Επιστολή Προέδρου Ολομελείας προς Υπουργό Εργασίας για τον υπολογισμό τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών – 20.04.2017

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ακαδημίας 60-10679
Τηλ. 210-33.98.270, -111 Αθήνα, 20.4.2017
Αρ. Πρωτ. 1465

Προς
Τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
Κύριο Αναστάσιο Πετρόπουλο

Κοινοπ.: Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Κύριο Σταύρο Κοντονή

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει δημοσίως, ο ΕΦΚΑ, καθ΄ υπόδειξη του Υπουργείου Εργασίας, προβαίνει σε παράνομο υπολογισμό των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα του προ-προηγούμενου έτους. Μολονότι ο εξουσιοδοτικός νόμος 4387/2016 προβλέπει ότι ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται με βάση το εισόδημα του προηγούμενου (και όχι του προ-προηγούμενου) φορολογικού έτους (άρθρο 39 παρ. 2), οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, που καλούμαστε να καταβάλλουμε, υπολογίζονται επί τη βάσει των εισοδημάτων του 2015.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο, ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών (βάσει των εισοδημάτων του 2016), δεν είναι άμεσα εφικτός, ούτε μετά την υποβολή και εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, διότι η ΗΔΙΚΑ προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια νέου λογισμικού, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Είναι προφανές ότι οι δικηγόροι πλήττονται δυσανάλογα από την επαπειλούμενη καθυστέρηση καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν υψηλότερα εισοδήματα το 2015 σε σχέση με το 2016.
Εξάλλου στις μέχρι τώρα εκδοθείσες εγκυκλίους παραμένει πλήρως αδιευκρίνιστο, εάν το τυχόν προκύπτον πιστωτικό υπόλοιπο μετά την εκκαθάριση των εισφορών του τρέχοντος έτους μεταφέρεται στο επόμενο έτος (και συμψηφίζεται με τις εισφορές του έτους αυτού).
Με δεδομένο ότι ο άμεσος επανυπολογισμός των οφειλόμενων εισφορών επί τη βάσει των εισοδημάτων του 2016, και η μεταφορά του τυχόν προκύπτοντος πιστωτικού υπολοίπου στο προσεχές έτος, συνιστούν αυτονόητη υποχρέωση της διοίκησης, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τα εξής:
1. Πότε θα ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών επί το ορθό (με βάση τα εισοδήματα του 2016);
2. Πότε θα αποσαφηνιστεί, όπως επιβάλλεται, ότι το τυχόν προκύπτον πιστωτικό υπόλοιπο μετά την εκκαθάριση των εισφορών του τρέχοντος έτους μεταφέρεται στο επόμενο έτος;

Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ