Δελτίο Τύπου Δ.Σ.Λ. για πιθανή απομάκρυνση Στρατοδικείου ΛάρισαςΔελτίο Τύπου Δ.Σ.Λ. για πιθανή απομάκρυνση Στρατοδικείου Λάρισας

Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας
Λάρισα 27 Ιουλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του  Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, με αφορμή τα σενάρια που είδαν το φώς της δημοσιότητας περί της ενδεχομένης κατάργησης του Στρατοδικείου-Αεροδικείου Λάρισας, συνήλθε σήμερα εκτάκτως και αποφάσισε ομόφωνα  να εκδώσει ανακοίνωση με το κάτωθι περιεχόμενο :

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας είναι απόλυτα αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο κατάργησης των στρατιωτικών δικαστηρίων που εδρεύουν στη  Λάρισα.
Το Στρατοδικείο-Αεροδικείο Λάρισας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Δικαστικών Υπηρεσιών της πόλης μας, λειτουργεί υποδειγματικά επί μακρά σειρά ετών, επιλαμβανόμενο των ποινικών υποθέσεων που αφορούν χιλιάδες στρατιωτικών που υπηρετούν και κατοικούν στη Λάρισα και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, οι οποίοι έτσι αποφεύγουν επίπονες αλλά και δαπανηρές μετακινήσεις.

Άλλωστε, μόνον στην πόλη της Λάρισας λειτουργούν πολυπληθέστατες στρατιωτικές μονάδες ιδιαίτερα νευραλγικής σημασίας (ιδ. 1η Στρατιά, Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, 110 Πτέρυγα Μάχης), οι οποίες έχουν ενταχθεί απόλυτα στον κοινωνικό ιστό της πόλης και οι οποίες θα υποστούν καίριο λειτουργικό πλήγμα από την πιθανή κατάργηση του Στρατοδικείου-Αεροδικείου.

Πιθανή επαλήθευση του ανωτέρω σεναρίου θα συμβάλει όχι μόνον στην επαύξηση της ταλαιπωρίας και των εξόδων χιλιάδων ανθρώπων που θα υποχρεώνονται να μετακινούνται από τη Λάρισα προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την εξυπηρέτηση των υποθέσεών τους, όχι μόνον στον υδροκεφαλισμό και την υποβάθμιση των δικαστικών υπηρεσιών και ότι αυτός συνεπάγεται, αλλά θα συρρικνώσει περαιτέρω την πόλη της Λάρισας από απόψεως παρεχομένων υπηρεσιών και όλα αυτά παρά την αυτονόητη υποχρέωση της κεντρικής εξουσίας να ενισχύσει την αποκέντρωση και εν προκειμένω τις υπηρεσίες της πόλης μας, μίας εκ των μεγαλυτέρων πόλεων της χώρας μας, με θέση κομβική από γεωγραφικής απόψεως και κορυφαία εάν ιδωθεί από απόψεως οικονομικής και στρατιωτικής σημασίας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας να αναθεωρήσει τις σκέψεις της για κατάργηση του Στρατοδικείου-Αεροδικείου Λάρισας. Τυχόν αντίθετη επιλογή της θα βρεί απέναντί της όχι μόνον το δικηγορικό κόσμο αλλά φρονούμε και όλους τους φορείς και κατοίκους της πόλης.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου