Δελτίο τύπου Ολομέλειας – 14.11.2015

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 14/11/2015

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η επικείμενη ισχύς (1.1.2016) των ρυθμίσεων του νέου ΚΠΔ (για την  πρωτοβάθμια διαδικασία και τους πλειστηριασμούς) και τα εντεύθεν ανακύπτοντα ζητήματα.

Ενόψει αυτού, στις εργασίες της Ολομέλειας προσκλήθηκαν και παρέστησαν ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών Εφέτης κ. Σπ. Γεωργουλέας και η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Πειραιά Εφέτης κ. Βασ. Ανδρουλάκη. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί ενημέρωσαν το σώμα με αναλυτικές εισηγήσεις τους για τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν στην πράξη από την εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και για το αδιέξοδο, στο οποίο θα περιέλθουν τα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας, από τον Απρίλιο του 2016. Ειδικότερα:

Ο εφέτης κ. Γεωργουλέας, τονίζοντας ότι ομιλεί ως εφαρμοστής των νόμων που έχει υπηρεσιακό και συνταγματικό καθήκον να μεριμνά για την αποτελεσματική υλοποίησή τους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Με δεδομένο ότι οι αγωγές που κατατίθενται έως 31-12-2015 προσδιορίζονται για τον Μάιο του έτους 2019, η εφαρμογή του νέου Κώδικα πολιτικής Δικονομίας, από 1-1-2016, συνεπάγεται την παράλληλη συνύπαρξη και συνεφαρμογή των δύο δικαστικών συστημάτων τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.
  • Η συνύπαρξη αυτή, χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι πρόσφατα αποφάσισαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών να διπλασιάσουν τις δικογραφίες που χρεώνονται μηνιαίως, από 30-40 σήμερα σε 60 ή και 80, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που θα δημιουργηθούν.
  • Με βάση τα παραπάνω, ο Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, παρατήρησε ότι ο νέος Κώδικας πολιτικής Δικονομίας δεν θα επιφέρει επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, καθώς η κατά τα ως άνω επιβάρυνση των δικαστών θα επιβραδύνει αναγκαστικά το χρόνο επεξεργασίας των υποθέσεων και δημοσίευσης των αποφάσεων.
  • Σχετικά αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται τόσο σε δικαστές (αυτή τη στιγμή λείπουν από το Πρωτοδικείο της Αθήνας για διάφορους λόγους 48 δικαστικοί λειτουργοί σε σύνολο 436 οργανικών θέσεων) όσο και υπαλλήλων (όπου  έχουν καταγραφεί 310 οργανικά κενά).
  • Επίσης επεσήμανε την παντελή απουσία αποθηκευτικών χώρων για τη αποτελεσματική φύλαξη των δικογραφιών, αλλά και την υστέρηση του Πρωτοδικείου σε υλικοτεχνική υποδομή, ιδίως σε υπηρεσίες μηχανογράφησης των υπηρεσιών του.

Στις δυσχέρειες που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου ΚΠολΔ, αναφέρθηκε και η Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Πειραιά κ. Β. Ανδρουλάκη, η οποία επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την έλλειψη κτιριακής υποδομής, τον μειωμένο αριθμό δικαστικών υπαλλήλων και την μετάθεση του προβλήματος στους δικαστές, οι οποίοι καλούνται στο εξής να διαχειρισθούν διπλάσιο αριθμό υποθέσεων.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Βασίλειος Αλεξανδρής ευχαρίστησε, εκ μέρους όλων των μελών, τους δύο δικαστικούς λειτουργούς για την παρουσία και την εισήγησή τους.

Κατόπιν, ενημέρωσε αναλυτικά το σώμα για όλες τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο σχετικά με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Στο πλαίσιο μιας κατά χρονολογική σειρά επισκόπησης, αναφέρθηκε αφενός στη στάση του πολιτικού συστήματος και της ελληνικής Βουλής, αφετέρου στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ίδιος και η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων.

Στο τέλος της εισήγησης του, ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε στην από  5.11.2015 επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την οποία ζήτησε ενημέρωση για το αν πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα η δημόσια δέσμευση του Υπουργού περί νομοθετικών αλλαγών του Κώδικα, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ολομέλειας, πριν από τη θέση σε ισχύ των επαχθών διατάξεων. Σχετικά, υπέβαλε συνημμένα αναλυτικό υπόμνημα περί των προβλημάτων εφαρμογής του Κώδικα. Επίσης, ζήτησε να ανασταλεί για τουλάχιστον έξι μήνες η εφαρμογή του νέου ΚΠολΔ.

Επιπλέον ανέφερε ότι το αυτό αναλυτικό υπόμνημα (συντεταγμένο στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα) απέστειλε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης ThorbjornJangland, την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ  Γιούνκερ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Κρις Άλλεν.

Επίσης ενημέρωσε το σώμα για την πρόσφατη σχετική συνάντηση που είχε με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τον Δ/ντή του Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, όπου, μεταξύ άλλων, επικρίθηκε από όλους η αδράνεια του Υπουργού Δικαιοσύνης να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις του. Μετά από ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, η Ολομέλεια αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να συγκληθεί εκ νέου το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειες και  πρωτοβουλίες.

Τέλος, το λόγο ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ κ. Πλιάκης, ο οποίος ενημέρωσε την Ολομέλεια για τα ασφαλιστικά θέματα των δικηγόρων. Όπως ανέφερε, οι «θεσμοί» επέμειναν στην κατάργηση ευνοϊκών διατάξεων για τους ασφαλισμένους του Ταμείου, παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή τους είχε  αυξήσει κατά 14% τις εισπράξεις του. Όσον αφορά δε το επικείμενο  νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση του ασφαλιστικού,  το Δ.Σ του ΕΤΑΑ αποφάσισε, ομόφωνα, να προτείνει στην κυβέρνηση να παραμείνει το Ταμείο ως έχει σήμερα.