Υποχρέωση πρόσληψης Τεχνικού Ασφάλειας για εργοδότες-δικηγόρους

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Λάρισα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αφορά όσους Δικηγόρους έχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν την ιδιότητα του εργοδότη
Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε το Δ.Σ. κατά την τελευταία συνεδρίασή του και αποφασίστηκε να τεθεί υπ’όψιν σας με τη μορφή ανακοίνωσης, προκειμένου να προβείτε στις ενδεδειγμένες ενέργειες. Ειδικότερα:
Κατ’εφαρμογή του Π.Δ.17/1996, ισχύουν τα εξής :

Άρθρο 4
2. Με την επιφύλαξη ειδικότερων ή πλέον δεσμευτικών διατάξεων, στις επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού ασφάλειας …
γ) Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στην κατηγορία Γ (ΣΗΜ : βλ. Δικηγόροι) όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 του π.δ. 294/88, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του εδαφίου (β). Δύναται όμως να αναλάβει ο ίδιος τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την περίπτωση αυτή εφόσον επιμορφωθεί κατάλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 1568/85 και το άρθρο 6 του παρόντος διατάγματος.
Για την πληρότητα της ενημέρωσης, σας παραθέτουμε κατωτέρω τις κυρώσεις που επισύρει η παράβαση της ανωτέρω υποχρέωσης, όπως τούτες προβλέπονται στο Ν.2224/1994, στον οποίο παραπέμπει το άρθρο 16 του Π.Δ. 17/1996, ήτοι :

Άρθρο 24
Διοικητικές κυρώσεις
1. Σε κάθε εργοδότη, κατασκευαστή, παρασκευαστή, εισαγωγέα, προμηθευτή που παραβαίνει τις διατάξεις και ρυθμίσεις της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και των προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, που εκδίδονται σε εκτέλεση της επιβάλλεται ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις, με αιτιολογημένη πράξη του ελέγχοντα επιθεωρητή εργασίας και ύστερα από προηγούμενη πρόσκληση του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων:
«α. Πρόστιμο για καθεμία παράβαση, από χίλια (1.000) ευρώ μέχρι τριάντα
χιλιάδες (30.000) ευρώ.»
β) προσωρινή διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης για χρονικό διάστημα μέχρι έξι (6) ημερών.
Επίσης ο Υπουργός Εργασίας μπορεί, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του αρμόδιου επιθεωρητή εργασίας, να επιβάλλει στους παραπάνω προσωρινή διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι (6) ημερών, ή και οριστική διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης.

Άρθρο 25
Ποινικές κυρώσεις
1. Κάθε εργοδότης, κατασκευαστής ή παρασκευαστής, εισαγωγέας ή προμηθευτής, που παραβαίνει με πρόθεση τις διατάξεις της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας του νόμου αυτού και των κανονιστικών πράξεων, που εκδίδονται με εξουσιοδότηση της τιμωρείται με φυλάκιση ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον εκατό χιλιάδων (100.000) δραχμών ή και με τις δύο αυτές ποινές. Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων από αμέλεια οι παραπάνω δράστες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρις ενός (1) έτους ή με χρηματική ποινή.

Το Δ.Σ., προς διευκόλυνση των συναδέλφων που επιθυμούν να λάβουν οι ίδιοι την προβλεπόμενη επιμόρφωση, έτσι ώστε να ορισθούν (οι ίδιοι) ως τεχνικοί ασφαλείας του προσωπικού τους, έχει έρθει σε επαφή με τα αξιολογημένα ΚΕΚ που δύνανται να παράσχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση.
Δεδομένου ότι η εν λόγω επιμόρφωση/πιστοποίηση δεν μπορεί να παρασχεθεί ανά πάσα στιγμή αλλά μόνον μέσω προκαθορισμένων ολιγόωρων σεμιναρίων που προϋποθέτουν συγκεκριμένη προεργασία συλλογής δικαιολογητικών και αξιολόγησής τους, ΚΑΛΟΥΜΕ τα μέλη μας που επιθυμούν να λάβουν μέρος, να το δηλώσουν στα γραφεία του Συλλόγου μας το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 2011.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Λ. κ. Ιωάννη Μπαλασούλη.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ                    ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΤΣΑΡΟΣ