Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων για τις τρέχουσες εξελίξεις (13/9)

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Συγχαίρει τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιχάλη Καλογήρου για την ανάληψη των καθηκόντων του και του εύχεται καλή επιτυχία στο έργο του. Ευελπιστεί σε ειλικρινή και αποτελεσματική συνεργασία. Αιτείται συνάντηση μαζί του, για να του εκθέσει τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στον δικηγορικό κλάδο και στην απονομή της Δικαιοσύνης.

2. Θεωρεί ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών δικηγόρων κινούνται σε θετική κατεύθυνση και αναμένει την άμεση θεσμοθέτησή τους. Oι εξαγγελίες αυτές αποτελούν δικαίωση των αγώνων του δικηγορικού σώματος, τόσο των διεκδικητικών όσο και των δικαστικών. Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ επί αιτήσεώς μας για την αντισυνταγματικότητα του ν. 4387/2016.  Διεκδικεί την περαιτέρω αναμόρφωση του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος (φορολογικοί συντελεστές, ΦΠΑ) στην κατεύθυνση ελάφρυνσης των βαρών για τους δικηγόρους και της άρσης των υφισταμένων αδικιών.

3. Μετά την έκδοση της αριθμ. 34/2018 απόφασης της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 4512/2018 περί της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης, κατόπιν σχετικής αίτησης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά αυτής, επιβάλλεται η άμεση τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, το αργότερο μέχρι 17/10/2018, χρόνο έναρξης της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης στις διαφορές που προβλέπει ο Νόμος. Ενόψει των θεμάτων που ανακύπτουν από την άνω απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, προτείνεται η αναστολή ισχύος της υποχρεωτικής εφαρμογής της διαμεσολάβησης, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

4. Αποφάσισε να προσκαλέσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εκπροσώπους των Δικαστικών Ενώσεων να παραστούν στην επίσημη έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που θα διεξαχθεί στην Ζάκυνθο, στις 12 έως 14 Οκτωβρίου 2018.