικείων σχετικά με την κατάθεση δικογράφων που φέρουν την υπογραφή τους στα Δικαστήρια της Λάρισας, οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τον Ν. 3919/2011 υπήρξε τροποποίηση του Κώδικα περί Δικηγόρων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων,  την άρση των γεωγραφικών περιορισμών ως προς την άσκηση  του δικηγορικού λειτουργήματος. Ως εκ τούτου, οι Δικηγόροι όλης της χώρας, δύνανται να παρίστανται και να καταθέτουν δικόγραφα ενώπιον οποιουδήποτε ελληνικού Δικαστηρίου.
Εν προκειμένω όμως, όσον δηλαδή αφορά την κατάθεση των δικογράφων, ανέκυψε πανελληνίως το εξής ζήτημα : Σε πολλά Δικαστήρια,  παρατηρήθηκε  το φαινόμενο όπως, μέλη του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου να προσέρχονται στις Γραμματείες και να καταθέτουν δικόγραφα τα οποία δεν έχουν συντάξει και συνυπογράψει οι ίδιοι (αλλά τα έχουν συντάξει και υπογράψει δικηγόροι άλλων Συλλόγων), υπογράφοντες όμως την πράξη κατάθεσης. Μάλιστα, δεν έλειψαν περιπτώσεις κατά τις οποίες δικόγραφα εστάλησαν στις Γραμματείες των Δικαστηρίων όπου απευθύνονται ταχυδρομικώς και κατατέθηκαν χωρίς καν υπογραφή καταθέσαντα στην πράξη κατάθεσης.
Επί του ανακύψαντος θέματος επισημαίνουμε τα εξής :
Η κατάθεση Δικογράφου αποτελεί διαδικαστική πράξη, η οποία μπορεί να γίνει μόνο υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον Νόμο, ήτοι:
Όπου η παράσταση Δικηγόρου είναι υποχρεωτική, είναι υποχρεωτική και η υπογραφή δικηγόρου, όχι μόνον στο δικόγραφο αλλά   και στην πράξη κατάθεσης (είτε από τον υπογράφοντα το δικόγραφο είτε από έτερο δικηγόρο που τυχόν το καταθέτει). Το αυτό βέβαια ισχύει και στις περιπτώσεις που αν και δεν είναι υποχρεωτικό, εντούτοις το δικόγραφο υπογράφεται από δικηγόρο.
Στην περίπτωση επομένως που κατατίθεται δικόγραφο που υπογράφεται από δικηγόρο (και κατατίθεται επίσης υποχρεωτικά από δικηγόρο), τότε, σύμφωνα με τον Ν. 3919/2011, είναι υποχρεωτική η έκδοση γραμματίου προκαταβολής. Αν μάλιστα το συγκεκριμένο δικόγραφο κατατίθεται από δικηγόρο διάφορο του υπογράφοντος, τότε, κατά την κατάθεσή του, γραμμάτιο προκαταβολής οφείλουν να προσκομίσουν αμφότεροι. Είναι προφανές ότι η ανωτέρω υποχρέωση ΔΕΝ αίρεται όταν ο υπογράφων το δικόγραφο δικηγόρος έχει εφοδιάσει με εξουσιοδότηση το δικηγόρο που το καταθέτει.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να σας ενημερώσουμε επιπλέον για τα εξής:
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, κατά την τακτική συνεδρίασή του της 2ης Φεβρουαρίου 2012, συμμορφούμενο με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 5 παρ. 8 Ν. 3919/2011, αποφάσισε ότι από την 1η Μαρτίου 2012, κάθε εισαγωγικό δικόγραφο που υπογράφεται από Δικηγόρο και υποβάλλεται απευθυνόμενο προς τα Δικαστήρια της Λάρισας, πρέπει υποχρεωτικώς να συνοδεύεται από το αντίστοιχο «γραμμάτιο προκαταβολής». Ευκαιρίας δε δοθείσης, υπενθυμίζουμε ότι κατ’εφαρμογήν του άρθρου 96 του Κώδικα περί Δικηγόρων, η προσκομιδή των γραμματίων προκαταβολής ελέγχεται  από τις  γραμματείες των Δικαστηρίων, οι οποίες (υποχρεωτικώς) αποστέλλουν κάθε μήνα στους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους ονομαστικές καταστάσεις των Δικηγόρων που παρέλειψαν την υποχρέωσή τους να προσκομίσουν το προβλεπόμενο για κάθε διαδικαστική πράξη  γραμμάτιο προκαταβολής.

Για το Δ.Σ.
Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ                       ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΤΣΑΡΟΣ