Δελτίο Τύπου Ολομέλειας 02.04.2011

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 02.04.2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνεδρίαση του σης 25-2-2011, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) προέβη σε υποθετικές διαπιστώσεις, οι οποίες προσβάλλουν και συκοφαντούν πρωτίστως την ίδια τη λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης.


Συγκεκριμένα, κατά τρόπο πρωτοφανή και απαράδεκτο, το Ν.Σ.Κ. ελέγχει τη χορήγηση – καθώς και την ενδεχόμενη διατήρηση τους στην περίπτωση αναβολής της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων προσωρινών διαταγών από τους αρμόδιους δικαστές στις περιπτώσεις των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα με πρόγραμμα «stage». Προφανώς, τα μέλη του Ν.Σ Κ αγνοούν ότι, βάσει του άρθρου του Συντάγματος, οι Δικαστές απολαμβάνουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία.
Ειδικοτερα, το Ν.Σ.Κ. αξιώνει τη συμμόρφωση της δικανικής κρίσης σε νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων και εν προκειμένω του Αρείου Πάγου, στον οποίο «αναγνωρίζει» τη μη προβλεπομένη απο το Σύνταγμα αρμοδιότητα του «αυθεντικού φορέα ενοποίησης της νομολογίας». Με άλλα λόγια, ζητά να συμμορφώνονται οι Δικαστές με προηγούμενα νομολογικά πορίσματα, ακόμα και αν έχουν αντίθετη νομική άποψη, νόμιμα αιτιολογημένη και σύμφωνη με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ ένα τέτοιο αίτημα είναι αδιανόητο, τη στιγμή μάλιστα που ακόμα και ο ίδιος ο δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων είναι διάχυτος, παρεμπίπτων και συγκεκριμένος.
Περαιτέρω, το Ν.Σ.Κ., στηλιτεύει αόριστα και απροσδιόριστα, μη κατονομαζόμενες υποτιθέμενες δικηγορικές πρακτικές, παραβλέποντας ότι στις αντίστοιχες περιπτώσεις, οι πρακτικές αυτές επιδοκιμάζονται – και άρα κρίνονται σύννομες – απο τα ίδια τα Δικαστήρια.
Ωστόσο, από ένα θεσμικό όργανο, όπως είναι το Ν.Σ.Κ., θ’ αναμέναμε την υπεύθυνη τοποθέτηση του στα ζητήματα τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων του και όχι να επιδίδεται σε κρίσεις και σχόλια που απαξιώνουν το θεσμικό του ρόλο εντός της Δημόσιας Διοίκησης και δίνουν αφορμή σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου να κάνουν λόγο για «παραδικαστικά κυκλώματα».
Εν τέλει, αν τα μέλη του Ν.Σ.Κ. γνωρίζουν κάτι συγκεκριμένο, ας προβούν σε επώνυμες καταγγελίες ζητώντας να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους αντίστοιχους Δικαστές. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν τους επιτρέπεται να σπιλώνουν με αυτό τον τρόπο τη Δικαιοσύνη στο σύνολο της και να παρεμβαίνουν στην προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Δικαστών
Κατόπιν τούτων, ζητούμε τον πειθαρχικό έλεγχο των μελών του Ν.Σ.Κ. που συμμετείχαν στην ανωτέρω συνεδρίαση και υπέγραψαν το σχετικό πρακτικό και την άμεση παρέμβαση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ