Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δ.Σ.Ελλάδας την 03.04.2018

Την Μ.Τρίτη 3 Απριλίου 2018 και ώρα 12:30 θα συνεδριάσει στην Αθήνα η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας με θέματα :

  1. Ενημέρωση Προέδρου.
  2. Προεργασία των θεμάτων της ημερήσιας διάτξαης της Ολομέλειας και εισήγηση επ’ αυτών.
  3. Δηλώσεις Υπουργού ΔΙκαιοσύνης μετά την έκδοση απόφασης σε δίκη με κατηγορούμενο τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο.
  4. Σύνταξη έκθεσης ελέγχου τίτλων ιδιοκτησίας ως προαπαιτούμενο για τη μεταβίβαση ακινήτων.

Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση στο συνημμένο αρχείο.

Επισημαίνουμε πως το τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης ετέθη μετά απο αίτημα της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Μπασδέκη το οποίο έχει αναλυτικά ως εξής :

 

«ΘΕΜΑ : ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ως υποχρεωτικά επισυναπτόμενο έγγραφο στις μεταβιβάσεις ακινήτων από χαριστική ή επαχθή αιτία.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής μεσολάβησης των δικηγόρων του πωλητή και του αγοραστή στα συμβόλαια ενώ εξαγγέλθηκε ως αποφυγή επιβάρυνσης των μερών η πρακτική απέδειξε την αναγκαιότητα του δικηγόρου του αγοραστή, ο οποίος και θα επενδύσει το χρήμα του σε ακίνητα και την μειονεκτική θέση που θα βρεθεί σε περίπτωση που δεν λάβει χώρα ο νομικός έλεγχος. Παράλληλα το συμβόλαιο και η οποιαδήποτε πράξη μεταβίβασης ενώ καταργήθηκε ο ρόλος του δικηγόρου αναβαθμίστηκε σε εργαλείο φορολογικού και πολεοδομικού ελέγχου και τον παραδοσιακό ρόλο του δικηγόρου του αγοραστή νεμήθηκαν άλλες επαγγελματικές ομάδες με την υποχρέωση μάλιστα επισύναψης δικαιολογητικών επ αμοιβή, επιβαρύνοντας μάλιστα τα συμβαλλόμενα μέρη και ειδικά οι μεσίτες ακινήτων αναβαθμίστηκαν σε συλλέκτες δικαιολογητικών που επιφέρουν νομικές συνέπειες, στο δε συμβολαιογράφο προστέθηκαν εργασίες πέραν του θεσμικού του ρόλου, εκ των οποίων δεν προκύπτει ευθύνη και ειδικά στον έλεγχο των τίτλων επι 20ετίας, όπου αποδεικνύεται και η έκτακτη και τακτική χρησικτησία, νομικά γεγονότα που πιθανόν να ανατρέψουν τα δικαιώματα του αγοραστή ενόψει μάλιστα και της μη ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου και των δικών που ενδεχόμενα προκύψουν μέχρι την τελική προθεσμία των δικονομικών δικαιωμάτων των μερών

Θέτοντας το διάλογο ως προς την προστασία του πολίτη, το κύρος των συναλλαγών και την αστάθεια στα δικαιώματα που προκαλεί η παράλειψη του δικηγόρου στις αγοραπωλησίες προτείνουμε την υποχρεωτική επισύναψη στις μεταβιβάσεις ακινήτων είτε από χαριστική είτε από επαχθή αιτία, του εγγράφου ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ως υποχρεωτικό έγγραφο από την πλευρά του αγοραστή καθώς παρά την παράλειψη του δικηγόρου από την σύνταξη των συμβολαίων αναδείχθηκε η αναγκαιότητα του στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του αγοραστή

Ο νομικός έλεγχος είναι απαραίτητος και στη πράξη περιλαμβάνει πέρα από τον έλεγχο τίτλων (στον οποίον διασφαλίζεται ότι το ακίνητο ανήκει στο πωλητή και δεν έχει βάρη) και έλεγχο των εξής εγγράφων και θεμάτων

  • Την εγκυρότητα και γνησιότητα όλων των εγγράφων και πιστοποιητικών
  • Τα έγγραφα τακτοποίησης πολεοδομικών παραβάσεων
  • Τη Σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας
  • Έλεγχο των δηλώσεων Ε9 του πρώην ιδιοκτήτη
  • Έλεγχο των λογαριασμών ΔΕΗ εάν αναφέρουν τα σωστά τ.μ. και ορθές τιμές ζώνης με βάση τις οποίες γίνεται ο υπολογισμός των φόρων.
  • Έλεγχο και διασφάλιση ότι δεν υπάρχουν ανοιχτές όφειλες κοινοχρήστων
  • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο
  •  Καταγραφή ηλεκτρικών συσκευών και αντικειμένων που μεταβιβάζονται με το ακίνητο

Το έγγραφο που προτείνεται παρατίθεται στο παράρτημα Ι του παρόντος»

 

 

Συνημμένα αρχεία:
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ 3_4_2018
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ 3_4_2018 (207 KB)