Έγγραφο ΔΣΛ προς Περιφέρεια Θεσσαλίας για πρόσληψη δικηγόρου

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Ν.Π.Δ.Δ.
Ταχ. Δ/νση           :       ΜΕΓΑΡΟ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τ.Θ. 1004 – 41 000 ΛΑΡΙΣΑ
Πληροφορίες         :       Αντώνιος Δέλκος
Τηλέφωνο              :       2410532037
FAX                        :       2410532042
E-mail                   :      dslar@dslar.gr
Λάρισα 25 Μαΐου 2015
Αρ. Πρωτ. : ……..

ΠΡΟΣ:

  • Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό
  • Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρηγόριο Παπαχαραλάμπους

ΘΕΜΑ: Πρόσληψη Δικηγόρου με σχέση έμμισθης εντολής για τη στελέχωση της Νομικής Υπηρεσίας στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Περιήλθε σε γνώση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Σ.Λ. η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας αναφορικά με θέμα που φέρει τον τίτλο «Πρόσληψη Δικηγόρου με σχέση έμμισθης εντολής για τη στελέχωση της Νομικής Υπηρεσίας στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας», όπως η απόφαση αυτή ενσωματώνεται στο υπ’ αριθμ. 03/27-03-2015 απόσπασμα πρακτικού απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Επι του θέματος αυτού, επισημαίνουμε τα εξής :

Κατ’ αρχήν, φρονούμε ότι εν προκειμένω και προ της λήψης οποιασδήποτε απόφασης εκ μέρους σας, θα ήταν χρήσιμη η μεταξύ μας επικοινωνία, δεδομένου ότι πρόκειται περί θέματος που άπτεται των αρμοδιοτήτων του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 90 Ν.4194/2013, ενώ κατά την παρ. 3 του άρθρου αυτού οι Δικηγορικοί Σύλλογοι αναγνωρίζονται ρητά ως σύμβουλοι της Πολιτείας.

Περαιτέρω και επί της ουσίας, η απόφασή σας για πρόσληψη δικηγόρου «με δικαίωμα παράστασης ενώπιον του Αρείου Πάγου», περιορίζει υπέρμετρα και άνευ ουσιαστικού λόγου τον κύκλο των υποψηφίων προς πρόσληψη. Και τούτο διότι μόνον ένα μικρό σχετικά ποσοστό των Δικηγόρων προβαίνει στην οικειοθελή προαγωγή του «Παρ’ Αρείω Πάγω». Το γεγονός αυτό όμως, επ’ ουδενί αντανακλά στο γνωστικό, επιστημονικό και επαγγελματικό υπόβαθρο των δικηγόρων «παρ’ Εφέταις», οι οποίοι ούτως ή άλλως μπορούν ευχερώς, με απλούστατες διαδικασίες, να προαχθούν ανά πάσα στιγμή «Παρ’Αρείω Πάγω», έχοντες ως μοναδική προϋπόθεση τη συμπλήρωση οκτώ (8) ετών άσκησης δικηγορίας .

Κατά συνέπεια, προτείνουμε τα τυπικά κριτήρια για την εν λόγω πρόσληψη να μεταβληθούν σε δικηγόρο με «δικαίωμα παράστασης ενώπιον Εφετείου και με τουλάχιστον οκταετή άσκηση δικηγορίας». Κατ’ αυτόν τον τρόπο διευρύνεται σημαντικά ο κύκλος των υποψηφίων που κατέχουν επάρκεια επαγγελματικών και επιστημονικών προσόντων, ενώ ο/η επιλεχθείς/είσα δικηγόρος θα δύναται ούτως ή άλλως άμεσα μετά την πρόσληψή του να προβεί στην προαγωγή του και θεμελίωση δυνατότητας παράστασης ενώπιον Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, καλύπτοντας τη σχετική σας υπηρεσιακή απαίτηση.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ    ΚΑΤΣΑΡΟΣ            ANTΩΝΙΟΣ  ΓΡΑΒΑΝΗΣ