Δελτίο τύπου Ολομέλειας 14.01.2016: Πανδικηγορική συγκέντρωση και επίδοση ψηφίσματος στη Βουλή

FB_IMG_1452787024958
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αθήνα, 14/1/2016

 Πάνδημη Πανδικηγορική συγκέντρωση και πορεία με αίτημα την απόσυρση του προσχεδίου ασφαλιστικού που παρουσίασε η κυβέρνηση

Με μαζική και ενεργό συμμετοχή χιλιάδων δικηγόρων από ολόκληρη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη,14/1/2016, στην Αθήνα, μεγάλη συγκέντρωση και πορεία του δικηγορικού σώματος. Αίτημα είναι η άμεση απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα που παρουσίασε η κυβέρνηση και η έναρξη κοινωνικού διαλόγου με όλους τους επιστημονικούς φορείς.

Η μαζική πορεία ξεκίνησε από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και με πανό, παλμό και συνθήματα, κατευθύνθηκε αρχικά στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στη Βουλή, όπου επιδόθηκε ψήφισμα με τις θέσεις των Δικηγόρων.

Χιλιάδες νέοι και νέες δικηγόροι, μαζί με τους προέδρους της Ολομέλειας, διατράνωσαν την θέληση και την αποφασιστικότητα του κλάδου να μην περάσει το «δικηγοροκτόνο» όπως το αποκάλεσαν ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο οδηγεί σε δήμευση του εισοδήματός τους.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων *Βασίλης

Αλεξανδρής,* τόνισε πως το επίμαχο νομοσχέδιο συντάχθηκε χωρίς καμία αναλογιστική μελέτη όσον αφορά τις επιπτώσεις του ενώ με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλει, οδηγεί σε οικονομική και επαγγελματική εξόντωση την πλειονότητα των δικηγόρων και κυρίως τους νέους.

Η σθεναρή και καθολική αντίδραση του δικηγορικού σώματος στο εν λόγω σχέδιο, όπως επισφραγίσθηκε από τη σημερινή μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία, συνεχίζεται με κλιμάκωση των αγωνιστικών τους  κινητοποιήσεων.

Το ψήφισμα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που κατατέθηκε στη Βουλή έχει ως εξής:

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 14.1.2016

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σύσσωμο το δικηγορικό σώμα απορρίπτει κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα.

Αντιτιθέμεθα με τη συνολική λογική του σχεδίου, το οποίο οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου.

Οι δικηγόροι αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις σημερινές, ήδη βεβαρημένες ασφαλιστικές εισφορές. Η σκοπούμενη νέα επιβάρυνσή τους, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, αύξηση προκαταβολής φόρου, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)., συνιστά *εν τοις πράγμασιν* δήμευση του εισοδήματος.

Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται θα οδηγήσει σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών.

Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι οποιαδήποτε πρόταση για το ασφαλιστικό θα έπρεπε να συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη και πλήρη τεκμηρίωση, στην προκειμένη περίπτωση τα στοιχεία αυτά απουσιάζουν παντελώς.

Κατόπιν αυτών, καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το προσχέδιο, και να συζητήσει καλόπιστα, στο πλαίσιο τεκμηριωμένων προτάσεων, το ασφαλιστικό από μηδενική βάση».

Στη συγκέντρωση και πορεία πήραν μέρος αντιπροσωπεία των Δικαστικών Επιμελητών ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι άλλων επιστημονικών φορέων, όπως ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δ. Πατούλης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων Γ. Ρούσκας, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου κ.α