Συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης

20190723_181721_002Με τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, και τον νέο Υφυπουργό, Δημήτρη Κράνη, συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Η συνάντηση αυτή ήταν η πρώτη θεσμική συνάντηση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης.

Η Συντονιστική Επιτροπή έθεσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα θέματα:

1. Την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του ζητήματος της Διαμεσολάβησης, ενόψει λήξης της περιόδου αναστολής (κατ’ άρθρο 19 ν. 4566/2018) του άρθρου 152 ν. 4512/2018 στις 16.9.2019. Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος υπενθύμισε την πάγια θέση του δικηγορικού σώματος κατά της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης και επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλιστεί επαρκής χρόνος θεσμικής διαβούλευσης.

2. Την ανάγκη επίσπευσης της υλοποίησης του προγράμματος δικηγορικής άσκησης, για 2.500 ασκουμένους, σε δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία, που θα εξασφαλίζει ουσιαστική άσκηση, έναντι ποσού 650 € μηνιαίως, με χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Απασχόλησης Νέων της ΕΕ.

3. Λόγω μείζονος σπουδαιότητας -παρότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα αμιγώς του Υπουργείου Δικαιοσύνης- τέθηκε το ζήτημα της επιβεβλημένης κατάργησης, άλλως μείωσης, του ΦΠΑ στις δικηγορικές και δη στις δικαστηριακές υπηρεσίες.

4. Την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του θεσμού της νομικής βοήθειας και επίσπευσης της εκκαθάρισης των αμοιβών. Προς τούτο απαιτείται ενίσχυση του ΤΑΧΔΙΚ σε ανθρώπινο δυναμικό, περιορισμός της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, και πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας εκκαθάρισης των σχετικών αμοιβών. Οι δικηγορικοί σύλλογοι θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.

5. Την αντίθεσή της με την αναστολή εφαρμογής του νέου ΠΚ και του ΚΠΔ καθώς τούτο θα προκαλέσει ανασφάλεια δικαίου, δεδομένης της ψήφισης και έναρξης εφαρμογής του νέου Κώδικα. Παράλληλα, επισημάνθηκαν οι προτάσεις βελτιωτικών παρεμβάσεων, που ήδη έχουν διατυπώσει τα συλλογικά όργανα του δικηγορικού σώματος.

6. Τις επιφυλάξεις του δικηγορικού σώματος σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επισημάνθηκε ιδίως το γεγονός ότι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία και η Επιμελητεία Ανηλίκων ασκούν αρμοδιότητες που ως εκ της φύσεώς τους άπτονται του Υπουργείου Δικαιοσύνης και για τον λόγο αυτό πρέπει να παραμείνουν στην αρμοδιότητά του.

7. Την ανάγκη άμεσης επαναφοράς του καταργηθέντος άρθρου 938 (παλαιού) ΚΠολΔ, προς το σκοπό αποτελεσματικής προσωρινής δικαστικής προστασίας των οφειλετών.

8. Την ανάγκη θεσμικής περιφρούρησης της ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

9. Τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον Κώδικα Δικηγόρων, ιδίως σε ό,τι αφορά τον εξορθολογισμό των ποσών των γραμματίων μετά τις δικονομικές αλλαγές περί την αρμοδιότητα των δικαστηρίων, την αντιμετώπιση των θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων των εμμίσθων δικηγόρων, μετά τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί, καθώς και τον ορισμό των μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων ανά εφετειακή περιφέρεια.

10. Την εξασφάλιση της δυνατότητας εκπροσώπησης των εντολέων από τους δικηγόρους ενώπιον των διοικητικών αρχών και των γραμματειών των δικαστηρίων, δυνάμει τεκμαιρομένης εντολής, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων.

11. Την ανάγκη άμεσης κύρωσης των υποβληθέντων στο Υπουργείο νέων Οργανισμών Δικηγορικών Συλλόγων και Κανονισμών Διαιτησίας.

12. Την άμεση αποκατάσταση των κτηριακών προβλημάτων και την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων της χώρας και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΧΔΙΚ.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι θεσμικοί συνομιλητές της Πολιτείας και στο πλαίσιο αυτό, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα του Προέδρου της Ολομέλειας, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την επικοινωνία και τη συνεργασία σε σταθερή βάση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τη Δικαιοσύνη και τους συλλειτουργούς της.

Τέλος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης επιφυλάχθηκε να μελετήσει τα θέματα που έθεσε το δικηγορικό σώμα και να αναλάβει άμεσα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους.