Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Δ.Σ.Λ. σε συνεργασία με το Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (σύνοψη, video και φωτογραφικό υλικό)

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ 09/03/2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Μεγάρου Λάρισας η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας με τον Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας) με θέμα «Η συμβολή του Δικηγόρου και του Αγρονόμου Τοπογράφου- Μηχανικού στην κτηματογράφηση της χώρας».

Την εκδήλωση προλόγισε και χαιρέτισε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ Νικολέττα Μπασδέκη :  «Ο Δικηγορικός Σύλλογος στα πλαίσια των δράσεων του για την ανάδειξη του ρόλου του δικηγόρου στη κτηματογράφηση ανταποκρίθηκε στο ενδιαφέρον και του Συλλόγου Αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών για συνδιοργάνωση της  σημερινής εκδήλωσης. Πέρα από τους φορείς κτηματογράφησης, η ορθή καταγραφή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων είναι ευθύνη του νομικού και κάθε πολίτης πρέπει να αντιληφθεί την σοβαρή ευθύνη του να αναθέσει στο νομικό. Τα φορτωμένα πινάκια των κτηματολογικών δικαστηρίων έχοντας και την εμπειρία του Τυρνάβου και της Λάρισας γνωρίζουμε το κόστος σε χρόνο αλλά και σε χρήμα που δαπάνησαν οι πολίτες που απέφυγαν να αναθέσουν την εργασία αυτή στο δικηγόρο τους πειθόμενοι από τρίτους ότι απλά θα πανε τα συμβόλαια. Η μη εμπλοκή του δικηγόρου κάθε πολίτη κατά τη σύνταξη των δηλώσεων, οδήγησε σε αλεπάλληλα σφάλματα που εν τέλει κλήθηκε να διορθώσει ο κτηματολογικός δικαστής.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του συλλόγου τοπογράφων Θεόδωρος Γαργαβάνης, « Με την σημερινή ημερίδα επιχειρούμε μια επιστημονική προσέγγιση στις δυο διαστάσεις του Κτηματολογίου. Την Νομική και την Γεωμετρική διάσταση. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την συνεργασία των συλλόγων μας». Τόνισε επίσης ότι οι δυο σχολές Τοπογράφων Μηχανικών που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι οι μοναδικές που έχουν στο πρόγραμμα σπουδών τους μαθήματα και τομέα Κτηματολογίου.

Η κα Χρυσή Πότσιου, καθηγήτρια ΕΜΠ και Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τοπογράφων (F.I.G.), παρουσίασε στους παρευρισκόμενους την εισήγηση της με τίτλο: «Η διασφάλιση των δικαιωμάτων στην γη και τα ακίνητα στο πλαίσιο της UN Sustainable Development Agenda 2030».

Ο κος Ιωάννης Γιαγλάρας, Αντιπρόεδρος Β του ΔΣΛ αναφέρθηκε στις τεχνικές δυσκολίες συμπλήρωσης της δήλωσης ειδικά σε ζητήματα κληρονομιών και χρησικτησίας. Επισήμανε οτι : «Ο πολίτης όταν αναθέτει την υποβολή δήλωσης στο δικηγόρο του διασφαλίζει την ορθή συμπλήρωση της δήλωσης, αποφεύγει περιττά έξοδα ενστάσεων όταν ολοκληρωθεί η ανάρτηση, προλαμβάνει σφάλματα που ενδεχόμενα υπάρχουν, ώστε τελικά να γίνει ορθά η κτηματολογική εγγραφή, διορθώνει λάθη και ανακρίβειες στους τίτλους και στα δικαιώματα, ενώ σε επόμενη φάση αυτό θα χρειαστεί έξοδα σε δίκες και διορθώσεις που θα επιβαρύνουν το πολίτη σε χρόνο και χρήμα, συνεργάζεται με τους αναδόχους και δη με τους νομικούς της κτηματογράφησης και επιλύει αποτελεσματικά δυσχερή ζητήματα και ενημερώνεται και προλαμβάνει τις λανθασμένες ενέργειες σε τίτλους και ιδίως κληρονομιές και δωρεές και συνεργάζεται με τους Υποθηκοφύλακες και τους συμβολαιογράφους ώστε να δοθεί καλύτερη λύση στα ζητήματα που προκύπτουν»

Η κα Αντιγόνη Σδουγκα, Υποθηκοφύλακας Λάρισας και Προϊσταμένη Κτηματολογικού Γραφείο Λάρισας τόνισε οτι ο απόηχος της ανάρτησης που αποτελεί το προϊόν της Κτηματογράφησης και οδηγεί στις αρχικές εγγραφές δίνει το στίγμα ότι δεν φτάνει μόνο ο Δικηγόρος και ο Αγρονόμος Τοπογράφος να συμβάλουν στην  υλοποίηση του έργου αυτού. Πλήρης και ασφαλής κτηματογράφηση και κατ επέκταση Κτηματολόγιο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αξιοποίηση των ενεργών αρχείων των Υποθηκοφυλακείων και της εμπειρίας και έμπρακτης συμβολής των Υποθηκοφυλάκων.

Τέλος, ο κ. Θεόδωρος Κακαρδάκος Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός και πρώην Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο εμπλέκονται οι Τοπογράφοι Μηχανικοί στο έργο του Κτηματολογίου, τόσο σε επίπεδο Κτηματογράφησης – Συλλογής Δηλώσεων αλλά και στην τελική φάση του μεγάλου αυτού έργου που είναι η λειτουργία του Κτηματολογίου. Παρουσίασε παραδείγματα μέσω των οποίων αναδείχθηκε η καθοριστική σημασία του εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος σε όλες τις φάσεις του έργου.

Ακολουθούν το σχετικό βίντεο καθώς και φωτογραφίες από την εκδήλωση

IMG_20180309_195814IMG_20180309_202430IMG_20180309_193424