ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – «πλειάδες»
HELLENIC ACTION FOR HUMAN RIGHTS  – “pleiades”
ΜΟΥΣΩΝ 1Α  Τ.Κ 11524
ΤΗΛ: +30 210 6925782 FAX: +30 210 6925763
e-mail: hellenicaction@gmail.com
web:    www.hahur.gr

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 28/06/2011

Αρ. Πρωτ/λου:  170

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Αξιότιμοι κ. Πρόεδρε και κ.κ. Σύμβουλοι του Δ.Σ. Λάρισας

Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες» (ΜΚΟ) έχει την τιμή να συνδιοργανώνει από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρώπης (Τομέα Κοινωνικής Συνοχής – Τμήμα Ρομά και Ταξιδιωτών) επιμορφωτική διημερίδα, απευθυνόμενη για πρώτη φορά σε Έλληνες Δικηγόρους, που επιθυμούν να εντρυφήσουν περαιτέρω σε νομικά ζητήματα ενεργούς προστασίας ατόμων που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες –κατ’ εξοχήν Ρομά- ενώπιον των Εθνικών Δικαιοδοτικών Οργάνων, με «οπλισμό» τη σχετική νομολογία του ΕΔΔΑ.
Σκοπός της σύντομης αλλά ιδιαίτερα περιεκτικής αυτής επιμόρφωσης, που περιλαμβάνει, συν τοις άλλοις και αυτοπρόσωπη παρουσία – ενημέρωση των συμμετεχόντων από Δικαστές του ΕΔΔΑ (Εισήγηση θα πραγματοποιηθεί και από τον κ. Ροζάκη), είναι η δημιουργία ομάδων από νομικούς με σφαιρική γνώση στα σχετικά ζητήματα, ικανών να διεκδικήσουν στην πράξη την άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών ή/και πελατών τους, καθώς και η εξοικείωση ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού Ελλήνων νομικών με την πρακτική και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχετικές Δίκες.

Με τον τρόπο αυτόν εισάγεται και στην Ελληνική επικράτεια το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάτι που θα μπορούσε να ανανοηματοδοτήσει την άσκηση δικαιωμάτων από μεινοτικές ομάδες, να οδηγήσει σε γόνιμο διάλογο μεταξύ των Ελλήνων νομικών και στην «αποτόλμηση» της δραστηριοποίησης ενώπιον του ΕΔΔΑ ολοένα και αυξανόμενου αριθμού συναδέλφων, με προφανή τα ευεργετικά οφέλη για τους ίδιους, για τους πελάτες τους, για την περαιτέρω σμίλευση της νομικής επιστήμης στη χώρα μας, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη.

Η πρώτη αυτή διημερίδα θα λάβει χώρα στις 19 και 20 Ιουλίου 2011 στην Αθήνα.

Τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των Δικηγόρων που θα επιλεγούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα καλυφθούν από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επισυνάπτεται στην παρούσα η ανακοίνωση του αρμοδίου Τομέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για το συγκεκριμένο σεμινάριο, την οποίαν Σας παρακαλούμε να αναρτήσετε σε εμφανή χώρο προς ενημέρωση των συναδέλφων Δικηγόρων.

Θεωρήσαμε και θεωρούμε απαραίτητη την ενεργό συμμετοχή, την ουσιαστική υποστήριξη των δικηγορικών συλλόγων της χώρας για την σε βάθος χρόνου επιτυχημένη πορεία του εγχειρήματος.

Για τον λόγο αυτόν, σας παρακαλούμε να προβείτε σε υποστηρικτικές της δράσης ενέργειες (ενδεικτικά: ανακοίνωση στην ιστοσελίδα σας, ανάρτηση της ανακοίνωσης σε κατάλληλο χώρο των εγκαταστάσεων του Συλλόγου, τοποθέτηση σε κεντρικό σημείο του Συλλόγου του σχετικού ενημερωτικού εντύπου, καθώς και σε όποιαν άλλη σχετική ενέργεια θεωρείτε ότι θα προωθήσει την διημερίδα και θα ενδυναμώσει τη σχετική ευαισθητοποίηση των συναδέλφων).

Λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που έχουμε στη διάθεσή μας (τα βιογραφικά θα πρέπει να αποσταλούν έως και την Πέμπτη), ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας, ώστε να δοθεί η ευκαιρία και στους συναδέλφους από την Επαρχία να λάβουν μέρος.

Σας γνωρίζουμε ότι είμαστε πάντα στη διάθεση του Δ.Σ. Λάρισας για κάθε συνεργασία σχετικά με τις ευάλωτες ομάδες και την εν τοις πράγμασι άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη.

Σας ευχαριστούμε  θερμά εκ των προτέρων.

Με τιμή,

Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα
Δικηγόρος Αθηνών
Πρόεδρος της ΜΚΟ
«Ελληνική Δράση για τα
Ανθρώπινα Δικαιώματα»
-«πλειάδες»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ                           ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ –
ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
«πλειάδες»                                                              ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΡΟΜΑ
HELLENIC ACTION FOR                                                ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
HUMAN RIGHTS  – “pleiades”                               F-67075, ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
ΜΟΥΣΩΝ 1Α  Τ.Κ 11524                                        Υπεύθ. Προγράμματος
ΤΗΛ: +30 210 6925782                                        Τσετσέκου Ελένη
FAX: +30 210 6925763                                        ΤΗΛ.: +33 38 84 12 433
e-mail: hellenicaction@gmail.com                      e-mail: eleni.tsetsekou@coe.int
web:    www.hahur.gr

Στρασβούργο, 20 Ιουνίου 2011

Πρόγραμμα εκπαίδευσης Ελλήνων δικηγόρων με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων Ρομά

Η Γραμματεία του Ειδικού Εκπροσώπου για θέματα Ρομά του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με την Ελληνική Δράση για Ανθρώπινα Δικαιώματα διοργανώνει στην Αθήνα, στις 19 και 20 Ιουλίου 2011, σεμινάριο κατάρτισης δικηγόρων, οι οποίοι καλούνται να υπερασπιστούν Ρομά ενώπιον των εθνικών ή διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Ενημέρωση γύρω από σχετικές Ευρωπαϊκές νομικές προβλέψεις: νομοθεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης (Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, ψηφίσματα, συστάσεις, εκθέσεις των οργάνων του Οργανισμού) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Οδηγίες),
Ζητήματα διαχείρισης συχνών προβλημάτων, δυσκολιών και εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Ρομά, αλλά και προοπτικές αντιμετώπισής τους,
Μελέτες περίπτωσης και πιθανοί τρόποι διαχείρισής τους.
Το πρόγραμμα κατάρτισης θα εκπονηθεί από κατάλληλους εκπαιδευτές, με πολύχρονη εμπειρία, σε συνεργασία με δικαστές και μέλη της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευόμενοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον δικηγορικό σύλλογο και να έχουν μία σχετική εμπειρία σε υποθέσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η γλώσσα εργασίας θα είναι η ελληνική.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα καλύψει όλα τα έξοδα μετάβασης και διαμονής.

Οι υποψήφιοι συμμετέχοντες θα πρέπει να αποστείλουν στην κ. Ζερμπίνη Εύα ( eva.zerbi@gmail.com, τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945 854864) το βιογραφικό τους σημείωμα το αργότερο έως την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011.

Υπεύθυνη Προγράμματος:
Κα Τσετσέκου Ελένη
Γραμματεία του Ειδικού Εκπροσώπου για θέματα Ρομά
Συμβούλιο Της Ευρώπης
F-67075 Στρασβούργο
Τηλ.: +33 38 8412 433
Email: eleni.tsetsekou@coe.int