Διεπιστημονική Ημερίδα με θέμα : «ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, ο Ασθενής… ο Γιατρός… ο Νόμος… το Σύστημα Υγείας ! Προβληματισμοί στη Σύγχρονη Ιατρική Πράξη»

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, ο Ασθενής… ο Γιατρός… ο Νόμος… το Σύστημα Υγείας ! Προβληματισμοί στη Σύγχρονη Ιατρική Πράξη’’

Λάρισα, 6 Δεκεμβρίου 2018

Αμφιθέατρο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»

16.30-20.00

Η διάγνωση και η θεραπεία, ακόμη και της πιο απλής νόσου, φέρει τον γιατρό αντιμέτωπο με πολλά ερωτήματα και όχι σπάνια με ηθικά διλήμματα. Η σχέση Γιατρού – Ασθενούς είναι μια σχέση κατά κανόνα Εκούσια, με στόχο να μεγιστοποιηθεί η ωφέλεια για την Υγεία του Ασθενούς και ευρύτερα για την κοινωνική ευημερία, αλλά και να δικαιωθεί ο η προσπάθεια του Γιατρού, ανάλογα με το δημόσιο ή ιδιωτικό σύστημα μέσα στο οποίο καθορίζεται αυτή η σχέση. Στην περίπτωση των τραυματιών, που χωρίς άλλη επιλογή διακομίζονται στα “Τμήματα Επειγόντων”, η σχέση τους με τον Γιατρό είναι Ακούσια και πολύ συχνά αφορά την ίδια την Ζωή τους.

Βασικό της διακύβευμα και κριτήριο επιτυχίας είναι η επίτευξη του θεραπευτικού στόχου, που από την πλευρά του γιατρού προϋποθέτει σωστή κατάρτιση, ευαισθησία, κατανόηση όχι μόνο των συμπτωμάτων και των ευρημάτων, αλλά και της γενικότερης φυσικής και κοινωνικής κατάστασης του ασθενούς. Παράλληλα, ο Γιατρός αναλαμβάνει και το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης σε ό,τι αφορά την κατανομή του κινδύνου αποτυχίας. Στη δημόσια παροχή υπηρεσιών υγείας αυτή η σχέση αποκτά χαρακτήρα μαζικό, χωρίς όμως πάντα να εξασφαλίζονται οι προβλεπόμενες και απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας και ολοκληρωμένης παροχής περίθαλψης, και μετέπειτα φροντίδας.

Η σχέση Γιατρού – Ασθενούς επίσης εκτυλίσσεται ασύμμετρα, με υπερέχουσα σε γνώση και πληροφορίες τη θέση του γιατρού έναντι εκείνης του ασθενούς, γεγονός που μεγεθύνει την ευθύνη του. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αυξήθηκαν σημαντικά οι προκλήσεις στην καθημερινή ιατρική πράξη και οι προβληματισμοί που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του ασθενούς, την Ιατρική έρευνα, όπως και τον ρόλο του γιατρού ως επιστήμονα στη συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνική πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ολοένα και συχνότερα η αξία της ανθρώπινης υγείας, και ενίοτε της ζωής, αντιδιαστέλλεται με το κόστος της νοσηλείας και της αποκατάστασης, ανεξάρτητα από τις ανάγκες και τις προσδοκίες του ασθενούς. Ο κοινωνικός ρόλος του γιατρού τον φέρει συχνά αντιμέτωπο με μια σειρά προβλήματα και διλήμματα που έχουν αμφίσημες ερμηνείες με σημαντικές νομικές προεκτάσεις και εμπλοκές, που μπορεί να τον οδηγήσουν σε εφιαλτικούς λαβυρίνθους.

Το συνεχώς μεταβαλλόμενο νομικό πλαίσιο απαιτεί ενδελεχή ενημέρωση και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρωτοπόρος σε θέματα που αφορούν την ιατρική κοινότητα αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, διοργανώνει στις 6 Δεκεμβρίου 2018, στις 16:30, στο αμφιθέατρο Ιπποκράτης, στη Βιόπολη, εσπερίδα με θέμα:

“ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, …ο Ασθενής, …ο Γιατρός, …ο Νόμος… το Σύστημα Υγείας ! Προβληματισμοί στη Σύγχρονη Ιατρική Πράξη’’

με διακεκριμένους ομιλητές της Νομικής και της Ιατρικής επιστήμης.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Πρόγραμμα

16.30-16.50 Εισαγωγή-χαιρετισμοί.

16.50-17.55 1 η Ενότητα Προεδρείο: Γιάννης ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, Κωνσταντίνος Ν. ΜΑΛΙΖΟΣ.

16.50-17.05 Υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής στην Ελλάδα: το άνοιγμα του «Ασκού του Αιόλου».

Ουρανία ΚΩΤΣΙΟΥ, Επιμελήτρια ΕΣΥ Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

17.05-17.25 Ιατρική αμέλεια.

Κωνσταντίνος ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

17.25 -17.55 Ιατρική αμέλεια στον ποινικό κώδικα.

Σταμάτης ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, Προϊστάμενος Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας, Διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

17.55 -18.10 Διάλειμμα

18.10-19.30 2 η Ενότητα

Προεδρείο: Νικολέτα ΜΠΑΣΔΕΚΗ, Κωνσταντίνος ΦΟΥΝΤΑΣ.

18.10-18.40 Επιπλοκή Ιατρικής Πράξης – Θεραπευτικός κίνδυνος-Ιατρικό Σφάλμα: Προβληματισμοί από την καθημερινή ιατρική πρακτική.

Βασίλειος ΤΑΡΛΑΤΖΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ.

18.40 -19.00 Η συναίνεση του ασθενούς στην Ιατρική Πράξη.

Άννα ΜΑΥΡΟΦΟΡΟΥ, Νομικός, Επιστημονική συνεργάτιδα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

19.00-19.15 Ο ρόλος του νέου ιατρού στην παγκοσμιοποίηση της Υπηρεσιών Υγείας: Το παράδειγμα της Νευροχειρουργικής.

Αθανάσιος ΠΑΣΧΑΛΗΣ, Ειδικευόμενος ιατρός Νευροχειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

19.15 -19.30 Συζήτηση

Χωρίς τίτλο