Δελτίο Τύπου Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 20/3/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1) Η διαβούλευση για το φορολογικό,όπως έχουμε επισημάνει ήταν για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς.Εμείς,παρά ταύτα,με συνέπεια και υπευθυνότητα καταθέσαμε τα υπομνήματά μας. Τελικά επικράτησαν οι απόψεις αυτών που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την αποτυχία του φορολογικού συστήματος.

2) Η κατάσταση στην Δικαιοσύνη είναι, όπως συνεχώς καταγγέλλουμε, τραγική. Συνέπεια τούτου ο προσδιορισμός γίνεται μετά από 4, 5 και 6 χρόνια και η υπόθεση εκδικάζεται ακόμη πιο αργά. Δηλαδή αρνησιδικία και ο πολίτης πλέον βρίσκεται πλήρως ανυπεράσπιστος στο έλεος της τυχης.

3) Τι σημαίνει στη σημερινή συγκυρία η επιβολή ΦΠΑ;
Ότι ο πολίτης θα καταβάλλει επιπρόσθετα 21% για τις νομικές υπηρεσίες, για την προσφυγή στην Δικαιοσύνη.
Δεν είναι λοιπόν επιβολή ΦΠΑ στους δικηγόρους, όπως ανακριβώς και για λόγους επικοινωνιακούς διαδίδουν, αλλά έμμεσος φόρος στους πολίτες,που προσφεύγουν σε νομικές συμβουλές για υπηρεσίες στα δικαστήρια.

4) Η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια κωφεύει στα προβλήματα του κλάδου, υποβαθμίζοντας τα (αν όχι γελοιοποιώντας) με την πλήρη αδράνεια της.
Το ερώτημα είναι, θέλουν δικαιοσύνη τελικά; Θέλουν την απόλυτη πρόσβαση του πολίτη σε αυτή όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ; Η απάντηση είναι ΟΧΙ.

5) Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση να βγεί ευθέως, υπεύθυνα, ανυπόκριτα και να πει την αλήθεια στους Έλληνες Πολίτες, ότι δηλαδη επιβολή ΦΠΑ είναι επιβάρυνση αποκλειστικά και μόνο του Πολίτη, του οποίου δυσχεραίνει και καθιστά σχεδόν αδύνατη την προσφυγή στην Δικαιοσύνη.

6) Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, στην σημερινή της συνεδρίαση, ομόφωνα, αποφάσισε να προχωρήσει σε τριήμερη προειδοποιητικη αποχή κατά την 23, 24 και 26 Μαρτίου 2010, η περαιτέρω δε στάση μας θα αποφασισθει από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας.
Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δηλώνουν με την στάση τους αυτή, κοινωνικοί συμπαραστάτες στη σημερινή κρίση, όπως ο θεσμικός τους ρόλος άλλωστε το επιβάλλει, και όχι συμμέτοχοι στην απορρύθμιση και αναρχία που επιδιώκεται με τη στοχοποίηση επαγγελματικών ομάδων και τάξεων.

Από το Γραφείο Τύπου