Προώθηση ανακοίνωσης ΔΣΛ στα πανελλήνια θεσμικά όργανα των δικηγόρων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ                   Λάρισα 29 Σεπτεμβρίου 2011
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ     Αριθμ. πρωτ. 490.
(Ν.Π.Δ.Δ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ταχ. Δ/νση : Μέγαρο Δικηγόρων Λάρισας
Τ.Θ. 1004 –   41 000 Λάρισα
Πληροφορίες :         Αντώνιος Δέλκος
Τηλέφωνο      :         2410532037
FAX                :         2410532042
E-mail            :         dslar@dslar.gr

Προς
Τον Πρόεδρο της Ολομέλειας
των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
κ. Γιάννη Αδαμόπουλο.
ΑΘΗΝΑ

Κύριε Πρόεδρε,

Σας επισυνάπτω ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας με την οποία εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο υπο κατάρτιση νομοσχέδιο το οποίο αποποινικοποιεί – νομιμοποιεί τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών. Ενόψει της αδιαμφισβήτητης μείζονος εθνικής και κοινωνικής σπουδαιότητας του ζητήματος, παρακαλώ να το θέσετε, στο κατάλληλο χρόνο, προς συζήτηση στα θεσμικά όργανα της πανελλήνιας έκφρασης του κλάδου προκειμένου να διατυπωθεί η θέση μας κατ’ άρθρο 199 του Κώδικα Περί Δικηγόρων.
Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας
Λάρισα 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έντονο σκεπτικισμό και προβληματισμό προκαλεί στην ελληνική κοινωνία η πρόθεση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει ουσιαστικά τη χρήση όλων των ναρκωτικών ουσιών, όπως προκύπτει από το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην  κοινωνία, εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και στα μηνύματα που αυτή εκπέμπει. Ταυτόχρονα διατυπώνουμε την έντονη ανησυχία μας για τις βραχυπρόθεσμες αλλά και τις μακροπρόθεσμες δυσμενείς συνέπειες που θα προκληθούν στην ελληνική νεολαία, εφόσον αυτή η φιλοσοφία  γίνει κυρίαρχη στην κοινωνία  μας ως νόμος του κράτους.
Τα ναρκωτικά είναι μείζον κοινωνικό πρόβλημα με εθνικές προεκτάσεις και ως τέτοιο δεν αντιμετωπίζεται με πειραματικού τύπου νομοθετήματα, που έχουν ως παράδειγμα παρακμιακά κοινωνικά πρότυπα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι ετήσιες εκθέσεις της τελευταίας δεκαετίας της διεθνούς επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών είναι άκρως επιφυλακτικές και εφιστούν την προσοχή σε προτάσεις και περιορισμένης έστω απελευθέρωσης της χρήσης τους.
Είναι γεγονός ότι δεν λείπουν εκείνοι, ειδικοί και μη, οι οποίοι υπερθεματίζουν περί της απελευθέρωσης και νομιμοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών. Υποβαθμίζουν όμως εντελώς τον κίνδυνο από την ευκολότερη πρόσβαση των νέων στα ναρκωτικά,  η πραγμάτωση του οποίου σημαίνει αυτόματα αύξηση του αριθμού των εξαρτημένων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων δέχονται τον κίνδυνο αυτό ως ενδεχόμενο αλλά ελπίζουν στην επιτυχία του πειράματος, παραβλέποντας ότι με ένα τόσο σοβαρό εθνικό και κοινωνικό ζήτημα είναι ανεπίτρεπτοι οι πειραματισμοί.
Επίσης, η χρονική συγκυρία των εξαγγελιών της κυβέρνησης περί νομιμοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών δεν μπορεί παρά να γεννά εύλογα ερωτήματα ενόψει και της αύξησης των εξαρτημένων στο παράδειγμα της Αργεντινής. Είναι ακόμη   άξιο επισήμανσης ότι τη στιγμή που η ελληνική νεολαία δεν έχει βιβλία και δασκάλους στα σχολεία και μαστίζεται από την ανεργία, στερούμενη κατ’ ουσίαν την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε δικαιώματά της όπως η παιδεία και η εργασία, όλως αιφνιδίως  αποκτά το «δικαίωμα»   στη … χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο, που διαπνέεται και κυριαρχείται από μια τέτοια φιλοσοφία, δεν αφήνει περιθώρια για αναζήτηση θετικών πτυχών στους τομείς της πρόληψης, της θεραπείας, της επανένταξης. Οποιεσδήποτε αναφορές στις έννοιες αυτές είναι θεωρητικού χαρακτήρα, ανέξοδες και αναποτελεσματικές διακηρύξεις, αφού το πνεύμα του νομοσχεδίου όχι μόνον αναπαράγει αλλά αυξάνει το αρνητικό φαινόμενο της εξάρτησης.
Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τα κόμματα και τους βουλευτές να αναλογισθούν επιτέλους τις ευθύνες τους απέναντι στη νεολαία μας και να ζητήσουν να μη κατατεθεί καν το νομοσχέδιο αυτό προς ψήφιση στη Βουλή. Επίσης, καλούμε τις θεσμικές εκφράσεις της Δικαιοσύνης, την αυτοδιοίκηση  και τους κοινωνικούς φορείς, να υψώσουν το ανάστημά τους και τη διαφορετική φωνή τους ώστε να μη περάσει το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τη χρήση των ναρκωτικών.

Ο Πρόεδρος                         Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος Κατσαρός                  Τρύφων Τσάτσαρος