ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Ασφαλιστικές Εισφορές Εμμίσθων και Απασχολούμενων με Τ.Π.Υ.

Σε συνέχεια της από 8.11.2018 συνάντησης που είχε με την Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Στέλλα Βρακά, αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Δημήτρη Βερβεσό, με κύριο αντικείμενο  το θέμα των εμμίσθων δικηγόρων και των αμειβομένων με ΤΠΥ,συμφωνήθηκαν μετά από διαλογική συζήτηση και έγιναν αμοιβαία δεκτά τα εξής:

1. Η ασφαλιστική εισφορά των εμμίσθων δικηγόρων για τους κλάδους κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης παραμένει ως έχει, με την προβλεπόμενη αναλογία εντολέα – εντολοδόχου, υπολογιζόμενη επί τη βάσει της παγίας αντιμισθίας.

2. Οι ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο επικούρησης και εφάπαξ (μόνο για τους Δικηγόρους Αθηνών), θα υπολογίζεται επί του αυτού παγίου ποσού, το οποίο θα οφείλουν και οιάμισθοι δικηγόροι, και όχι επί της παγίας αντιμισθίας. Η αναλογία εντολέα – εντολοδόχου θα είναι 50% – 50% επί του άνω ποσού, τόσο στον κλάδο επικούρησης όσο και στον κλάδο εφάπαξ (για τους δικηγόρους Αθηνών).

3. Οι έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα θα πληρώνουν άπαξ την άνω εισφορά επικούρησης και πρόνοιας.

4. Η ως άνω ρύθμιση θα ισχύει από της δημοσιεύσεως στο ΦΕΚ του προς ψήφιση νομοσχεδίου, στο οποίο θα προβλεφθεί σχετική διάταξη.

Το θέμα των αμειβομένων με ΤΠΥ θα ρυθμιστεί με νεότερη εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, τροποποιητική της Φ80000/οικ.2460/106/20.1.2017 -και όχι με νομοθετική διάταξη-, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις που θα λάβει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας επ’ αυτού.